ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

5 ερωτήσεις για τη βραχυθεραπεία: Tη νέα θεραπεία για τον καρκίνο

Η σύγχρονη λύση για την γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των γυναικολογικών όγκων
3
'
Nέα θεραπεία για τον καρκίνο shutterstock

Οι σύγχρονες τεχνικές της ακτινοθεραπείας αποτελούν σημαντικό τμήμα στη θεραπεία του καρκίνου και η πρόοδος της απεικονιστικής διαγνωστικής δίνει σοβαρές ελπίδες για την ίαση των ασθενών. Πολλά υποσχόμενη μέθοδος είναι η Απεικονιστικά Καθοδηγούμενη Βραχυθεραπεία για την οποία ο καθένας μας είναι σημαντικό να γνωρίζει καθώς αποτελεί την νεότερη εξέλιξη στη θεραπεία του καρκίνου. Ο Δρ. Αθανάσιος Δημόπουλος, Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος, Διευθυντής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογικής Κλινικής στο Μetropolitan Hospital απαντά στις πιο βασικές ερωτήσεις σχετικά με τη νέα αυτή θεραπεία για την αντιμετπώπιση των όγκων.

Τι είναι η βραχυθεραπεία;

Η βραχυθεραπεία είναι η επεμβατική ακτινοβόληση των όγκων εκ των έσω. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι τοποθετούνται μικρά σωληνάκια στο εσωτερικό των όγκων και έτσι μετά ακτινοβολούνται από μέσα με πολύ υψηλές δόσεις, δηλαδή καυτηριάζονται. Με αυτόν τον τρόπο η αντιμετώπιση ακόμα και των πιο σύνθετων ογκολογικών προβλημάτων γίνεται καλύτερη χωρίς να επιβαρύνονται οι υγιείς ιστοί.

Σε ποια σημεία στο σώμα εφαρμόζεται;

Η βραχυθεραπεία έχει εφαρμογή σε όλες τις περιοχές του σώματος: στον καρκίνο του προστάτη αλλά την πιο ευρεία εφαρμογή την έχει στους γυναικολογικούς καρκίνους. η οποία επιτρέπει την απόλυτη ακρίβεια στην ακτινοβολία, χωρίς να επιβαρύνονται οι υγιείς ιστοί.

Διάβασε κι αυτό: Πρέπει οπωσδήποτε να χειρουργηθείς αν έχεις ινομύωμα κι άλλες βασικές απαντήσεις για το συχνό αυτό γυναικολογικό πρόβλημα

Εφαρμόζεται στον καρκίνο του μαστού;

Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί και για τον καρκίνο του μαστού. Εκεί βρίσκει την εφαρμογή με τη μερική ακτινοβόληση του μαστού, την επιταχυνόμενη. Η επιταχυνόμενη, σε σχέση με τη συμβατική ακτινοθεραπεία, έχει το μεγάλο προτέρημα ότι ακτινοβολείται μόνο η κοίτη του όγκου, δηλαδή εκεί που ήταν ο όγκος πριν το χειρουργείο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην επηρεάζονται καθόλου τα όργανα που βρίσκονται γύρω. Δηλαδή δεν επηρεάζεται η καρδιά, το δέρμα και ο ομόλογος πνεύμονας. Μάθε επίσης γιατί πρέπει να συμπεριλάβεις την τρισδιάστατη μαγνητική τομοσύνθεση στον check up των μαστών σου. Διάβασε εδώ περισσότερα. 

Ποιο είναι το όφελος για τον ασθενή;

Η ακτινοβολία προσαρμόζεται στη μορφή των όγκων. Αυτό έχει το προτέρημα ότι ακτινοβολούνται με πολύ υψηλή δόση όγκοι και παράλληλα να προστατεύουμε τα γειτνιάζοντα όργανα. Προστατεύονται δηλαδή τα όργανα που είναι γύρω από τον όγκο, ενώ οι παρενέργειες μειώνονται σε πολύ χαμηλά ποσοστά που φτάνουν κάτω από 5% και, στις περισσότερες περιπτώσεις, κάτω από 3%. Επίσης με τη στοχευμένη θεραπεία, βελτιώνονται τα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Που εφαρμόζεται η θεραπεία την Ελλάδα;  

Το Metropolitan είναι το μόνο Θεραπευτήριο στην Ελλάδα που προσφέρει, μεταξύ άλλων, αυτή τη σύγχρονη μορφή βραχυθεραπείας.

Η Moνάδα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις Χειρουργικές και τις Ογκολογικές Κλινικές του Metropolitan Hospital. Υποστηρίζεται επίσης από τα Τμήματα Μοριακής Βιολογίας Γενετικής, Παθολογικής Ανατομίας, Ακτινοδιαγνωστικής, Πυρηνικής Ιατρικής και PET-CT.

Διάβασε ακόμα: Νέα θεραπεία για την Μεσογειακή Αναιμία και νέα θεραπεία για την υπνική άπνοια χωρίς χρήση μάσκας

Αγαπημένο