ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ask the experts
20.01.2021

Τελικά το κόκκινο κρέας και η κατανάλωσή του συνδέεται ή όχι με την καρκινογένεση; 

 

Απαντά ο:

Θαλής Παναγιώτου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Ο Θαλής Παναγιώτου είναι διαιτολόγος - διατροφολόγος. 
Ο Θαλής Παναγιώτου γεννήθηκε στην Αθήνα. Με αγάπη και ζήλο για την επιστήμη του, σπούδασε Διατροφή με Μετεκπαίδευση στην Διατροφή και τον Αθλητισμό από το Πανεπιστήμιο του Newcastle. Έκανε την πρακτική του άσκηση στον τομέα της κλινικής διατροφής και έχει εργασθεί σε μεγάλα Ηealth Fitness Clubs. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε Πολυάριθμα Συνέδρια και παρουσιάσεις στον τομέα της Διατροφής και συνεχίζει να ενημερώνεται για τα τρέχοντα δρώμενα, παρακολουθώντας τα πιο ενδιαφέροντα συνέδρια διατροφής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Διαβάστε περισσότερα Διαβάστε λιγότερα

Πλέον όλοι γνωρίζουμε πως ο καρκίνος κατέχει τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως ως αιτία θανάτου και τη δεύτερη αιτία θανάτου στη χώρα μας.

Η διατροφή μας περιέχει αρκετές ουσίες (αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα, φυτοχημικά) που μπορούν να μειώσουν και να περιορίσουν την καρκινογένεση, ωστόσο υπάρχουν ουσίες που δύναται να ενισχύουν την καρκινογένεση (κρέας, επεξεργασμένο κρεάς, αλκοόλ κ.α).

Σύμφωνα με τις έρευνες γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το επεξεργασμένο κρέας (αλλαντικά, λουκάνικο, μπέικον, πατέ, κονσερβοποιημένο κρέας  όπως βοδινό) φαίνεται πως συσχετίζεται σημαντικά με τον καρκίνο.  Ωστόσο τα επιστημονικά στοιχεία για το κόκκινο κρέας είναι λιγότερο σαφή.

Η διατροφή φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο σε κάποιες μορφές καρκίνου, όπως π.χ. ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του στομάχου, η αιτιολογία της καρκινογέννεσης είναι φυσικά πολυπαραγοντική. Η υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος σχετίζεται θετικά με την ανάπτυξη ασθενειών, μεταξύ αυτών καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι συστάσεις για μειωμένη κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, παρότι υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις, δε φαίνεται να συμβάλλουν στη μειωμένη κατανάλωση τους. Όταν μία διατροφική συμπεριφορά έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας, τότε θα πρέπει να αλλάξει μέσα από διατροφική συμβουλευτική και εκπαίδευση από επιστήμονες υγείας.

Μερικές συμβουλές για τη μείωση κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου:

  1. Μείωση και διακοπή καπνίσματος.
  2. Φυσική δραστηριότητα σε καθημερινή βάση και μείωση του χρόνου καθιστικής ζωής.
  3. Υιοθέτηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής
  4. Υψηλή Κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών και φυτικών ινών.
  5. Μείωση της κατανάλωσης τροφίμων υψηλής θερμιδικής αξίας. Τρόφιμα δηλαδή με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος απλά σάκχαρα και φυσικά αποφυγή αναψυκτικών με ζάχαρη.
  6. Μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ. Κατανάλωση με μέτρο.
  7. Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Ask the experts

Κάνε κι εσύ τη δική σου ερώτηση στους ειδικούς του Best of You.

ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΟΥ !
Ρώτα τον ειδικό