ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ο ύπνος ψηλώνει τα παιδιά;

Τι ισχύει τελικά;
2
'
upnos

Οι Αρχαίοι πρόγονοί μας, ήξεραν όλα τα οφέλη του ύπνου, γι αυτό και του έδωσαν θεϊκή προέλευση με το όνομα Μορφέας. Ο Θεός Μορφέας, λοιπόν, μας γεμίζει με "δώρα" και ως ενήλικες και φυσικά ως παιδιά. Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τα παιδιά και βοηθά στη σωματική, ψυχική και πνευματική τους υγεία και ευεξία. Κατά τη διάρκεια του ύπνου γίνεται η έκκριση ορμονών που συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους. 

Σαφώς η φυσική δραστηριότητα επηρεάζει την ομαλή σκελετική επιμήκυνση και ωρίμανση, αλλά ποσοτικά και ποιοτικά ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για την έκκριση της γνωστής σε όλους μας αυξητικής ορμόνης.

paidi_ypnos

Τι είναι η αυξητική ορμόνη;

Η αυξητική ορμόνη -όπως λέει και το όνομά της- είναι μια ουσία που εκκρίνεται από τον εγκέφαλο και στην οποία οφείλεται η σωματική αύξηση. Δεν εκκρίνεται με τον ίδιο ρυθμό όλο το 24ωρο, αλλά κατά ώσεις (κύματα) και κυρίως εκκρίνεται στον νυχτερινό ύπνο. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι γιατροί παροτρύνουν τους γονείς να κοιμίζουν νωρίς τα παιδιά τους.

Το βασικότερο είναι να είστε σταθεροί στην ώρα του ύπνου και να έχετε ένα πρόγραμμα μέσα στη μέρα, που όσο γίνεται να μην παρεκκλείνετε. Επομένως, ο ύπνος διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, καθώς συμβάλλει στην ηρεμία και στη φυσιολογική του λειτουργία. 

Αγαπημένο