ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τι γυμναστική να επιλέξεις για να έχεις καλύτερο ύπνο

Δες το διπλό όφελος στην υγεία και την ψυχολογία σου!
3
'
kaliteros-ipnos-me-gimnastiki

Πιθανόν δεν το υποψιάζεσαι όμως μια σημαντική παράμετρος για να διασφαλίσεις έναν καλύτερο ύπνο είναι η άσκηση. Ιδιαίτερα όταν αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμά σου καθημερινά. Ποιες μορφές άσκησης όμως θεωρούνται οι πιο κατάλληλες για την βελτίωση του ύπνου σου; Μπορείς να το μάθεις διαβάζοντας παρακάτω.

Σύμφωνα με το National Sleep Foundation, η τακτική άσκηση έχει πάρα πολλά θετικά οφέλη για την υγεία. Μπορεί να μειώσει το άγχος, να αυξήσει την εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας. Δεν υπάρχει καμία τέλεια άσκηση που θα ενισχύσει τον ύπνο σας - οποιοσδήποτε τύπος κίνησης είναι καλύτερος από τον κανένα - αλλά οι παρακάτω τρεις συγκεκριμένες δραστηριότητες είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι σας βοηθούν να έχετε καλύτερο ύπνο.

Διάβασε ακόμα: Μήπως ο ύπνος σου αγνοείται; Τα 3 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνεις

Τι γυμναστική να επιλέξεις λοιπόν για καλύτερο ύπνο

Αερόβια (ή Κάρδιο) Άσκηση

Δραστηριότητες που αυξάνουν τον καρδιακό σας ρυθμό, όπως τρέξιμο, γρήγορο περπάτημα, ποδηλασία και κολύμπι, έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τον ύπνο και καταπολεμούν την αϋπνία. Ακόμη και μικρές περιόδους, όπως 10 λεπτά, μπορεί να βοηθήσουν, αν και ο στόχος είναι να κάνετε τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης (ή 75 λεπτά έντονης έντασης) κάθε εβδομάδα.

Μάθε ακόμα: Αερόβια ή αναερόβια άσκηση; Τι να επιλέξεις για απώλεια λίπους;

Προπόνηση δύναμης

Το ‘’χτίσιμο’’ των μυών έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα και να ξυπνάτε λιγότερο συχνά τη νύχτα. Γι 'αυτό, δοκιμάστε να κάνετε ασκήσεις όπως προπόνηση με αντιστάσεις στα χέρια, σανίδα, κοιλιακούς, sit-ups και push-ups που θα σας κάνουν πιο δυνατούς.

Διάβασε επίσης: Functional, Cross ή Βάρη; Βρες το training που σου ταιριάζει

 

kaliteros-ipnos-askiseis-gimnastikis

Γιόγκα

Οι χαλαρωτικές πόζες και τα τεντώματα της Yoga, καθώς και οι χαλαρωτικές αναπνευστικές ασκήσεις που τις συνοδεύουν, μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες εάν το άγχος είναι αυτό που σας εμποδίζει να κοιμηθείτε. Όσοι έχουν αϋπνία και κάνουν γιόγκα καθημερινά για οκτώ εβδομάδες είναι πιθανό να κοιμηθούν γρηγορότερα και να αυξήσουν τη χρονική διάρκεια του ύπνου τους.

Μάθε ακόμα τα πολλαπλά οφέλη που έχει η Yoga στην καρδιά σου

Εντάσσοντας μία από αυτές τις τρεις μορφές άσκησης στην καθημερινότητα σας σε εντατική βάση είναι πολύ πιθανό να δείτε τον ύπνο σας να βελτιώνεται. Φυσικά για χρόνια προβλήματα ύπνου θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ύπνου για τη σωστή καθοδήγηση στην αντιμετώπιση τους. Η άσκηση ωστόσο σε κάθε περίπτωση είναι αποδεδειγμένο ότι βοηθάει. 

Πότε όμως πρέπει να ασκείσαι για καλύτερο ύπνο;

Γενικά η γενική σύσταση από τους ειδικούς του ύπνου είναι αποφεύγουμε την άσκηση δύο ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ύπνου επειδή μπορεί να διεγείρει το νευρικό σύστημα. Το αν θα επιλέξεις να εντάξεις την άσκηση σου το πρώτο μισό της ημέρας ή το δεύτερο εξαρτάται από εσένα. Σε κάποιους η απογευματινή άσκηση είναι ένας τρόπος μετά την τόνωση να εξασφαλιστεί η στροφή στην χαλάρωση που μπορεί να βοηθήσει στον ύπνο. Άλλοι μπορεί να ανακαλύψουν οφέλη με την πρωινή άσκηση. Οπότε εσύ με βάση το βιολογικό σου ρολόι, το πρόγραμμά σου ή παρατηρώντας πως ανταποκρίνεσαι καλύτερα στην ώρα άσκησης, θα αποφασίσεις πότε είναι καλύτερα να γυμνάζεσαι . 

Δες και αυτό: Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τους καβγάδες στη σχέση

Αγαπημένο