Σήμερα τρώμε τσούκα Ρόδου

04.12.2021
3
'

Μια εύκολη παραδοσιακή συνταγή για μοσχάρι με πλιγούρι και τραχανά στη γάστρα που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι, ειδικά την περίοδο των γιορτών. 

Υλικά Συνταγής

  • 1½ κιλό μοσχάρι ή κατσίκι (κομμένο σε μερίδες)
  • 2 φλ. τραχανά ξυνό
  • 1 φλ. πλιγούρι
  • 2 κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ δυόσμο αποξηραμένο
  • 1½ φλ. χυμό ντομάτα (ή τριμμένη ντομάτα)
  • 1 κ.γλ. κύμινο
  • 1 κ.σ κοφτή αλάτι
  • πιπέρι κατά βούληση
  • 2 φλ. νερό

Εκτέλεση

Η τσούκα Ρόδου, είναι μια εύκολη παραδοσιακή συνταγή για μοσχάρι με πλιγούρι και τραχανά στη γάστρα. Παραδοσιακά γίνεται με κατσικάκι, αλλά και με μοσχαράκι γίνεται ένα πεντανόστιμο, διαφορετικό γιουβέτσι. Σε ένα πήλινο σκεύος με καπάκι βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το νερό. Αφού όλα τα υλικά μπουν στο πήλινο τα ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Τέλος, περιχύνουμε με το νερό. Το νερό πρέπει να σκεπάζει τα υλικά. Ανακατεύουμε ξανά για να σιγουρευτούμε ότι τα υλικά είναι σκεπασμένα με το νερό. Σφραγίζουμε την πήλινη γάστρα (Τσούκα) με καπάκι. Ψήνουμε τη Ροδίτικη τσούκα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς °C στην κάτω σχάρα, για 2 ώρες. Μετά, ξεσκεπάζουμε το σκεύος και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 30′ ακόμα, μέχρι η επιφάνεια να γίνει τραγανή και ρόδινη σαν την κόρα του ψωμιού.

Δες και αυτό: Φτιάξε γκοφρέτες σοκολάτας