ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

5 πράγματα που δεν ήξερες για τους καύσωνες στην Ελλάδα

Ποιες πόλεις στην Ελλάδα χτυπά πιο συχνά ο καύσωνας. Ποιες θερμοκρασίες και που έχουν αφήσει ιστορία.
3
'
kaysonas shutterstock

Για εμάς τους Έλληνες ο καύσωνας το καλοκαίρι είναι σχεδόν κάτι φυσιολογικό. Ή μάλλον καλύτερα κάτι που έχουμε συνηθίσει. Ο καύσωνας όμως μπορεί να είναι φονικός και το επιβεβαιώνει η ιστορία. Ορίστε ποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες θα ήθελε ο καθένας από εμάς να ξέρει για τους καύσωνες στην Ελλάδα. 

Ο καύσωνας μπορεί να ξεκινάει από τους 27°C

Σύμφωνα με τη Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ως καύσωνας στην Ελλάδα ορίζεται όταν η μέγιστη θερμοκρασία αγγίζει ή ξεπερνάει τους 39 °C και η ελάχιστη είναι πάνω από 26°C και επικρατεί τουλάχιστον για 3 ημέρες σε μεγάλη γεωγραφική έκταση. 

Ο πιο φονικός καύσωνας στην Ελλάδα ήταν τον Ιούλιο του 1987

Ήταν Ιούλιος του 1987, όταν συνέβη ο πιο φονικός καύσωνας στην Ελλάδα. Ο καύσωνας, αφρικανικής προέλευσης άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς.Ο αριθμός των νεκρών έφτασε σύμφωνα με επίσημες πηγές τους 1500 νεκρούς. Σε βιβλία όμως των κορυφαίων μετεωρολόγων Δ. Ζιακόπουλου και Γ. Μελανίτη, αναφέρεται ότι οι νεκροί ήταν περισσότεροι από 3.500 έως 4.000. Η  ανώτατη θερμοκρασία  δεν σημείωσε ρεκόρ (στην Αθήνα το θερμόμετρο έδειξε μέχρι 41°C), όμως, ο συγκεκριμένος καύσωνας είχε  μεγάλη διάρκεια. Να υπενθυμίσουμε ότι εκείνη τη δεκαετία  δεν ήταν όλα τα σπίτια εξοπλισμένα με κλιματιστικά όπως είναι πλέον τώρα. Μετά όμως τον φονικό καύσωνα -από το 1988 δηλαδή και μετά- ξεκίνησε η εντατική και μαζική εγκατάσταση κλιματιστικών  σε δημόσια κτίρια αλλά και στις κατοικίες. 

Η υψηλότερη θερμοκρασία στην Αθήνα ήταν το καλοκαίρι του 2007

Η υψηλότερη θερμοκρασία στην Αθήνα κατεγράφη την 26η Ιουνίου 2007, στη Ν. Φιλαδέλφεια, με το θερμόμετρο να δείχνει 46,2°C. Μάλιστα ο καύσωνας του Ιουνίου του 2007 συνδέθηκε και με την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας, που κατέστρεψε ένα σημαντικό μέρος από τον μεγαλύτερο φυσικό πνεύμονα της Αθήνας.

Ο πιο καυτός Αύγουστος ήταν στα Τρίκαλα

Ο ισχυρότερος αυγουστιάτικος καύσωνας σημειώθηκε το διάστημα 20–26 Αυγούστου 1958. Η υψηλότερη θερμοκρασία ήταν 47,2 °C και σημειώθηκε στα Τρίκαλα, με την Αθήνα να σκαρφαλώνει το θερμόμετρο στους 43,6 °C. 

Οι περιοχές που χτυπάνε πιο συχνά οι καύσωνες είναι οι ηπειρωτικές πεδινές

Όπως ξέρετε οι περισσότεροι, αυτές αποκλείεται να είναι οι νησιωτικές περιοχές. Ναι, σωστά, η θαλάσσια αύρα προστατεύει από τις υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι, αυτές που «πληρώνουν τη νύφη», όπως καλά θα καταλάβατε, είναι οι ηπειρωτικές πεδινές περιοχές, για παράδειγμα τα πεδινά της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της Κεντρικής Μακεδονίας. Πόλεις όπως τα Τρίκαλα, η Λάρισα, το Αγρίνιο, η Θήβα, ο Πύργος, η Σπάρτη και οι Σέρρες είναι αυτές που δοκιμάζονται τις περισσότερες φορές από τους πιο ισχυρούς καύσωνες.

Διάβασε ακόμα: Τι να προσέξεις στον καύσωνα;

Αγαπημένο