ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Οι άνθρωποι που κάνουν καλό στην υγεία σου σύμφωνα με την επιστήμη

Βρες ποιοι είναι και γιατί τους χρειάζεσαι δίπλα σου!
5
'
σχέσεις υγεία shutterstock

Οι επιστήμη εξηγεί ότι οι άνθρωποι ως κοινωνικά όντα χρειαζόμαστε δίπλα μας ανθρώπους που μας αγαπούν και ενδιαφέρονται για εμάς. Όσο πιο ποιοτικές είναι οι σχέσεις αυτές τόσο πιο θετικό είναι το αντίκτυπο στην υγεία μας!

Με τη συνεργασία της Κατερίνας Θεοδωρίδου, ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας, θα δούμε ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που μας κάνουν καλό και πως εξηγείται η θετική τους επιρροή στην υγεία μας. 

Οι καλοί φίλοι

Τι λένε οι έρευνες:

Οι δυνατές και ποιοτικές φιλίες μπορεί να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής κατά 50% σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Harvard. Πιο συγκεκριμένα οι επικεφαλής της έρευνας τονίζουν ότι τα άτομα που δεν έχουν φίλους έχουν μια επιβάρυνση στην υγεία τους όσο αν κάπνιζαν 15 τσιγάρα την ημέρα! Αυστραλιανή έρευνα από την άλλη αποκαλύπτει ότι οι ηλικιωμένοι που έχουν αρκετούς φίλους έχουν 22% μικρότερο ποσοστό να πεθάνουν από εκείνους με λιγότερους φίλους.  Οι φιλικές επαφές ενδέχεται να χαμηλώνουν την πίεση, να βελτιώνουν τον καρδιακό ρυθμό και να κρατούν χαμηλά ακόμα και τα επίπεδα της χοληστερόλης σύμφωνα με τους ερευνητές του Humboldt State University. Αποτέλεσμα; Τα άτομα με υποστηρικτικούς φίλους έχουν λιγότερα καρδιαγγειακά προβλήματα αλλά και πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα πράγμα που μειώνει τις πιθανότητες ακόμα και να κρυολογήσουν!

Πως εξηγείται;

Το κουτσομπολιό, το γέλιο και τα αστεία που μοιραζόμαστε με τους φίλους αποτελούν δυνατά χαλαρωτικά που μας αποφορτίζουν από το στρες και ταυτόχρονα βελτιώνουν τη διάθεση. Από την άλλη οι καλοί φίλοι ενισχύουν την αυτοπεποίθησή μας και μας ενθαρρύνουν να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο κι όχι μισοάδειο δίνοντάς μας κίνητρα ώστε να ενεργοποιηθούμε σε σωστές κατευθύνσεις. Επίσης μας βοηθούν να ξεπεράσουμε πιο εύκολα σοβαρές κρίσεις στη ζωή όπως για παράδειγμα ένα διαζύγιο. Χάρη στην υποστήριξη που εξασφαλίζουν, μας βοηθούν να αναρρώσουμε πιο γρήγορα ακόμα κι από σοβαρές ασθένειες. Πως;  Η επαφή μαζί τους συμβάλλει στην παραγωγή ενδορφινών στον οργανισμό οι οποίες με τη σειρά τους βελτιώνουν την ψυχολογική μας διάθεση πράγμα που βοηθά τον οργανισμό ν’  αντιμετωπίζει καλύτερα την ασθένεια. Παράλληλα στους ανθρώπους που έχουν καλούς φίλους παρατηρούνται χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης -της ορμόνης του στρες- . Τέλος σύμφωνα με τους ειδικούς οι καλοί φίλοι μπορεί να μας ενθαρρύνουν να κόψουμε το τσιγάρο, να χάσουμε βάρος αν χρειάζεται, να τρώμε πιο υγιεινά και να γυμναζόμαστε, ιδιαίτερα αν οι ίδιοι είναι υποστηρικτές του υγιεινού τρόπου ζωής.

Οι υποστηρικτικοί σύντροφοι

Τι λένε οι έρευνες;

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Σικάγο οι παντρεμένοι άνδρες ζουν 10 χρόνια περισσότερο ενώ οι παντρεμένες γυναίκες τέσσερα χρόνια περισσότερο από αυτούς που είναι ανύπανδροι ενώ όσο πιο πολύ διαρκεί ο γάμος τόσο πιο πιθανό είναι να φτάσουν οι δύο σύντροφοι τα 100.  Επίσης αμερικανική έρευνα επιβεβαιώνει ότι τα παντρεμένα ζευγάρια έχουν μικρότερο ρίσκο καρδιακής προσβολής, καρκίνου, διαβήτη και πνευμονίας. Επίσης έχουν λιγότερη κατάθλιψη, λιγότερο άγχος, λιγότερες  φοβίες ακόμα και λιγότερα ατυχήματα σύμφωνα με το London School of Economics.

Πως εξηγείται:

Ένας σύντροφός που μας αγαπά και ενδιαφέρεται για μας μπορεί να παίξει  το ρόλο της ζώνης ασφαλείας και να μας ενθαρρύνει σε έναν πιο  υγιεινό τρόπο ζωής.  Σύμφωνα μάλιστα με τους επικεφαλής του Mayo Clinic το γεγονός ότι οι δύο σύντροφοι λύνουν από κοινού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μειώνει τα επίπεδα του καθημερινού στρες.

Οι ειδικοί ωστόσο του Cardiff University School of Medicine in Wales επισημαίνουν ότι η ποιότητα της σχέσης παίζει ρόλο ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Εξηγούν δηλαδή ότι οι δύο σύντροφοί όντως ζουν περισσότερο όταν είναι παντρεμένοι μόνο όμως όταν έχουν μια καλή  και ικανοποιητική σχέση. Δεν είναι λοιπόν ο γάμος αλλά η υποστηρικτικός σύντροφός αυτός που κάνει τη διαφορά. 

Σουηδική έρευνα, μάλιστα, επιβεβαιώνει ότι τα προβλήματα στο γάμο μπορεί να τριπλασιάσουν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή  στις γυναίκας επιβαρύνοντας συνολικά την υγεία τους. 

Τα παιδιά

Τι λένε οι έρευνες;

Μεγάλος αριθμός ερευνών επιβεβαιώνουν ότι η τεκνοποίηση προφυλάσσει το ενδομήτριο και ο θηλασμός από τον καρκίνο του μαστού. Πέρα από αυτό, γενικά παρατηρείται ότι οι γυναίκες που έχουν αποκτήσει παιδιά είναι πιο συνεπείς στα ιατρικά check up και πηγαίνουν πιο γρήγορα στο γιατρό όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας από τις γυναίκες χωρίς παιδιά. Το φαινόμενου του «υγιούς γονιού» φαίνεται όμως ότι επηρεάζει και τους μπαμπάδες. Ενδιαφέρον μάλιστα παρουσιάζει και έρευνα από το Ινστιτούτο Statens Serum στην Κοπεγχάγη που δείχνει ότι άνδρες που έχουν πολλά παιδιά έχουν μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη!

Πως εξηγείται;

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι συχνά οι γονείς και ιδιαίτερα οι μαμάδες μετά την απόκτηση παιδιών προσπαθούν να υιοθετήσουν πιο υγιεινές συνήθειες  καθώς από τη μία  φιλοδοξούν ν’ αποτελέσουν καλό πρότυπο για τα παιδιά τους και από την άλλη να διασφαλίσουν ότι θα ζήσουν περισσότερο ώστε να είναι κοντά σε αυτά.

Και τ’ αδέρφια;

Σύμφωνα με έρευνα του Brigham Young University η καλή σχέση με τα αδέρφια προστατεύει από κατάθλιψη, φοβίες και ενοχές. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση που έχετε αδερφή!

 

Αγαπημένο