ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πίνεις (κι εσύ) αλκοόλ το βράδυ για να κοιμηθείς; Πώς επηρεάζει τον ύπνο σου.

Η συμβουλή του ειδικού για όσους συνηθίζουν να πίνουν ένα "ποτηράκι" αλκοόλ για να κοιμηθούν πιο εύκολα.
3
'
Αλκοόλ πριν τον ύπνο shutterstock

Σημαντική αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ έχει σημειωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που καταφεύγουν στο αλκοόλ, προκειμένου να χαλαρώσουν και να διευκολύνουν την διέλευση του ύπνου, δεδομένου ότι το φαινόμενο της αϋπνίας έχει σημειώσει αύξηση. Πόσο λάθος όμως μπορεί να είναι αυτή η συνήθεια; Το ένα ποτηράκι κρασί που θα πιεις για να κοιμηθείς πιο εύκολα; Πόσο λάθος είναι η χρήση αλκοόλ ως λύση για την αντιμετώπιση της αϋπνίας; Σημαντικό είναι να γνωρίζεις αυτό: το αλκοόλ μπορεί πράγματι να διευκολύνει την έλευση του ύπνου, διαταράσσει όμως τα στάδια ύπνου και την ποιότητά του.

Διάβασε επίσης: Μήπως ο ύπνος σου αγνοείται; Τα 3 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνεις

Πώς διαταράσσει τον ύπνο το αλκοόλ

Ο Michael Breus, Κλινικός Ψυχολόγος και συγγραφέας του Good Night εξηγεί ότι το αλκοόλ μειώνει τον αριθμό των σταδίων 3 και 4 του ύπνου (τα στάδια του ύπνου που είναι τα πιο αναζωογονητικά). Επίσης επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να εισέρχεται στα βαθιά στάδια ύπνου. Επομένως η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σε βοηθήσει να αποκοιμηθείς αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξυπνήσεις ξεκούραστος. Στην πραγματικότητα η ποιότητα του ύπνου λόγω του αλκοόλ διαταράσσεται σοβαρά. 

Τι προτείνει ο ειδικός

Ο Breus γίνεται πιο συγκεκριμένος παραθέτοντας μια πιο εξειδικευμένη συμβουλή για όσους συνηθίζουν να πίνουν βράδυ.  

Διάβασε ακόμα: Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τους καβγάδες στη σχέση

Ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται μία ώρα για να μεταβολίσει ένα μόνο αλκοολούχο ποτό, εξηγεί ο Breus. Γι’ αυτό συνιστά, αν πρόκειται να καταναλώσουμε αλκοόλ τις βραδινές ώρες, να προτιμούμε να περιορίσουμε την πρόσληψή μας σε μια μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί και να περιμένουμε μία ώρα πριν ξαπλώσουμε στο κρεβάτι για να κοιμηθούμε, έχοντας παράλληλα φροντίσει να πιούμε ένα ποτήρι νερό.  

Αν κάποιος έχει πιει δύο ποτήρια κρασί, θα πρέπει να περιμένει δύο ώρες, εξηγεί.

Φυσικά, επισημαίνει ότι το αλκοόλ σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι η λύση για την αντιμετώπιση της αϋπνίας που έχει εγκατασταθεί. Σε αυτή την περίπτωση η συμβουλή του ειδικού είναι απαραίτητη.

Διάβασε ακόμα: 8 λόγοι που σου κλέβουν τον ύπνο και τους υποτιμάς

Αγαπημένο