ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Μήπως έχεις το γονίδιο της φακίδας;

Μάθε ποιοι είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν φακίδες μετά την έκθεση στον ήλιο και ποιοι άλλες μεγαγχρωματικές βλάβες. Ποιες είναι οι νέες θεραπείες για τις αντιμετώπισή τους και σε πόσες συνεδρίες εξαφανίζονται ανάλογα με την θεραπεία που θα επιλέξεις.
3
'
θεραπείες για τις φακίδες istock

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε λεπτό που ο ήλιος αγγίζει το πρόσωπο, τα χέρια ή τους ώμους είναι επιβαρυντικό. Στη χώρα μας, που η έντονη ηλιοφάνεια διαρκεί πολλούς μήνες, το ποσοστό των ανθρώπων που τις αποκτούν, παρά τις αξιόλογες προσπάθειες που καταβάλλουν για την προστασία του δέρματός τους, είναι μεγάλο. Αν και ο τρόπος αποφυγής τους είναι ένας, η συστηματική χρήση αντηλιακού, οι επιλογές για τη θεραπεία τους είναι αρκετές.

«Οι φακίδες είναι μικρές σκούρες κηλίδες, συνήθως μικρότερες από 5 mm, όπου τα κύτταρα του δέρματος έχουν προκαλέσει έντονο χρωματισμό. Παρουσιάζονται το καλοκαίρι σε περιοχές του δέρματος που μένουν περισσότερο ακάλυπτες, όπως πρόσωπο, χέρια και ώμοι, ενώ το χειμώνα είναι πιθανό να εξαφανιστούν ή να γίνουν λιγότερο έντονες όταν νέα κύτταρα του δέρματος αντικαθιστούν τα παλιά. Οι περισσότερες έχουν ομοιόμορφο χρώμα, το οποίο ποικίλλει αναλόγως του τόνου του δέρματος. Σε άλλους είναι κόκκινες και σε άλλους ανοιχτό ή σκούρο καφέ, μαύρο ή οποιοδήποτε χρώμα που είναι πιο σκούρο από το χρώμα της επιδερμίδας. Ουσιαστικά δεν αποτελούν ένδειξη βλάβης αλλά τρόπο άμυνας του δέρματος ενάντια στις ακτίνες UVA, UVB και UVC»,  εξηγεί ο Γεώργιος Βελημβασάκης, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός..

Το γονίδιο της φακίδας

Ειδικότερα, η προστασία του σώματος από την ηλιακή ακτινοβολία γίνεται με την παραγωγή δύο τύπων μελανίνης που ονομάζονται φαιομελανίνη και ευμελανίνη. Η ευμελανίνη προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες UV, ενώ η φαιομελανίνη όχι.

Ο τύπος μελανίνης που παράγει το σώμα εξαρτάται από ένα γονίδιο (MC1R). Τα άτομα με σκούρα μαλλιά, μάτια και δέρμα συνήθως παράγουν κυρίως ευμελανίνη και είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν φακίδες, ενώ εκείνα που έχουν κόκκινα, ξανθά ή ανοιχτά καστανά μαλλιά, ανοιχτόχρωμο δέρμα και μάτια παράγουν κυρίως φαιομελανίνη και είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν φακίδες. Μόνο όσοι έχουν μια μετάλλαξη στο γονίδιο αυτό, θα τις αποκτήσουν μετά την έκθεσή τους στον ήλιο. Χωρίς αυτήν, όσο χρόνο κι αν περάσει κάποιος στον ήλιο δεν θα παρουσιάσει φακίδες.

Διάβασε επίσης: Ποια βιταμίνη προστατεύει το δέρμα σου από τη φωτογήρανση του καλοκαιριού

Οι άλλες μελαγχρωματικές βλάβες

Η επανειλημμένη έκθεση στον ήλιο με την πάροδο των ετών μπορεί να οδηγήσει και σε άλλες μελαγχρωματικές βλάβες του δέρματος, δηλαδή σε υπερπαραγωγή μελανίνης σε ορισμένα σημεία του, η οποία εκδηλώνεται με την εμφάνιση σκουρότερων κηλίδων. Αυτές είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος από τις φακίδες και εντοπίζονται συχνότερα στα χέρια, το πρόσωπο, τους ώμους, την πλάτη, τα χέρια και στο πάνω μέρος των ποδιών. Ενώ είναι πιο συνηθισμένες σε άτομα άνω των 50 ετών, ακόμη και οι νεότεροι ενήλικες μπορούν να αναπτύξουν κηλίδες. Παρότι οι ανοιχτόχρωμοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να τις εμφανίσουν, είναι παράλληλα και τυχεροί, καθώς έχουν καλύτερη πρόγνωση συγκριτικά με εκείνους που έχουν πιο σκούρα επιδερμίδα.

Υπάρχουν και υπερμελαγχρώσεις που οφείλονται σε άλλες αιτίες εκτός από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Αυτοί είναι οι μεταφλεγμονώδεις, όσες προκαλούνται από ορμονικούς λόγους (π.χ. εγκυμοσύνη και λήψη αντισυλληπτικών χαπιών) και από τη λήψη κάποιων φαρμάκων.

Τόσο οι φακίδες όσο και οι κηλίδες είναι καλοήθεις. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μοιάζουν με άλλες δερματικές βλάβες που είναι ή μπορεί να εξελιχθούν σε κακοήθειες. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να παρακολουθούνται.

Όμως, κάθε μελαγχρωματική βλάβη είναι αντιαισθητική.

Για την εξαφάνιση των δερματικών δυσχρωμιών υπάρχουν επίσης μάσκες  υδρογέλης, οι οποίες περιέχουν φυτικά συστατικά που έχουν λευκαντικές, αντιοξειδωτικές και επανορθωτικές ιδιότητες και είναι ιδιαίτερα ευχάριστες στην εφαρμογή τους. Σε ήπιες περιπτώσεις μια μάσκα είναι αρκετή για να αποκαταστήσει την ομοιοχρωμία του δέρματος. Ευτυχώς, υπάρχουν όμως και πιο στοχευμένες διαθέσιμες θεραπείες και η επιλογή της κατάλληλης μπορεί να σβήσει και το παραμικρό σημάδι.

Η θεραπεία με laser

Eξαιρετικά αποτελεσματική θεωρείται η εξάλειψη των υπερμελαγχρώσεων με λέιζερ. Η ακτίνα του απορροφάται από τα κύτταρα που έχουν παράγει περισσότερη μελανίνη, μετατρέπεται σε θερμική και διασπά τη μελανίνη, χωρίς να επηρεάζονται οι γύρω ιστοί. Απαιτούνται από 1 έως 3 συνεδρίες για να ολοκληρωθεί η θεραπεία, τα αποτελέσματα της οποίας είναι θεαματικά από την πρώτη κιόλας εφαρμογή.

Η θεραπεία microneedling

Άλλος ένας ανώδυνος τρόπος απαλλαγής από τα σημάδια του δέρματος είναι η θεραπεία microneedling, η οποία ενεργοποιεί τους φυσικούς μηχανισμούς άμυνας του δέρματος και ξεκινά τη διαδικασία διόρθωσης της άνισης κατανομής της μελανίνης. Ταυτόχρονα διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, μέσω των τσιμπημάτων του δέρματος με μικροακίδες. Μετά από 4-6 θεραπείες, το δέρμα αποκτά ομοιόχρωμο τόνο και δείχνει πραγματικά ανανεωμένο.

Και οι δύο αυτές θεραπείες προκαλούν ένα ήπιο ξεφλούδισμα και κατόπιν την ανάδυση νέου δέρματος.

Διάβασε και αυτό: Οι τρόποι πρόληψης και οι θεραπείες που σβήνουν ουλές και χηλοειδή σημάδια

H θεραπεια nanopeeling

Μείωση του πολλαπλασιασμού των μελανοκυττάρων και της παραγωγής μελανίνης προσφέρει και το nanopeeling, μέσω της μεταφοράς με νανοκάψουλες ειδικών συστατικών στα μελανοκύτταρα. Ο μέγιστος αριθμός συνεδριών που χρειάζονται για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος είναι 4 έως 6.

Η φωτοθεραπεία

Οι ευεργετικές της ιδιότητες  είναι γνωστές για τη θεραπεία πολλών παθήσεων. Τελευταία έχει βρει εφαρμογή και στην αντιμετώπιση των φακίδων, πανάδων, κηλίδων κλπ. Το φως στοχεύει στα μελανοκύτταρα, ρυθμίζοντας την παραγωγή μελανίνης και διασπώντας την περίσσεια της. Ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται είναι 6 έως 8.

«Όσο συντομότερα αναζητηθεί βοήθεια από κάποιον ειδικό, τόσο πιο εύκολη θα είναι η απαλλαγή από τις δυσχρωμίες του δέρματος και τόσο γρηγορότερα θα αποκτήσει το δέρμα και πάλι ομοιόμορφο χρώμα», καταλήγει ο κύριος Βελημβασάκης.

Διάβασε ακόμα: Ποιες συνήθειες φουντώνουν την ακμή το καλοκαίρι;

Αγαπημένο