ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τα πιο δημοφιλή ονόματα της πανσελήνου του Αυγούστου

Εκτός από σελήνη του Οξύρρυγχου, αποκαλείται και Κόκκινο Φεγγάρι. Μάθε γιατί, καθώς και από πού πήραν τα ονόματά τους τα  υιπόλοιπα έντεκα φεγγάρια του χρόνου.
5
'
πανσέληνος αυγούστου istock

Με την πάροδο του χρόνου, διαφορετικοί λαοί έδωσαν ονόματα στην πανσέληνο κάθε μήνα σε όλο το σεληνιακό ημερολόγιο. Πολλά πάντως από τα ονόματα της Πανσέληνου προέρχονται από τους Ιθαγενείς της Βορείου Αμερικής, επειδή για εκείνους οι κύκλοι των σεληνιακών φάσεων ήταν σημαντικοί μέθοδοι μέτρησης του χρόνου, αλλά και αργότερα, από τους αγρότες, τους κυνηγούς και τους αλιείς της περιοχής. Αυτά τα ονόματα υιοθετήθηκαν στη συνέχεια από τους Αμερικανούς αποικιοκράτες και αποτέλεσαν μέρος της κουλτούρας του λαού. Στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης, τα ονόματα αυτά έχουν διαδοθεί και κυριαρχήσει από τη μία άκρη του πλανήτη μέχρι την άλλη. Έτσι, ανάλογα με τον μήνα του χρόνου, η Πανσέληνος φαίνεται ότι έχει διαφορετικό όνομα ή ονόματα. Ορίστε η εξήγηση που κρύβεται πίσω από κάθε όνομα.   

Ιανουάριος

Η πανσέληνος αυτόν τον μήνα ονομάζεται  Πανσέληνος του Λύκου. Η πανσέληνος του Ιανουαρίου πήρε το όνομά της από το ουρλιαχτό των πεινασμένων λύκων που θρηνούν για την έλλειψη τροφής το κρύο αυτό μήνα του χειμώνα. Άλλα ονόματα για την πανσέληνο αυτού του μήνα περιλαμβάνουν το «Παλιό Φεγγάρι» και το «Φεγγάρι του Πάγου», όνομα που χρησιμοποιείται σε παραλλαγή για την πανσέληνο του επόμενου μήνα.

Φεβρουάριος

Η πανσέληνος αυτόν τον μήνα ονομάζεται Πανσέληνος του Χιονιού. Ο τυπικά κρύος και χιονισμένος καιρός του Φεβρουαρίου στη Βόρεια Αμερική χάρισε στην πανσέληνο το όνομα Snow Moon ή σε ελληνική μετάφραση Πανσέληνος του Χιονιού. «Φεγγάρι Καταιγίδας» ή ¨Φεγγάρι Πείνας» είναι μερικά άλλα δημοφιλή ονόματα, που προέρχονται κυρίως από το γεγονός ότι ο Φεβρουάριος με τις κακοκαιρίες του δυσκόλευε τους κυνηγούς στην αναζήτηση θηραμάτων.  

Μάρτιος

Η πανσέληνος αυτόν τον μήνα ονομάζεται Πανσέληνος των Σκουληκιών. Κι αυτό επειδή ο Μάρτιος είναι ο πρώτος μήνας της Άνοιξης. Το έδαφος ζεσταίνεται στο βόρειο ημισφαίριο της γης και οι γαιοσκώληκες επιστρέφουν στην επιφάνεια. Ονομάζεται και Full Sap Μοon, επειδή αυτόν τον μήνα οι άνθρωποι χτυπούσαν τα δέντρα των σφενδάμων για να φτιάξουν σιρόπι.  Άλλα ονόματα που έχουν συνδεθεί με την πανσέληνο του Μαρτίου είναι τα εξής: «Αγνό Φεγγάρι» και «Φεγγάρι Θανάτου».  

Απρίλιος

Η πανσέληνος αυτόν τον μήνα ονομάζεται Ροζ Φεγγάρι. Οι ιθαγενείς της Βορείου Αμερικής είχαν βαφτίσει ροζ αυτή την πανσέληνο, εξαιτίας ενός είδος αγριολούλουδου που ανθίζει νωρίς τον μήνα Απρίλιο στην συγκεκριμένη περιοχή και είναι ροζ. Σε άλλους πολιτισμούς, το φεγγάρι του Μαρτίου αποκαλείται Φεγγάρι της Βλάστησης ή Φεγγάρι Ψαριού.

Μάιος

Η πανσέληνος αυτού του μήνα αποκαλείται Πανσέληνος των Λουλουδιών χάρη στην άφθονη άνθηση που συμβαίνει, καθώς η άνοιξη προχωρά αυτόν τον μήνα του χρόνου. Άλλα ονόματα περιλαμβάνουν το Φεγγάρι του Λαγού, το Φεγγάρι Φύτευσης Καλαμποκιού και το Φεγγάρι του Γάλακτος.

Ιούνιος

Έχει καθιερωθεί ως Σελήνη της Φράουλας, καθώς στη Βόρεια Αμερική η συγκομιδή φράουλας ολοκληρώνεται τον Ιούνιο. Οι Ευρωπαίοι την ονομάζουν Τριανταφυλένια Πανσέληνο και άλλοι λαοί την ονομάζουν καυτή Πανσέληνο, καθώς συνήθως συμπίπτει με την έναρξη της καλοκαιρινής ζέστης.

Ιούλιος

Το μήνα αυτόν η πανσέληνος ονομάζεται Πανσέληνος του Κόκκινου Ελαφιού. Πήρε το όνομά της από  τ΄  αρσενικά ελάφια που έριχναν το τρίχωμά τους αυτή την εποχή του χρόνου και έβγαζαν νέο. Κάποιοι αναφέρονται σε αυτό το φεγγάρι ως Φεγγάρι Κεραυνό, λόγω των καλοκαιρινών καταιγίδων αυτού του μήνα. Άλλα ονόματα περιλαμβάνουν το Φεγγάρι Σανό, καθώς το είχαν συνδέσει με τη συγκομιδή σανού τον Ιούλιο.

Αύγουστος

Η πανσέληνος αυτού του μήνα ονομάζεται Πανσέληνος του Οξύρρυγχου. Πρόκειται για ένα μεγάλο ψάρι που είναι πιο εύκολο να αλιευθεί αυτή την εποχή του χρόνου στις λίμνες της Bορείου Αμερικής. Από κάποιους αποκαλείται και Φεγγάρι του Καλομποκού, όμως συνηθέστερα το ακούμε ως Κόκκινο Φεγγάρι, λόγω της κοκκινωπής απόχρωσης που παίρνει αυτή την εποχή συχνά όταν αναδύεται από τη θάλασσα.

Σεπτέμβριος

Η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου ονομάζεται Πανσέληνος Συγκομιδής. Κάποιοι λαοί την αποκαλούν Πανσέληνο Καλαμποκιού όπως την πανσέληνο του Αυγούστου. Πήρε το όνομά της ακριβώς επειδή ο Σεπτέμβριος είναι για τους αγρότες ένας από τους καθιερωμένους μήνες συγκομιδής της σοδειάς τους. Υπάρχει όμως και άλλος λόγος που πήρε αυτό το όνομα. Αυτή την εποχή του χρόνου η πανσέληνος φαίνεται ιδιαίτερα φωτεινή και ανατέλλει νωρίς, αφήνοντας τους αγρότες να συνεχίσουν τη συγκομιδή τη νύχτα.

Οκτώβριος

Η πανσέληνος αυτό το μήνα ονομάζεται το Φεγγάρι του Κυνηγού. Πήρε το όνομά του από τους κυνηγούς, καθώς αυτή την εποχή του χρόνου ήταν η καλύτερη για κυνήγι.  Όπως το Φεγγάρι της Συγκομιδής, το Φεγγάρι του Κυνηγού είναι επίσης ιδιαίτερα φωτεινό στον ουρανό, δίνοντας την ευκαιρία στους κυνηγούς να καταδιώκουν τη λεία τη νύχτα.  Άλλα ονόματα περιλαμβάνουν και το Φεγγάρι του Ταξιδευτή.

Νοέμβριος

Αυτό τον μήνα η πανσέληνος ονομάζεται Πανσέληνος του Κάστορα. Υπάρχει διαφωνία σχετικά με την προέλευση του ονόματος, καθώς μερικοί λένε ότι προέρχεται από ιθαγενείς Αμερικανούς που στήνουν παγίδες για κάστορες αυτόν τον μήνα, ενώ άλλοι λένε ότι το όνομα προέρχεται από την ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα των καστόρων, που χτίζουν αυτή την περίοδο του χρόνου φράγματα με ξύλα στα ποτάμια.

Δεκέμβριος

Το όνομα της πανσελήνου αυτού του μήνα είναι Παγωμένη Πανσέληνος ή Παγωμένο Φεγγάρι, λόγω του χειμώνα, ενώ ένα άλλο δημοφιλές όνομα είναι το Φεγγάρι της Μεγάλης Νύχτας, που πήρε το όνομά του από τους Χριστιανούς λόγω των Χριστουγέννων.

Μάθε κι αυτό

Μερικά από αυτά τα φεγγάρια αποκαλούνται Μπλε Φεγγάρια. Μπλε ονομάζεται μια πανσέληνος, όταν τον ίδιο μήνα υπάρχουν δυο πανσέληνοι. Κάποιοι το ονομάζουν και 13η Πανσέληνο.

Διάβασε κι αυτό5 ψαγμένες απαντήσεις για την καρμική σχέση

Αγαπημένο