ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Διαζύγιο: Όταν το παιδί κάνει Χριστούγεννα με έναν γονιό.

Εάν πήρατε πρόσφατα διαζύγιο αυτοί οι τρόποι θα το βοηθήσουν να περάσει πραγματικά «καλά Χριστούγεννα»!
2
'
διαζύγιο τα χριστούγεννα το παιδί με ένα γονιό istockphoto

Τα πρώτα Χριστούγεννα με τον έναν αντί και για τους δύο γονείς είναι μια περίοδος που προκαλεί αντικρουόμενα συναισθήματα και εντάσεις στο παιδί. Θα χρειαστεί χρόνος και υποστήριξη προκειμένου να προσαρμοστεί σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα. Η Ειρήνη Γιαννόπαπα, ψυχολόγος, Μ.Sc.,Υπαρξιακή-Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια μας δείχνει τους τρόπους.

Δημιουργήστε θετικό κλίμα

Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε ένα θετικό κλίμα αγάπης, φροντίδας και σιγουριάς έτσι, ώστε να μειωθεί το άγχος και η ανασφάλεια που νιώθει το παιδί. Να θυμάστε ότι οι γονείς είναι εκείνοι που χρειάζεται να εξοικειωθούν με την ιδέα ότι το παιδί τους θα εκτεθεί στα δυσάρεστα συναισθήματα που προκύπτουν από έναν χωρισμό. Τα παιδιά πολλές φορές διαθέτουν προσαρμοστικές ικανότητες στις νέες καταστάσεις και το κάνουν πολύ πιο εύκολα σε σύγκριση με τους ενήλικες.

Δες ακόμη: «Τελικά μαμά, υπάρχει Άγιος Βασίλης»;

Εικόνα
istockphoto

Απενεχοποιήστε το

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δείχνετε στο παιδί ότι δεν ευθύνεται εκείνο για την απόφασή τους να πάρετε διαζύγιο, ούτε και είναι υπεύθυνο για την επανένωσή σας (π.χ. «ξανασμίξαμε για χάρη σου»).

Μην το αναγκάζετε να διαλέξει πλευρά

Το παιδί μοιράζει τις μέρες των διακοπών του ανάμεσα στους δύο γονείς κάτι που μπορεί να του δημιουργήσει άγχος αλλά και ενοχές, ειδικά όταν πρέπει να αφήσει κάποιον γονέα μόνο του. Μην αναγκάζετε το παιδί να διαλέξει με ποιον θέλει να βρίσκεται. Κάντε το πρόγραμμα εξ αρχής από κοινού με τον/την πρωήν σας.

Εικόνα
istockphoto

Μη μεταφέρετε στο παιδί ένταση για τον άλλον γονιό

Με το να κατηγορείτε τον/την πρώην σας και να μιλάτε άσχημα μπροστά στο παιδί για εκείνον/η εκείνο νιώθει ανασφάλεια, πόνο και απογοήτευση. Προσέξτε επίσης τις εκφράσεις του προσώπου σας αλλά και τον τόνο της φωνής σας. Τα παιδιά έχουν ευαίσθητες κεραίες που πιάνουν σήματα και σημάδια που δεν αντιλαμβάνεστε.

Διαβάστε ακόμη: Γιατί έχουν αυξηθεί το άγχος και οι φοβίες στα παιδιά

Μην καλύπτετε το κενό με έξτρα δώρα

Μπορεί να νιώθετε θλίψη και να θέλετε να αντιστρέψετε το κλίμα αυτό ή ενοχές που τα παιδιά θα κάνουν χριστούγεννα με τον ένα γονιό. Το να αγοράσετε περισσότερα δώρα για να τα «καλοπιάσετε» δεν καλύπτει κανένα κενό, οπότε μην το κάνετε. Επίσης, περνάτε το λάθος μήνυμα στο παιδί: ότι όταν συμβαίνουν αλλαγές στη ζωή εκείνο θα μπορεί να έχει ό,τι θέλει. Τέλος, μην μπείτε στον πειρασμό του ανταγωνισμού, να πάρετε δηλαδή καλύτερα δώρα από τον άλλον γονέα για να «κερδίσετε» με το μέρος σας το παιδί.

Προγραμματίστε διάφορες δραστηριότητες

Βγείτε από το σπίτι και κρατήστε το παιδί απασχολημένο με κάποιες δραστηριότητες. Θα βοηθήσει και το παιδί και εσάς.

Διάβασε περισσότερα: 3 Πράγματα που μπορείς να κάνεις με τα παιδιά σου αυτές τις γιορτές

Μην περάσετε μόνοι σας τις γιορτές

Καλέστε τους δικούς σας γονείς για να έχετε τους δικούς σας ανθρώπους μαζί ή τους φίλους σας. Είναι ωραίο να έχετε υποστήριξη και επίσης να έχετε και την ευκαιρία να κάνετε κάτι άλλο αφήνοντας το παιδί σε καλά χέρια.

Εικόνα
istockphoto

Αποφασίστε να γιορτάσετε όλοι μαζί

Αν το κλίμα μεταξύ σας ως ζευγάρι μπορεί να διατηρηθεί σε ήρεμους τόνους χωρίς συγκρούσεις, γιορτάστε τα Χριστούγενννα ή την Πρωτοχρονιά όλοι μαζί. Θα δώσετε το καλό παράδειγμα μιας καλής συνύπαρξης.

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια

Ζητήστε ψυχολογική στήριξη και καθοδήγηση από κάποιον ψυχολόγο, προκειμένου να κατανοήσετε τις ανάγκες και τα συναισθήματά σας και να επικοινωνήσετε πιο αποτελεσματικά με τα παιδιά σας μειώνοντας το άγχος και τις ενοχές τους.

Διαβάστε ακόμη: Πώς μπορείς να εντοπίσεις τον κατάλληλο ψυχολόγο για εσένα

Αγαπημένο