ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

10 πράγματα που ίσως δεν ήξερες για την παλίνδρομη κύηση

Τι πρέπει να ξέρεις κάθε γυναίκα που ξεκινά τον ταξίδι της εγκυμοσύνης.
10.09.2021
4
'
παλίνδρομη κύηση shutterstock

Το πρώτο που χρειάζεται να ξέρεις είναι ότι είναι μια συχνή επιπλοκή της εγκυμοσύνης που οδηγεί πάντα στον τερματισμό της. Το πόσο συχνή είναι και τι είναι η παλίνδρομη κύηση θα το μάθεις λίγες γραμμές πιο κάτω με μερικές πληροφορίες που κάθε γυναίκα είναι σκόπιμο να γνωρίζει. Ο Δρ. Aναστάσιος Γιαντζόγλου, Γυναικολόγος Μαιευτήρας, Ειδικός Ιατρός Αναπαραγωγής μας δίνει ακριβώς αυτές τις πληροφορίες.

 

Είναι μια επιπλοκή της εγκυμοσύνης με προδιαγεγραμμένο τέλος

Πρόκειται για μια κύηση που ενώ συνεχίζεται δεν εξελίσσεται φυσιολογικά. Στην παλίνδρομη κύηση είτε ο αμνιακός σάκος είναι κενός από την αρχή, είτε το έμβρυο δεν καταφέρνει να ζήσει περισσότερο από λίγες εβδομάδες.

Η χοριακή είναι πάντα χαμηλή κατά τις πρώτες 5-6 εβδομάδες κυήσεως

Η διάγνωση και επιβεβαίωση μιας παλίνδρομης κύησης προκύπτει όταν τα επίπεδα της χοριακής γοναδοτροπίνης της ορμόνης που εκκρίνεται φυσιολογικά κατά την αύξηση του πλακούντα δεν αυξάνονται όπως αναμένεται σε μια φυσιολογική κύηση.

Μπορεί να μην υπάρχει έμβρυο ή αν υπάρχει να μην αναπτύσσεται (στα αρχικά στάδια)

Σημάδια που επιβεβαιώνουν την παλίνδρομη στον υπέρηχο είναι όταν δεν εντοπίζεται έμβρυο (άδειος σάκος κυήσεως) ή εντοπίζεται έμβρυο χωρίς καρδιακό παλμό ή έμβρυο που δεν αναπτύσσεται.

Διάβασε και αυτό: Άδεια λόγω αποβολής;

Μπορεί να εμφανίζει συμπτώματα μπορεί και όχι

Πόνοι στην κοιλιά, λίγο ή πολύ αίμα κόκκινο ή καφέ είναι τα  συμπτώματα που συνδέονται με αποβολή και μπορεί να είναι παρόντα. Μπορεί όμως να μην υπάρχει κανένα ηχηρό σύμπτωμα.

Μια παλίνδρομη κύηση μπορεί να ξανασυμβεί μπορεί και όχι

Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν μια παλίνδρομη κύηση και αποβάλουν αυτόματα ή οδηγούνται στην απόξεση, μπορεί να έχουν μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη την επόμενη φορά. Μπορεί ακόμα να έχουν ήδη αποκτήσει παιδί και κάποια επόμενη κύηση να είναι παλίνδρομη.

Θέλει ψάξιμο αν συμβεί ξανά

Αν πάντως η  γυναίκα έχει στο ιστορικό της δυο ή τρεις παλίνδρομες κυήσεις (καθ’ εξιν αποβολές) θα πρέπει να απευθυνθεί στον γυναικολόγο της ή σε έναν ειδικό γονιμότητας για ειδικές εξετάσεις (συνήθως θρομβοφιλίας).

Η παλίνδρομη κύηση μπορεί να οδηγήσει σε αυτόματη αποβολή μπορεί όμως να χρειαστεί απόξεση

Πολλές φορές η αποβολή επιβεβαιώνεται μόνο υπερηχογραφικά. Σε αυτή την περίπτωση η κύηση θα πρέπει οδηγηθεί στον τερματισμό της με τεχνικούς τρόπους με εκκένωση της μήτρας μέσω απόξεσης στο μαιευτήριο.

Διάβασε επίσης: Κορονοϊός: Οι κίνδυνοι που διατρέχουν οι έγκυες αν νοσήσουν και η ασφάλεια των εμβολίων

Η παλίνδρομη κύηση δεν αφορά μόνο τις μεγάλες σε ηλικία γυναίκες

Παρόλο που έχουν πιο αυξημένες πιθανότητες για παλίνδρομη κυήση οι γυναίκες μετά τα 40 (χρωμοσωμικά αίτια), ο κίνδυνος φαίνεται να αυξάνεται ακόμα και για τις γυναίκες μετά τα 30 ( κυρίως λόγω αδιάγνωστης θρομβοφιλίας).

Είναι μη αναστρέψιμη

Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα συχνά για αδιευκρίνιστους λόγους την πρώτη φορά, χωρίς να μπορεί κανείς να την προβλέψει ή να την προλάβει ή να την εμποδίσει. Σε κάθε περίπτωση οδηγεί στον τερματισμό της εγκυμοσύνης.

Μια παλίνδρομη κύηση είναι επώδυνη ψυχολογική εμπειρία

Λόγω του τερματισμού της εγκυμοσύνης που σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν οι μέλλοντες γονείς μία παλίνδρομη κύηση δημιουργεί αισθήματα θλίψης, θυμού και απογοήτευσης στο ζευγάρι και κυρίως στην γυναίκα καθώς ματαιώνονται οι προσδοκίες και τα όνειρα που είχε κάνει γύρω από τη απόκτηση του μωρού.

Διάβασε ακόμα: 10 πράγματα που δεν ήξερες για του ανωορρηκτικούς κύκλους

Αγαπημένο