ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Υποφέρεις από ακμή; Μάθε για ποιο λόγο έχεις σπυράκια

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για την ακμή, τι την προκαλεί αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης
11.04.2022
1
'
Υποφέρεις από ακμή; Μάθε για ποιο λόγο έχεις σπυράκια Ακμή αιτίες

Η ακμή αποτελεί ένα από τα πιο συχνά και ενοχλητικά φυσικά στοιχεία του οργανισμού μας. Συναντάμε κυρίως ακμή στην εφηβική ηλικία λόγω του ότι οι ορμόνες μεταβάλλονται συνεχώς. Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις που για την ακμή η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός και δεν την κοιτάζει καν, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Αν είσαι από τα άτομα που ήρθαν αντιμέτωπα με την ακμή μόνο στην εφηβική περίοδο τότε είσαι από τους τυχερούς, αν όχι μην στεναχωριέσαι δεν είσαι μόνη απέναντι σε αυτό τον εχθρό.

Ίσως σε ενδιαφέρει : Το θαλασσινό νερό μπορεί να καταπολεμήσει την ακμή;

Τι είναι όμως στα αλήθεια η ακμή και τι την προκαλεί;

Η ακμή είναι μια πάθηση του δέρματος που προκαλεί σπυράκια κυρίως στην περιοχή του προσώπου, στο μέτωπο, στο στήθος, στους ώμους και στην πλάτη.

Υπάρχουν διάφορες αιτίες που εμφανίζουμε ακμή. Τα επίπεδα ορμονών που έχουμε, το στρες (σε μεγάλο βαθμό), η υψηλή υγρασία κι η χρήση λιπαρών προϊόντων προσωπικής φροντίδας.

Θα λέγαμε πως οι ορμόνες και το άγχος αποτελούν τις κύριες αιτίες για την ακμή αλλά και οι υπόλοιπες δεν αποκλείονται.

Εικόνα
acne

 

Από τι προκαλούνται τα σπυράκια:

Οι ορμόνες σε συνδυασμό με τα βακτήρια στο δέρμα και λιπαρά που βρίσκονται στην επιφάνεια του δέρματος μπορούν να οδηγήσουν σε ακμή. Για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της περιόδου μιας γυναίκας, υπάρχουν κυμαινόμενα επίπεδα ορμονών.

Δείτε εδώ : Πρόπολη: Γιατί είναι το “δώρο” της φύσης και πως βοηθάει το ευαίσθητο δέρμα;

Τα σπυράκια μπορεί να εμφανιστούν εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ή λόγω ορισμένων καιρικών συνθηκών, όπως είναι η υψηλή υγρασία.

Η χρήση λιπαρών προϊόντων προσωπικής φροντίδας, όπως βαριές λοσιόν ή κρέμες μαλλιών, μπορεί να εμφανίσετε πιο εύκολα σημάδια ακμής. Για αυτό πρέπει να συμβουλεύεστε κάποιον ειδικό πριν αγοράσετε και εφαρμόσετε οποιοδήποτε προιόν στο πρόσωπο σας.

Επίσης το άγχος το οποίο αυξάνει την ορμόνη “κορτιζόλη”, μπορεί επίσης να προκαλέσει έξαρση της ακμής.

Πρέπει να αναφερθεί πως ακόμη και τα σεντόνια παίζουν ρόλο στην ύπαρξη και στην έξαρση της ακμής. Τα σκεπάσματα και οι μαξιλαροθήκες αποτελούν πηγή μικροβίων και αν δεν τα αλλάζετε συχνά θα δημιουργούνται πιο εύκολα σπυράκια.

Δείτε επίσης: Ακμή στα 30,40,50; Αίτια και τρόποι να την αποτρέψεις

Πως μπορείς να αντιμετωπίσεις την ακμή:

Προτού καταφύγεις στον δερματολόγο και τον φαρμακοποιό σου πρέπει να εφαρμόσεις μερικούς κανόνες που θα σε βοηθήσουν να μειώσεις ή και να εξαφανίσεις τα σπυράκια. Καταρχήν μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή με πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ειδικά αυτά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C και βήτα καροτίνη, βοηθά στη μείωση της φλεγμονής.

Εικόνα
eating

Ένα σωστό πρόγραμμα ύπνου και ξεκούρασης βοηθούν σε τη σειρά τους το δέρμα μας. Τέλος τα σωστά προιόντα περιποίησης θα κάνουν τη διαφορά και θα είναι οι μεγαλύτεροι σου σύμμαχοι ενάντια της ακμής.

 

Αγαπημένο