ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Εμβόλιο γρίπης: Πότε να το κάνεις και τι παρενέργειες προκαλεί;

Όπως κάθε φαρμακευτικό προϊόν, και το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προστατέψεις τον εαυτό σου αυτόν τον χειμώνα!
3
'
εμβόλιο γρίπης βελόνα σύριγγα istockphoto

Η εποχική γρίπη δεν είναι απλώς το πιο συχνό νόσημα αυτήν την περίοδο, που διαρκεί μέχρι και την Άνοιξη, αλλά και το πιο συχνό αίτιο θανάτου που προλαμβάνεται με τον εμβολιασμό. Παγκοσμίως προκαλεί επιδημίες με 250.000– 500.000 θανάτους ετησίως. Ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός είναι το μοναδικό μέτρο που μπορεί αποδεδειγμένα να προφυλάξει από τη γρίπη με το ποσοστό προφύλαξης να κυμαίνεται από 50%-60%.

Εμβόλιο γρίπης: Ποιες είναι οι πιο συχνές παρενέργειες

Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ασφαλές, καλά ανεκτό και οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιορίζονται σε ήπιες αντιδράσεις στο σημείο χορήγησης του εμβολίου ενώ εξαφανίζονται μόνες τους μέσα σε λίγες μέρες. Σπάνια μπορεί να παρατηρηθούν μυαλγίες και δέκατα. Ακόμα και στην περίπτωση νόσησης σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της γρίπης, η κλινική εικόνα είναι ηπιότερη και αποτρέπεται στη συντριπτική πλειοψηφία η ανάγκη για νοσηλεία.

Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες από τη λήψη του αντιγριπικού εμβολίου είναι:

  • Πόνος, ερυθρότητα και / ή πρήξιμο από το εμβόλιο
  • Πονοκέφαλος
  • Πυρετός
  • Ναυτία
  • Μυϊκοί πόνοι

Πότε πρέπει να κάνω το εμβόλιο της γρίπης;

Σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται μετά τα μέσα Οκτωβρίου, καθώς η γρίπη στη χώρα μας ξεκινάει από το Δεκέμβριο, αυξάνεται τον Ιανουάριο και παραμένει μέχρι τον Απρίλιο. Άρα όσο πιο αργά εμβολιαστείς τόσο πιο εύκολο θα αποκτήσειες ανοσία. Η καλύτερη περίοδος είναι οι μήνες Οκτώβριος – Νοέμβριος κάθε χρόνο. Αν δεν το κάνεις αυτήν την περίοδο, μπορείς να το κάνεις το διάστημα που υπάρχουν κρούσματα γρίπης.

Διάβασε επίσης: Εμβόλιο γρίπης: Πόσο κοστίζει;

Μπορώ να κάνω το αντιγριπικό την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά της COVID-19;

Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας για το αντιγριπικό εμβόλιο επισημαίνουν ότι μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά της COVID-19, αλλά σε διαφορετικά σημεία του σώματος, όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορονωϊού. Κάθε αντιγριπικός εμβολιασμός καταχωρείται υποχρεωτικά από τον επαγγελματία υγείας στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών.

Ο Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, Πρύτανης ΕΚΠΑ, Kαθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Δντης Θεραπευτικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρει ότι «δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη στο να γίνουν συγχρόνως, αλλά επειδή καμία φορά μπορεί να εμφανιστούν κάποιες ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες από τα εμβόλια, θα μπορούσε κανείς να τα κάνει με μία μικρή απόσταση, μίας εβδομάδας ή ενός μήνα».

Τελικά χρειάζεται να κάνω τεστ covid πριν εμβολιαστώ με το αντιγριπικό;

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει ήδη ανακοινώσει ότι «δεν απαιτείται έλεγχος για Covid-19 πριν τον αντιγριπικό εμβολιασμό, σύμφωνα και με τις συστάσεις Διεθνών Οργανισμών και Επιστημονικών Φορέων». Εάν όμως  κάποιος έχει συμπτώματα κορωνοϊού πρέπει να περιμένει να υποχωρήσουν για να κάνει το εμβόλιο.

Διάβασε ακόμη: Εμβόλιο γρίπης: Ξεκινά η συνταγογράφησή του

Αγαπημένο