ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

4+1 SOS σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεσαι σε σχέση εξάρτησης!

Είναι απαραίτητο να νιώθεις ολοκληρωμένος με ή χωρίς τον παρτενέρ σου!
2
'
4+1 SOS σημάδια ότι βρίσκεσαι σε σχέση εξάρτησης! Σχέσεις

Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι με τους οποίους μια σχέση μπορεί να πάρει αρνητική τροπή: απάτη, έλλειψη εμπιστοσύνης και απώλεια πάθους, για να αναφέρουμε μερικούς. Αλλά ένα λιγότερο εμφανές ζήτημα είναι η συνεξάρτηση - μια δυναμική όπου ο ένας ή και οι δύο εξαρτώνται από τον άλλο.

Η συνεξάρτηση ορίζεται από ελάχιστα όρια και μπορεί να οδηγήσει σε δυσαρέσκεια, ακόμα κι αν τα πράγματα φαίνονται ρόδινα εξωτερικά. Ωστόσο, αυτό το μοτίβο μπορεί να εντοπιστεί - και να διορθωθεί - εάν γνωρίζεις τα SOS σημάδια.

Μπορεί ακόμη να σε ενδιαφέρει: Με αυτή την ερώτηση μπορείτε να καταλάβετε αμέσως το χαρακτήρα του άλλου σύμφωνα με τους επιστήμονες

4+1 σημάδια ότι είσαι σε σχέση εξάρτησης

Εικόνα
partner

 

  • Ο χωρισμός είναι ο χειρότερος φόβος σου

Όσο καλή κι αν είναι η σχέση σου, δεν πρέπει να είναι η μόνη προτεραιότητα στη ζωή. Αν ένα άτομο εκφράζει ότι η σχέση είναι το παν και τη χρειάζονται για να επιβιώσουν, αυτό είναι μια τεράστια κόκκινη σημαία. Αυτό είναι ένα βασικό σημάδι συνεξάρτησης, επειδή το άτομο που το εκφράζει πιθανότατα στερείται αυτοεκτίμησης και χρησιμοποιεί τη σχέση του ως τρόπο να αισθάνεται ολοκληρωμένο.

  • Δυσκολεύεσαι να επικοινωνήσεις με ειλικρίνεια

Η ειλικρινής επικοινωνία είναι απαραίτητη σε κάθε σχέση. Οι συνεξαρτώμενοι  σύντροφοι συχνά φοβούνται να μοιραστούν τα αληθινά συναισθήματα και τις σκέψεις τους, ειδικά αν αισθάνονται ότι θα κριθούν ή θα απορριφθούν από το άλλο άτομο.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια μη υγιή δυναμική όπου και οι δύο σύντροφοι να προσπαθούν συνεχώς να ευχαριστήσουν ο ένας τον άλλον. Αυτή η έλλειψη επικοινωνίας θα μπορούσε να οδηγήσει στην αδυναμία κάλυψης των αναγκών και των επιθυμιών του άλλου. Το συνεξαρτώμενο άτομο θα μπορούσε επίσης να πιεστεί να αλλάξει σε αυτό που θέλει το άλλο άτομο

  • Τα κάνετε όλα μαζί

Το να περνάτε κάθε δευτερόλεπτο μαζί είναι το αντίθετο του υγιές. Μια κόκκινη σημαία που πολύ εύκολα παραβλέπει κάποιος είναι αν κάνει τα πάντα μαζί με τον σύντροφό του. Τα ενδιαφέροντά τους αρχίζουν να συνδυάζονται και είναι σχεδόν σαν να γίνονται ένα άτομο.

  • Γίνεσαι ανήσυχος όταν ο σύντροφός σου λείπει

Στις υγιείς σχέσεις, κάθε άτομο θα πρέπει να μπορεί να απασχολείται όταν ο άλλος λείπει, είτε για λίγες ώρες είτε για λίγες μέρες. Εάν εμφανιστεί άγχος, θα μπορούσε να είναι σημάδι συνεξάρτησης.

Αν νιώθεις, λοιπόν, άγχος όταν ο σύντροφός σου λείπει, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι εξαρτάσαι από αυτόν για την ευημερία σου.

  • Το ένα άτομο είναι πάντα το επίκεντρο της προσοχής.

Μια σημαντική κόκκινη σημαία της εξάρτησης είναι ότι οι συναισθηματικές ανάγκες ενός ατόμου απαιτούν τακτικά περισσότερη προσοχή από ό,τι του άλλου. Στις υγιείς σχέσεις, υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στο δούναι και λαβείν.

Μπορεί να υπάρξουν μέρες όπου ένα άτομο είναι το κέντρο της προσοχής ή της υποστήριξης, αλλά θα δώσει και στον σύντροφό του την προσοχή του. Σε μια συνεξαρτώμενη σχέση, το άτομο που είναι το κέντρο της προσοχής και της υποστήριξης είναι σχεδόν πάντα σε αυτόν τον ρόλο του λαβείν.

Δες και αυτό: Άνδρες VS Γυναίκες: Έρευνα αποκαλύπτει ποιος έχει περισσότερο χιούμορ σε μια σχέση

Αγαπημένο