ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κορονοϊός - Εμβόλια: Οι βασικές ανησυχίες του κόσμου και οι 3 πιο συνηθισμένοι μύθοι

Oι απαντήσεις του ΕΚΠΑ σχετικά με αυτούς.
2
'
μύθοι για τα εμβόλια shutterstoci

Η αλήεθια είναι ότι ακόμα κι αν έχεις εμβολιαστεί δεν είσαι απόλυτα σίγουρος ότι είσαι ασφαλής από την COVID-19. Και η ανησυχία σχετικά με τη αποτελεσματικότητα των εμβολίων υπάρχει παρόλο που είναι επιβεβαιωμένο ότι είναι ένας από τους βασικούς τρόπους για την προστασία από τον ιο και τον έλεγχο της πανδημίας. Ποιες είναι όμως οι πιο βασικές ανησυχίες του κοινού;

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) παρουσιάζουν δεδομένα που καταρρίπτουν 3 βασικούς μύθους για τα εμβόλια έναντι του κορονοϊού.

Μύθος 1ος: Τα εμβόλια έναντι COVID-19 δεν είναι ασφαλή, επειδή οι φαρμακευτικές εταιρείες τα δημιούργησαν πολύ γρήγορα

 Επειδή βρισκόμαστε σε παγκόσμια πανδημία, οι φαρμακευτικές εταιρείες επένδυσαν πολλά χρήματα και συνεργάστηκαν με σημαντικούς επιστήμονες, ώστε να παράξουν γρήγορα τα εμβόλια έναντι COVID-19. Η ταχύτητα παραγωγής τους δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια δεν είναι και ασφαλή. Όλα πέρασαν από τις απαραίτητες μελέτες και πήραν έγκριση από ρυθμιστικούς παράγοντες, όπως ο FDA στις ΗΠΑ και ο EMA στην Ευρώπη. 

Διάβασε επίσης πώς επηρεάζει το εμβόλιο για τον κορονοϊό το σπέρμα των ανδρών. 

Μύθος 2ος: Κάνοντας το εμβόλιο, θα νοσήσεις με COVID-19

Κανένα από τα διαθέσιμα εμβόλια δεν περιέχουν τον ζωντανό ιό που προκαλεί την COVID-19. Άρα, δεν μπορούν να κάνουν κανέναν να αρρωστήσει από τη νόσο αυτή.

Μύθος 3ος: Δεν χρειάζεται να εμβολιαστείς γιατί η ανοσία της αγέλης μετά από νόσηση θα επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2

Η ανοσία της αγέλης επέρχεται όταν αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού την έχει αναπτύξει, ώστε αυτό να σταματάει τη μετάδοση του ιού στον υπόλοιπο πληθυσμό. Για να επιτευχθεί αυτό με φυσικό τρόπο (δηλαδή μετά από μόλυνση με τον SARS-CoV-2) για την COVID-19 θα πρέπει 70% του πληθυσμού να νοσήσει και να επιβιώσει. Αυτό όμως, αν αφεθεί να συμβεί, θα προκαλέσει εκατομμύρια νοσηλείες και θανάτους. Η εναλλακτική είναι οι μαζικοί εμβολιασμοί, που επιφέρουν επίσης ανοσία, και αυτό ακριβώς συνιστούν οι επιστήμονες παγκοσμίως.

Διάβασε ακόμα: πόσες δόσεις είναι τελικά η τρίτη δόση για κάθε εμβόλιο; 

 

Αγαπημένο