ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Οικογένεια Γεννηματά: Έφυγαν από καρκίνο στην ίδια ηλικία

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά έφυγε σε ηλικία 56 ετών, μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου του Μαστού.
25.10.2021
4
'
Οικογένεια Γεννηματά NDP

Τραγική ειρωνεία: σήμερα 25/10 είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού. Η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά συγκλόνισε το πανελλήνιο από τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας της: έπεσε σε ηπατικό κώμα την Κυριακή. Δύο μέρες αργότερα, η ανακοίνωση του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» όπου και νοσηλευόταν από τις 11 Οκτωβρίου με συμπτώματα ατελούς ειλεού ήταν λιτή:

«Σήμερα 25/10/2021 και ώρα 12:04 μμ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, απεβίωσε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά μετά από πολυετή μάχη και παρά τις προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ηπατικό κώμα προήλθε από μεταστάσεις από τον καρκίνο του μαστού, από τον οποίο είχε προσβληθεί.

Οικογενειακή υπόθεση η μάχη με τον καρκίνο

Για τη Φώφη Γεννηματά ο καρκίνος δεν της ήταν άγνωστος, καθώς οι γονείς της έφυγαν με διαφορά επτά μηνών από την ίδια ασθένεια. Η μητέρα της, Κάκια Βέργου - Γεννηματά, το1994 έφυγε από καρκίνο σε ηλικία 54 ετών ενώ ο πατέρας της Γιώργος Γεννηματάς, ιδρυτικό στέλεχος και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, πατέρας της Φώφης έχασε τη μάχη με τον καρκίνο επτά μήνες αργότερα, σε ηλικία 55 ετών. «Παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους. Ήταν μαζί από δεκατριών χρόνων» έλεγε πριν από ενάμιση χρόνο η Φώφη Γεννηματά. «Σε θυμάμαι να λες, στη διαδρομή από το δωμάτιο στο χειρουργείο το 1992, εκείνες τις δύσκολες ώρες, κάνοντας τον απολογισμό μιας ολόκληρης ζωής, ότι αποφάσισες αν επιζούσες, να δυναμώσεις τη μάχη της ανθρωπιάς».

Η Φώφη Γεννηματά ήταν 43 ετών όταν διαγνώστηκε και εκείνη με καρκίνο του μαστού. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Αμέσως μετά ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και εισήχθη στο Νοσοκομείο Μεμόριαλ για να ακολουθήσει θεραπευτική αγωγή, ενώ ποτέ δεν έκρυψε την ασθένεια που είχε και τη μάχη που έδινε. Η πρώτη της αντίδραση ήταν «Γιατί σ’ εμένα;». Μάζεψε τις δυνάμεις της, έδωσε σκληρή μάχη και τα κατάφερε. 

Τι είναι το ηπατικό κώμα;

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος, Προμηθέας, το ηπατικό κώμα είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση, που σχετίζεται με την υπεραμμωνία, η οποία προκύπτει από ηπατική δυσλειτουργία ή δυσκολία του μεταβολισμού της αμμωνίας. Η ηπατική δυσλειτουργία προκαλείται από κακοήθη διήθηση, χημειοθεραπευτικές τοξικότητες, στοχευμένες αντικαρκινικές θεραπείες. Ουσιαστικά πρόκειται για την έκβαση της ηπατικής ανεπάρκειας, όταν η νόσος είναι σε τελικό στάδιο. Το συκώτι δεν αποβάλλει τις τοξικές ουσίες από τον οργανισμό, με κυριότερη ουσία την αμμωνία και έτσι οδηγεί σε ηπατικό κώμα. Σε ηπατικό κώμα μπορεί να οδηγήσει οποιαδήποτε βλάβη στο συκώτι, όπως για παράδειγμα

  • Η κατάχρηση αλκοόλ
  • Η διήθηση
  • Η κίρρωση του ήπατος.

Εάν το ηπατικό κώμα προέρχεται από καρκίνο είναι μη αναστρέψιμη κατάσταση, επειδή το ήπαρ είναι γεμάτο μεταστάσεις. Σε άλλες περιπτώσεις, εκτός καρκίνου, είναι αναστρέψιμη, αλλά όχι στον καρκίνο.

Ο καρκίνος, στίγμα για όλη την οικογένεια

«Το 1984, όταν αρρώστησε η μητέρα μου, πολύ δύσκολα μπορούσε να πει κανείς τη λέξη καρκίνος. Είχε καρκίνο στο μαστό. Ήταν ένα στίγμα για όλη την οικογένεια. Ένας από τους λόγους που επέλεξα να μιλήσω στη συνέχεια εγώ ήταν γιατί έπρεπε αυτό το πράγμα να το σπάσουμε. Δεν τελειώνει η ζωή. Δεν σταματάς να είσαι γυναίκα και πρέπει να συνεχίσεις να ζεις» είχε αναφέρει η Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της την εκπομπή «Μεσάνυχτα».

Remote video URL

 

Πολλές γυναίκες με καρκίνο του μαστού τελικά πεθαίνουν από άλλες αιτίες

Πολλές γυναίκες με καρκίνο του μαστού πεθαίνουν από άλλες αιτίες, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες. Τις τελευταίες δεκαετίες, η πρόοδος στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού είναι ασύλληπτη. Στη μελέτη οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ των ασθενών με καρκίνο του μαστού που πέθαναν πέντε έως 10 χρόνια μετά τη διάγνωσή τους, μόνο το 38% των θανάτων προκλήθηκαν από τη νόσο. Και μεταξύ των γυναικών που πέθαναν μετά ​​από τα 10 χρόνια, ο καρκίνος του μαστού δεν ήταν η αιτία. Αντίθετα, η πλειοψηφία αυτών των γυναικών πέθαναν από καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, Αλτσχάιμερ ή άλλες μη καρκινικές παθήσεις. Οι γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο (στο στήθος) έχουν 99% περισσότερες πιθανότητες από άλλες γυναίκες να παραμείνουν εν ζωή τουλάχιστον πέντε χρόνια και περισσότερα.

Οι κυριότερες αιτίες θανάτου περιλαμβάνουν πνευμονική ανεπάρκεια (26%), λοίμωξη (24%), καρδιακή νόσο (15%), ηπατική ανεπάρκεια (14%), αιμορραγία (9%), νόσο του κεντρικού νευρικού συστήματος (9%) και υπερασβεστιαιμία (3%). Η πιο κοινή αιτία θανάτου είναι η μεταστατική νόσος σε διάφορα όργανα, που αντιπροσωπεύει το 42% όλων των θανάτων.

Τι είχε πει η Φώφη Γεννηματά για τον καρκίνο

«Είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσεις τον θάνατο και την οργή που φέρνει για την απώλεια», ανάφερε σε συνέντευξή της η Φώφη Γεννηματά.

Μιλώντας για τις σκέψεις που έκανε όταν απέκτησε τα δικά της παιδιά, είχε τονίσει πως «είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα, να σκέφτεσαι ότι μπορεί η μικρή σου να μην σε θυμάται καν πώς είσαι, να μην θυμάται τη φωνή σου, να μην θυμάται τη μορφή σου, να μη γνωρίσει το χάδι σου.»

Το 2008 που είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού είχε αναφερθεί σε συνέντευξή της στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Πρωϊνό» το καλοκαίρι του 2019. «Το θέμα είναι να μπορείς να ζεις, να μη ζεις συνέχεια κάτω από τη σκιά και την αγωνία και τον φόβο. Αν ζεις με τον φόβο, αυτή δεν είναι ζωή, έχει νικηθεί στην πραγματικότητα, στην καθημερινότητά σου. Εγώ δεν έζησα ποτέ έτσι», δήλωσε ακόμη αναφορικά με τα όσα βίωσε δίνοντας τη μάχη με τον καρκίνο.

Στο Instagram μεταξύ άλλων είχε γράψει για τον Γιώργο Γεννημάτα: “…26 χρόνια πέρασαν από τότε που έφυγες από κοντά μας και ο πόνος της απουσίας σου είναι πάντα εδώ, κάθε φορά που σε σκέφτομαι όμως κρατώ την ελπίδα.»

 

 

Και για τις 25 Οκτωβρίου που είναι ημέρα Κατά Του Καρκίνου Του Μαστού είπε: «25 Οκτωβρίου: Ημέρα σύμβολο του αγώνα για τη ζωή. Καμιά από μας δεν είναι από σίδερο, αλλά αξίζει αυτή η μάχη. Κάθε γυναίκα που έχει ζήσει αυτή την περιπέτεια χρειάζεται πρώτα από όλα τους δικούς της ανθρώπους στο πλάι της. Θέλουμε μια κοινωνία ενημερωμένη που δεν θα αντιμετωπίζει την ασθένεια ως στίγμα. Θέλουμε ένα αξιόπιστο σύστημα υγείας, που θα εξασφαλίζει ποιότητα και αξιοπρέπεια σε όλες, ανεξάρτητα από την οικονομική τους δυνατότητα. Καμία γυναίκα δεν πρέπει να μείνει μόνη. Συγχαρητήρια στο Άλμα Ζωής (@almazois ) που ενημερώνει, στηρίζει και βοηθά τις γυναίκες με συνέπεια και αξιοπιστία.»

 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία «η Φώφη Γεννηματά υπήρξε “νονά” του δεύτερου κινητού μαστογράφου της Αντικαρκινικής (η κα. Ψαρούδα-Μπενάκη ήταν της πρώτης).

Βουλευτική και κυβερνητική θητεία

Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ στην Β’ Αθηνών (2015)
Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ στην Α’ Αθηνών (2000 – 2002)
Υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς (2003 – 2007)
Πρόεδρος της ‘Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (2003-2007)
Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2009-2010)
Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης (2010-2011)
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας (2011-2012)
Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας (Ιούνιος 2013 – Ιανουάριος 2015)

Η δημιουργία του ΚΙΝΑΛ

Τον Ιούλιο του 2017 η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα και κάλεσε να συμμετάσχουν σε αυτό κόμματα και πολιτικές κινήσεις που θα ήθελαν να εκφράσουν τον χώρο της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. 

Όλα όσα είχε δηλώσει ο Γιώργος Γεννηματάς για τον καρκίνο 

Ο Γιώργος Γεννηματάς είχε πει στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» του Mega: «Έχω κάνει πολλές φορές αυτοκριτική και έχω κάνει και λάθη, αλλά δεν είχα σκοπό και δεν έχω σκοπό όσο ξετυλίγεται το νήμα της ζωής μου να διαπράξω το λάθος της απόκρυψης καν της αλήθειας. Δεν έχω μάθει να ζω με αυταπάτες ή με ψευδαισθήσεις. Και δεν μπορούν να υπάρχουν αυταπάτες ή ψευδαισθήσεις στη σχέση που συνδέει πολιτικούς και πολίτες. Νομίζω ότι όφειλα να κάνω αυτό που έκανα ανεξάρτητα κόστους ή όχι… Δεν νομίζω ότι ήταν γενναία στάση, είναι στάση ζωής. Ήταν και ένα μήνυμα σε κάποιους ανθρώπους που συμπάσχουν με το ίδιο πρόβλημα μαζί μου, τον καρκίνο για να το πούμε ανοιχτά. Να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να βουλιάξουν στην ηττοπάθεια, υπάρχει δυνατότητα αγώνα και σ’ αυτό το σημείο!». 

Remote video URL

 

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Γεννηματά

Ο Γιώργος Θ. Γεννηματάς ήταν ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ), βουλευτής και υπουργός της μεταπολιτευτικής περιόδου επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Ιουνίου 1939. Πατέρας του ήταν ο Μανιάτης Θεόδωρος Γ. Γεννηματάς, δικηγόρος και οικονομολόγος, που διετέλεσε γενικός διευθυντής της UNRRA στην Ελλάδα, σύμβουλος της Αμερικανικής Οικονομικής Αποστολής και αργότερα της εν Ελλάδι Αμερικανικής Πρεσβείας. Αδελφός του πατέρα του ήταν ο Αντιστράτηγος και Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού επί κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου, 1964-1965, Ιωάννης Γεννηματάς. Από τη μητέρα του, Φωτεινή, ήταν δισεγγονός του μεγάλου ευεργέτη της Σύμης και της Δωδεκανήσου, Γεωργίου Νικήτα Πετρίδη και θείος του Ν. Λαΐου.

Μαθήτευσε στο Α΄ Γυμνάσιο της Πλάκας. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.), όπου ανέπτυξε σημαντική φοιτητική συνδικαλιστική δράση, οργανώνοντας πολλές διαδηλώσεις για την Κύπρο. Υπηρέτησε στην Πολεμική Αεροπορία ως ανθυποσμηναγός. Στη διάρκειά της θητείας του (1962), ασθένησε σοβαρά και διαγνώσθηκε με τη νόσο του Addison, από την οποία έπασχε και ο πρόεδρος Τζον Κένεντι. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του και των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, ίδρυσε και διηύθυνε την εταιρεία μελετών και κατασκευών "Αρχιτεχνική ΕΠΕ". Επίσης, διετέλεσε στέλεχος της Αγροτικής Τράπεζας έως το 1981, όπου και παραιτήθηκε μετά από 17 χρόνια. Διετέλεσε Προϊστάμενος του τμήματος Γεωργικών Βιομηχανιών, της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Αγροτικής Τράπεζας. Πολλές γεωργικές βιομηχανίες έχουν την υπογραφή του στις κατασκευαστικές μελέτες τους, όπως το εργοστάσιο της Νεστλέ στο Πλατύ Ημαθίας, η Ελαιουργική στον Ασπρόπυργο, κτίσματα της Ένωσης Πεζών στην Κρήτη και άλλα. Όταν επετράπη ο συνδικαλισμός από τη δικτατορία, συμμετείχε σε συνδικαλιστικές ενώσεις μηχανικών, και από το 1974 έως το 1978 διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας. Παντρεύτηκε τον εφηβικό του έρωτα, την Αικατερίνη (Κάκια) Βέργου, κόρη ταχυδρομικού υπαλλήλου στη Σύμη, με την οποία απέκτησε δύο κόρες, τη Φώφη, η οποία διετέλεσε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και τη Μαίρη.

Με τον Γιώργο Γεννηματά έχουν συνδεθεί η Αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, η επιστροφή των πολιτικών προσφύγων του Δημοκρατικού Στρατού, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) και η ψήφος στα 18, ενώ μετά το θάνατό του, για να τιμηθεί το έργο του, πολλά νοσοκομεία της Ελλάδας πήραν το όνομά του.

*Με πληροφορίες από Wikipedia

Αγαπημένο