ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ask the experts
09.02.2021

Ποιά μάσκα να διαλέξω για καλύτερη προστασία από την κορονοϊό;

Απαντά ο:

Γιάννης Φύσσας

Μαστολόγος – Χειρουργός Μαστού
 
 
Διαβάστε περισσότερα Διαβάστε λιγότερα

Το πρώτο και βασικό είναι να φοράμε μάσκα, μετά να μάθουμε να τη φοράμε σωστά και τέλος ποια μάσκα θα διαλέξουμε. 

Τρεις είναι οι κύριες κατηγορίες μασκών: 

Οι μάσκες Ν95, οι χειρουργικές και οι πάνινες.

 Όλες πρέπει να θεωρούμε ότι μετά τη χρήση έχουν στην εξωτερική τους πλευρά τον κορονοϊό και μ'αυτό το κριτήριο να ξέρουμε πώς τις πιάνουμε αλλά και να επιλέγουμε αν και με ποιες προϋποθέσεις μπορούμε να τις ξαναφορέσουμε. 

    ■ Οι καλύτερες μάσκες είναι οι Ν95, που φιλτράρουν το 95% των σωματιδίων. Μια τέτοια μάσκα κάθε μέρα, είναι η ιδανική λύση, είναι όμως και η πιο ακριβή (2,5€ η μάσκα , μία κάθε μέρα, = 75€ το μήνα). 

    ■ Ακολουθούν  οι χάρτινες χειρουργικές μάσκες. Φιλτράρουν μικρότερο ποσοστό σωματιδίων από τις Ν95 αλλά είναι πιο φθηνές και τις βρίσκεις παντού. Έχουν τρία στρώματα, είναι μιας χρήσεως και κανονικά πρέπει να απορρίπτονται μετά τη χρήση. Κοστίζουν 0.25€ η μία, ήτοι 7,5€ το μήνα. 

    ■ Τελευταίες ως προς την ασφάλεια που παρέχουν έρχονται οι απλές πάνινες μάσκες. Η ασφάλεια εξαρτάται από την ποιότητα του πανιού τους. Είναι πολλαπλών χρήσεων και άρα πρέπει να πλένονται και να σιδερώνονται καθημερινά. Κοστίζουν 2€ η μία. Οι πιο σωστές πάνινες μάσκες έχουν δύο φύλλα πανιού και μεταξύ τους παρεμβάλλεται ειδικό χάρτινο φίλτρο που πρέπει να  αλλάζεται κάθε μέρα. Αυτές είναι δυσεύρετες.  

 Αν κανείς θέλει να κάνει λίγη οικονομία χωρίς να θυσιάσει την ασφάλεια του, μπορεί να έχει ένα κουτί με 7 μάσκες N95 και να φοράει μία μάσκα κάθε μέρα της εβδομάδας. Έτσι κάθε μάσκα μπορεί να χρησιμοποιείται μία μέρα την εβδομάδα για πολύ καιρό και συνεπώς θεωρούμε ότι ο ιός που μπορεί να έχει στην εξωτερική της επιφάνεια, σκοτώνεται μέχρι την επόμενη εβδομάδα που θα την ξαναφορέσουμε.

Κάποιοι φορούν 2 χειρουργικές μάσκες μαζί, πράγμα που παρέχει αυξημένη ασφάλεια. 

Άλλος έξυπνος και αποτελεσματικός τρόπος είναι φοράει κανείς  μια Ν95 που δεν χρειάζεται να την αλλάζει κάθε μέρα και από πάνω της μια απλή χειρουργική μάσκα την οποία να αλλάζει κάθε μέρα. Για μένα αυτός είναι ο ιδανικός συνδυασμός ειδικά για κίνηση σε χώρους με πολύ κόσμο (μέσα μεταφοράς, νοσοκομεία, μαγαζιά, ιατρεία κλπ). Είναι ο συνδυασμός που χρησιμοποιώ εγώ και με έχει κρατήσει ασφαλή μέχρι σήμερα κυκλοφορώντας σε τέσσερα νοσοκομεία. Αλλά ας μη λέω μεγάλα λόγια γιατί το έξυπνο πουλί απ'τη μύτη πιάνεται! 

Ask the experts

Κάνε κι εσύ τη δική σου ερώτηση στους ειδικούς του Best of You.

ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΟΥ !
Ρώτα τον ειδικό