ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τους καβγάδες στη σχέση

Γιατί αν δεν κοιμήθηκες καλά το προηγούμενο βράδυ είναι πιθανό να τσακωθείς με τον σύντροφό σου την επόμενη ημέρα.
3
'
έλλειψη ύπνου καβγάδες istock

Τις νύχτες που τα ζευγάρια κοιμούνται λιγότερο ή έχουν πιο κακή ποιότητα ύπνου παρατηρούνται περισσότερες συγκρούσεις την επόμενη μέρα. Αυτό έδειξε αμερικανική έρευνα.

Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Ohio και μελέτησε 43 ζευγάρια. Οι ψυχολόγοι Amie Gordon και η Serena Chen ήταν οι επικεφαλής της έρευνας που μελέτησαν τη συμπεριφορά  των ζευγαριών κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανάλογα με το ποια ήταν η ποιότητα του ύπνου τους την προηγούμενη νύχτα.

Διάβασε επίσης: Τα μυστικά του αναζωογονητικού ύπνου. 

Τα ζευγάρια με τις λιγότερες ώρες ύπνου είναι πιο ευερέθιστα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τις νύχτες που τα ζευγάρια κοιμήθηκαν λιγότερο, ανέφεραν περισσότερες συγκρούσεις την επόμενη μέρα. Δεν διαπίστωσαν όμως μόνο ότι η απώλεια ύπνου αυξάνει την πιθανότητα σύγκρουσης. Διαπίστωσαν επιπλέον ότι η απώλεια ύπνου ενεργοποιεί τις ίδιες τις συγκρουσιακές συμπεριφορές και το στυλ επικοινωνίας που είναι πιο τοξικά για μια σχέση. Τα ζευγάρια δηλαδή έδειχναν λιγότερη κατανόηση ο ένας για τον άλλον και χαμηλότερη ενσυναίσθηση. Όπως εξηγεί η Δρ. Γκόρντον, «Όταν ένας ή και οι δύο σύντροφοι δεν έχουν κοιμηθεί καλά την προηγούμενη νύχτα, οι μικρές διαμάχες μπορούν να μετατραπούν σε μεγάλες ρήξεις την επόμενη ημέρα». 

Πώς ο ύπνος επηρεάζει τα συναισθήματα

Ο ύπνος παίζει ισχυρό ρόλο στο πώς βιώνουμε και ρυθμίζουμε τα συναισθήματά μας. Όταν δεν κοιμόμαστε επαρκώς, γινόμαστε πιο ευερέθιστοι, έχουμε πιο αρνητική διάθεση, μειώνεται η ανοχή και γινόμαστε πιο συναισθηματικά ασταθείς.

Διάβασε επίσης: Πώς να μειώσεις τους καβγάδες με τον σύντροφό σου. 

Και μία ώρα ύπνου λιγότερο έχει επιπτώσεις

Μελέτες έχουν δείξει ότι, αν ο βραδινός ύπνος περιοριστεί σε πέντε ώρες ανά διανυκτέρευση για μια εβδομάδα, οι συμμετέχοντες παρουσιάζουν προοδευτική αύξηση των αρνητικών συναισθημάτων (π.χ. θυμός, θλίψη, απογοήτευση). 

Αξίζει να τονίσουμε ότι στην έρευνα του Πανεπιστημίου του Οhio τα ζευγάρια που ανέφεραν ότι κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα είχαν πιο εχθρικές διαθέσεις προς τον σύντροφό τους και είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε συγκρούσεις κα εντάσεις. Αυτό σημαίνει ότι στο οκτάωρο ύπνου που συνιστούν οι ειδικοί, ακόμα και μία ή δυο ώρες λιγότερου ύπνου μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή του ζευγαριού.

Διάβασε ακόμα: Πώς το κάπνισμα απωθεί και κάνει τους συντρόφους να τσακώνονται.

Αγαπημένο