ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Το παιδί σου πάχυνε κατά τη διάρκεια της πανδημίας; Τι φταίει και τι μπορείς να κάνεις

Διάβασε γιατί δεν είναι το μόνο και πώς η πανδημία συνετέλεσε στην αύξηση της παχυσαρκίας.
3
'
Γιατί τα παιδιά πάχυναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας shutterstock

Έχει παρατηρηθεί από νωρίς ότι η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσηση και θάνατο από COVID-19, ενώ η παρουσία της μπορεί να αυξάνει και τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων επιπλοκών. Από την άλλη, υπάρχουν ενδείξεις ότι η πανδημία COVID-19 μπορεί να σχετίζεται με αύξηση του βάρους στους ενήλικες. Μια μελέτη, όμως, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA, διερεύνησε για πρώτη φορά τις πιθανές μεταβολές στο σωματικό βάρος που έχει επιφέρει η πανδημία σε παιδιά και εφήβους σχολικής ηλικίας.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής.

Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν αναδρομικά στοιχεία από 191.509 μαθητές (49,6% κορίτσια) στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ ηλικίας 5 ως 17 ετών (μέση ηλικία 11,6 έτη), χωρίς προβλήματα υγείας. Με τη χρήση αναλυτικών στατιστικών μοντέλων, ανευρέθηκε ότι παιδιά και έφηβοι έχουν αυξήσει το σωματικό τους βάρος κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η μεγαλύτερη αύξηση του BMI παρατηρήθηκε σε παιδιά ηλικίας 5 ως 11 ετών σε σύγκριση με μικρότερες αυξήσεις σε εφήβους από 12 ως 17 ετών.

Τα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών αυξήθηκαν κατά 8,7%, 5,2% και 3,1% στις ηλικίες 5 ως 11, 12 ως 15 και 16 ως 17 ετών, αντίστοιχα.

Ποια είναι τα κύρια αίτια για την αύξηση βάρους των παιδιών

Συμπερασματικά, η μελέτη αυτή κατέδειξε σημαντική αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 μεταξύ μαθητών στην Καλιφόρνια, κυρίως στις παιδικές ηλικίες. Τα ευρήματα αυτά, ειδικά αν επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες, υποδηλώνουν αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας και τα αίτια είναι ξεκάθαρα. Ο περιορισμός των φυσικών δραστηριοτήτων και της άσκησης εκτός σπιτιού λόγω και η αύξηση του χρόνου ενασχόλησης με τις οθόνες λόγω του εγκλεισμού εκτιμώνται ως τα κύρια αίτια σε συνδυασμό με την αύξηση κατανάλωσης γευμάτων λόγω ανίας των παιδιών.

Το να επιδιώκουν οι γονείς αύξηση της σωματικής δραστηριότητας των παιδιών, να θέτουν όρια σχετικά με τη χρήση οθόνης και να φροντίζουν για την καλή ποιότητα της διατροφής τους είναι τα βασικά βήματα σε ένα πρόβλημα που φαίνεται ότι έχει αναδυθεί εγείροντας τον προβληματισμό όλων. 

Διάβασε ακόμα: γιατί τα παιδιά είναι εργαστήρια παραγωγής νέων μεταλλάξεων του κορονοϊου

Αγαπημένο