ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πόσο κρατάει το κρασί όταν το ανοίξουμε;

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη σωστή συντήρηση του κρασιού.
4
'
διάρκεια κρασιού istock

Μήπως το ντουλάπι σου είναι γεμάτο μεσογεμάτα μπουκάλια κρασί από την εορταστική περίοδο που σκέφτεσαι ότι θα καταναλωθούν με την πρώτη ευκαιρία; Η αλήθεια είναι πως το κρασί είναι το πιο δημοφιλές αλκοολούχο ποτό. Εάν όμως κάποιος δεν το καταναλώνει σωστά, μπορεί να χαλάσει. Αναρωτήθηκες ποτέ πόσο κρατάει το κρασί όταν το ανοίξουμε; 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αναφέρονται σε άρθρο στο Μedical News Today, το κρασί μόλις ανοίξει διαρκεί συνήθως για μερικές ημέρες. Εάν χαλάσει, μπορεί να αλλάξει στη γεύση και στη μυρωδιά. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ωστόσο το χαλασμένο κρασί μπορεί να σε αρρωστήσει, για αυτό καλό είναι να προσέχεις.

Μάθε ακόμα: Πίνεις αλκοόλ το βράδυ για να κοιμηθείς; Να πώς επηρεάζει τον ύπνο σου.

Πόσο διαρκεί ένα κλειστό μπουκάλι κρασί; 

Εικόνα
διάρκεια κλειστού μπουκαλιού κρασί
istock

 

Το κλειστό μπουκάλι κρασί έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από το ανοιχτό μπουκάλι κρασί. Επομένως, όσο ένα άτομο αποθηκεύει το κρασί του σωστά, μπορεί να το κρατήσει και για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Η σωστή αποθήκευση του κρασιού, συνεπάγεται τη διατήρησή του σε δροσερό, σκοτεινό μέρος και την τοποθέτηση του μπουκαλιού στο πλάι για να αποφευχθεί το στέγνωμα του φελλού.

Ακολουθεί μια εκτίμηση για το πόσο καιρό ορισμένοι οίνοι θα διαρκέσουν μετά την έντυπη ημερομηνία λήξης, εάν ένα άτομο τα αποθηκεύσει σωστά και αφήνει κλειστά τα μπουκάλια:

Λευκό κρασί: 1-2 χρόνια

Εμφιαλωμένο ροζέ: 1-2 χρόνια

Εμφιαλωμένο κόκκινο κρασί: 2-3 χρόνια

Αφρώδες κρασί: 5-10 χρόνια

Πόσο διαρκεί ένα ανοιγμένο μπουκάλι κρασί; 

Εικόνα
διάρκεια κρασιού με ανοιχτό μπουκάλι
istock

 

Το  κρασί  σε ανοιγμένο μπουκάλι δεν διαρκεί όσο το κλειστό κρασί, επειδή όταν ένα άτομο ανοίξει ένα μπουκάλι κρασί, αρχίζει να οξειδώνεται. Όταν ένα μπουκάλι είναι ανοιχτό λοιπόν, το κρασί στο εσωτερικό συναντά τον αέρα, το οποίο ξεκινά τη διαδικασία οξείδωσης. Η οξείδωση μπορεί να χαλάσει το κρασί και  δυνητικά να το μετατρέψει σε ξίδι.

Βακτήρια, καθώς και άλλα μικρόβια μπορεί επίσης να χαλάσουν το κρασί που είναι σε ανοιγμένο μπουκάλι. Εάν τα βακτήρια έρθουν σε επαφή με κρασί που υπάρχει σε ανοιγμένο μπουκάλι, μπορούν να αλλάξουν τη γεύση και τη συνοχή του.

Εάν δεν σκοπεύεις να ολοκληρώσεις ένα μπουκάλι κρασί, θα πρέπει να ελαχιστοποιήσεις σε πόσο οξυγόνο εκτίθεται το κρασί για να το κρατήσεις περισσότερο. Πως θα το κάνεις αυτό; Θα τοποθετήσεις το φελλό, βιδωτό πίσω στο μπουκάλι και θα το αποθηκεύσεις σε μέρος κατάλληλο για τον τύπο του κρασιού. Για παράδειγμα, λευκό κρασί στο ψυγείο και κόκκινο κρασί σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.

Ακολουθεί μια εκτίμηση για το πόσο διαρκούν ορισμένα κρασιά εάν ένα άτομο τα αποθηκεύσει σωστά όταν είναι ανοιχτά:

Αφρώδες κρασί: 1-2 ημέρες

Λευκό κρασί: 3-5 ημέρες

Ροζέ κρασί: 3-5 ημέρες

Κόκκινο κρασί: 3-6 ημέρες

Σημάδια ότι το κρασί σου χάλασε 

Αλλαγές στο χρώμα

Αλλαγές στην μυρωδιά 

Αλλαγές στην γεύση 

Περισσότερες φυσαλίδες από το κανονικό 

Χαλαρός φελλός και διαρροή κρασιού

Μην ξεχνάς την κατανάλωση με μέτρο

Το τελευταίο που θα θέλαμε να σου υπενθυμίσουμε είναι ότι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, συνιστά είτε να μην πίνουμε καθόλου αλκοόλ, είτε να πίνουμε με μέτρο. Μέτρια κατανάλωση σημαίνει ένα έως δύο ποτά την ημέρα για γυναίκες και άνδρες, αντίστοιχα. Τώρα λοιπόν που ξέρεις όλα όσα χρειάζεται, μπορείς να απολαύσεις το κρασί σου στην σωστή ποσότητα και ποιότητα. 

Διάβασε ακόμα: Πως θα πετύχεις την αποτοξίνωση οργανισμού με βότανα.

 

Αγαπημένο