8 λόγοι που σου κλέβουν τον ύπνο και τους υποτιμάς

5
'
istock

Πάλι αναθεματίζεις την ώρα και τη στιγμή που ακούς τον σύντροφό σου να ροχαλίσει αμέσως μόλις ακουμπήσει το κεφάλι στο μαξιλάρι του (τι ευλογία), ενώ εσένα ακόμα το μάτι σου γαρίδα; Ο ύπνος είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα. Μικρές λεπτομέρειες στις οποίες δεν δίνεις και τόση σημασία μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο σου και να δυσκολέψουν την έλευσή του, οδηγώντας σε αϋπνία. Σύμφωνα με το Harvard Medical School, υπάρχουν τουλάχιστον 8 ένοχοι που υποτιμάς. Και η Dr. Julia Scham Edelmen, Καθηγήτρια στo Harvard Medical School και συγγραφέας του βιβλίου Successful Sleep Strategies for Woman, όχι μόνο επισημαίνει ποιοι είναι αυτοί αλλά και σου προτείνει λύσεις για να τους προσπεράσεις, εξασφαλίζοντας έναν καλύτερο και πιο αναζωογονητικό ύπνο.

Η δίαιτα σου

Ό,τι τρως μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σου. Για παράδειγμα, τα πικάντικα φαγητά μπορεί να δημιουργήσουν καούρες, ενώ τα βαριά λιπαρά γεύματα να οδηγήσουν σε δυσπεψία, δυσκολεύοντας τον ύπνο σου.

Τι σου προτείνει:

Η Edelmen συνιστά το βραδινό σου τουλάχιστον γεύμα να είναι ελαφρύ και με απόσταση από την ώρα ύπνου.

Οι καφέδες σου

Θα πρέπει να αφήσεις να περάσουν τουλάχιστον έξι ώρες χωρίς να έχεις πιει καφέ πριν πας για ύπνο, εξηγεί για  η Dr. Edelman.

Τι σου προτείνει:

Κόψε τον απογευματινό καφέ ή καφέδες, αν έχεις προβλήματα ύπνου και γενικά δοκίμασε να περιορίσεις την ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης. Eπίσης, απόφυγε τα υγρά πριν πας για ύπνο, γιατί είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί να ξυπνήσεις για να επισκεφτείς την τουαλέτα.

Αυτό το ποτό που νομίζεις ότι θα σε χαλαρώσει

Πράγματι, εξηγεί η Dr. Edelman, το αλκοόλ θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να αποικοιμηθείς πιο γρήγορα. Όμως δεν θα σου εξασφαλίσει ποιοτικό ύπνο, διότι το αλκοόλ δεν σου επιτρέπει να περάσεις στα βαθιά στάδια του ύπνου και να ξεκουραστεί όσο χρειάζεται ο οργανισμός σου.

Τι σου προτείνει:

Σπάσε τη συνήθεια κατανάλωσης αλκοόλ για να κοιμηθείς. Είναι λάθος. Μπορείς να απολαμβάνεις το αλκοόλ πάντα με μέτρο σε άλλες περιστάσεις, όπως στις γιορτές και στις εξόδους σου (μην πιάσεις τιμόνι όμως).

Η έλλειψη άσκησης

Η γυμναστική βοηθάει στην καλή ποιότητα ύπνου. Για να κοιμηθείς εύκολα, πρέπει να είσαι κουρασμένος όχι μόνο νοητικά αλλά και σωματικά, εξηγεί η Καθηγήτρια του Harvard.

Τι σου προτείνει:

Αν έχεις πρόβλημα ύπνου, γυμνάσου καθημερινά, κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες, γιατί τις απογευματινές μπορεί η γυμναστική να διεγείρει το νευρικό σου σύστημα. 

Δες ποιες διατάσεις σε βοηθούν να κοιμηθείς καλύτερα

Ο πόνος σου

Οπουδήποτε κι αν πονάς ο ύπνος σου πάει περίπατο. Το σύμπτωμα του πόνου μάλιστα εντείνει την αγωνία μας το βράδυ, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τον ύπνο.

Τι σου προτείνει:

Αν πάσχεις από μια πάθηση που συμπεριλαμβάνει στα συμπτώματά της τον πόνο πχ. ρευματοειδή αρθρίτιδα, αυχενικό σύνδρομο, ημικρανίες ή πονοκεφάλους, το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να αναζητήσεις την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση του πόνου.

Υποβόσκουσα κατάθλιψη

Είναι γνωστό ότι η αϋπνία μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κατάθλιψης. Η καθηγήτρια του Harvard υπενθυμίζει δύο πράγματα: Ότι η κατάθλιψη είναι πιο συχνή στις γυναίκες κι ότι δεν εκδηλώνεται πάντα με τα τυπικά συμπτώματα της πεσιμιστικής και απαισιόδοξης διάθεσης. Μπορεί μια αϋπνία να είναι το πρώτο καμπανάκι. Επισημαίνει επίσης ότι οι γυναίκες με κατάθλιψη μπορεί να κοιμούνται περισσότερο, όμως ο ύπνος τους είναι κακής ποιότητας και ξυπνούν κουρασμένες. Διάβασε επίσης: 5 ερωτήσεις για το νέο φάρμακο για τη κατάθλιψη.

Τι σου προτείνει:

Αν η αϋπνία επιμένει, θα πρέπει να επιδιώξεις μια επίσκεψη στον ψυχίατρο για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κατάθλιψης. Αν είσαι ήδη σε αγωγή με αντικαταθλιπτικά, τα φάρμακα μπορεί να δυσκολεύουν τον ύπνο σου. Θα πρέπει να το συζητήσεις με τον γιατρό σου, ο οποίος μπορεί να σου αλλάξει την ώρα που τα παίρνεις, να τα αλλάξει με άλλα ή να σου χορηγήσει κάτι για να κοιμάσαι.  

Τα άγχη σου

Αν είσαι αγχώδης τύπος, είναι πολύ πιθανό να δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς το βράδυ (τι δείχνει έρευνα), γιατί έχεις το λεγόμενο running brain (εγκέφαλος που τρέχει), με όλες τις αγχώδεις σκέψεις να σε κατακλύζουν την ώρα που πέφτεις να κοιμηθείς.

Τι σου προτείνει:

Η Edelman συστήνει να διαβάζεις πριν κοιμηθείς ένα βιβλίο, επειδή αποσπά τον εγκέφαλό σου από τις διάσπαρτες αγχώδεις σκέψεις και σε βοηθά ως εκ τούτου να χαλαρώσεις και να νυστάξεις. Επ΄ουδενί μη σκεφτείς να το αντικαταστήσεις με σκρολάρισμα στο κινητό, γιατί έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα (είναι διεγερτικό για τον εγκέφαλό σου).

Η υπνική άπνοια

Την έχεις συνδέσει με ένα άντρα παχύ που ροχαλίζει; Έτσι δεν είναι; Κι όμως, μπορεί να είσαι μια αδύνατη γυναίκα και να πάσχεις από υπνική άπνοια, αν ο ρυθμός της αναπνοής σου διακόπτεται κατά τη διάρκεια του ύπνου σου. Μία γυναίκα με μικρό στόμα και στενό σαγόνι μπορεί να έχει συμπτώματα υπνικής άπνοιας, εξηγεί η Edelman.

Τι σου προτείνει:

Αν υποψιάζεσαι ότι η αναπνοή σου κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι διακοπτόμενη, είτε γιατί έχεις συχνές αφυπνίσεις είτε γιατί το έχει παρατηρήσει κάποιος που κοιμάται μαζί σου, θα πρέπει να συμβουλευτείς έναν ειδικό ύπνου, ο οποίος, εκτός από τη μελέτη ύπνου - την εξέταση που διεξάγεται για τη διάγνωση του συγκεκριμένου προβλήματος - θα συστήσει τη χρήση ειδικής συσκευής κατά τη διάρκεια του ύπνου για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Διάβασε ακόμα: 19+1 διορθώσεις στις πιο συνηθισμένες καθημερινές σου συνήθειες.