ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Επιστολή της HOLMES PLACE GREECE στην Επιστημονική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων

Για τους υπαίθριους χώρους προπόνησης.
23.02.2021
3
'
Holmes place επιστολή επιτροπή λοιμοξιολόγων Shuttertock
Για άλλη μια φορά η Holmes Place Greece, ως η Νο1 αλυσίδα fitness της χώρας, πρωτοπορεί και οδηγεί τις εξελίξεις, αναφορικά με το σοβαρό θέμα που αφορά τη σωματική άσκηση και τους υπαίθριους χώρους προπόνησης.

Σε συνέχεια της κίνησης που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 2021, απευθύνοντας  επιστολή – έκκληση στον Πρωθυπουργό, με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την παύση λειτουργίας των χώρων προπόνησης ανά την επικράτεια και τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει αυτή  στην σωματική και ψυχική υγεία των πολιτών, η Holmes Place Greece αποφάσισε να απευθυνθεί επίσημα στην Επιστημονική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. 

Στη μακροσκελή επιστολή γίνεται λόγος για την αρνητική στάση με την οποία αντιμετωπίζεται εδώ και μήνες ο κλάδος των γυμναστηρίων από το σύνολο της Επιτροπής και σε αντίστιξη αυτού παρουσιάζονται αποτελέσματα ευρωπαϊκών ερευνών που αποδεικνύουν το αντίθετο, εστιάζοντας στα οφέλη που αποφέρει η άσκηση υπό επίβλεψη στην υγεία των πολιτών. Επιπλέον, αναφορά γίνεται στα μέτρα που έχουν ληφθεί  από τις αρχές επαναλειτουργίας των κλειστών χώρων προπόνησης, τηρώντας απαρέγκλιτα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

Η επιστολή κλείνει με την Holmes Place Greece να απευθύνει ερώτημα προς τα μέλη της Επιτροπής που αφορά σε επίσημα αποτελέσματα ερευνών που αποδεικνύουν τους λόγους για τους οποίους οι χώροι άθλησης παραμένουν κλειστοί ενώ τους ζητείται να εισηγηθούν θετικά το άνοιγμα – τουλάχιστον – των οργανωμένων εξωτερικών χώρων άθλησης, με όσα ορίζουν οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Παρακάτω ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο της επιστολής:

«Αξιότιμοι Κύριοι,

Από την αρχή της πανδημίας, εμείς αλλά και ολόκληρη η χώρα παρακολουθούν τόσο τις δικές σας υπεράνθρωπες προσπάθειες όσο και της κυβέρνησης, με στόχο να νικήσουμε αυτό τον πρωτόγνωρό εχθρό αλλά και να προασπίσουμε το αγαθό της δημόσιας υγείας. 

Ωστόσο, πάντα σεβόμενοι την επιστημονική σας ιδιότητα, θα θέλαμε με αφορμή αυτή την επιστολή, να αναφερθούμε στο γεγονός ότι από την αρχή της πανδημίας, ο ρόλος της φυσικής άσκησης και ο κλάδος των γυμναστηρίων, έχουν σχολιασθεί πολλάκις, αρνητικά  από μέλη της Επιτροπής ως «υπερμεταδότες του ιού», σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ, γεγονός που έχει οδηγήσει σε στοχοποίηση του κλάδου μας αλλά και σε ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα κατά της λειτουργίας των γυμναστηρίων, που εδώ και ένα χρόνο σχεδόν παραμένουν κλειστά με αποτέλεσμα να τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η βιωσιμότητα ενός ολόκληρου κλάδου. 

Τη στιγμή μάλιστα, που είναι γνωστό τοις πάσοι, ότι η συστηματική άσκηση συμβάλλει στην πρόληψη για νοσήματα, όπως καρδιακές παθήσεις διαβήτης, παχυσαρκία, ενώ παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει την ψυχική υγεία, είναι τουλάχιστον οξύμωρο, να παρατηρούνται φαινόμενα προπονήσεων σε πάρκα και ανοιχτούς χώρους, ανά την επικράτεια  από μεμονωμένους γυμναστές, οι οποίοι δε διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα και δεν τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία την ασφάλεια και την υγεία των ασκούμενων. Και από την άλλη, στον αντίποδα αυτής της αρνητικής κατάστασης, παρακολουθούμε δηλώσεις από μέλη της κυβέρνησης που αναφέρουν ότι τα γυμναστήρια θα παραμείνουν κλειστά, βάσει των δικών σας εισηγήσεων  μέχρι την αρχή του καλοκαιριού. 

Σε αυτό το πλαίσιο, και προς ενίσχυση των λόγων μας, σας παραθέτουμε αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που διεξήγαγαν Ευρωπαϊκοί θεσμοί σε συνεργασία με κορυφαία πανεπιστήμια, αποδεικνύοντας ότι τα γυμναστήρια όχι μόνο δεν λειτουργούν υπέρ της εξάπλωσης του κορονοϊού, αλλά αντίθετα λόγω της σωματικής άσκησης των ανθρώπων, ενισχύουν την υγεία τους.   Συγκεκριμένα σε περισσότερες από 62 εκατομμύρια επισκέψεις σε γυμναστήρια από 14 ευρωπαϊκές χώρες, τον Σεπτέμβριο αναφέρθηκαν  συνολικά μόλις 487 μολύνσεις, δηλαδή 0,78 περιπτώσεις ανά 100.000 επισκέψεις (https://www.europeactive.eu/news/safeactive-study-%E2%80%93-preliminary-results-showing-extremely-low-levels-covid-19-risk-fitness-clubs). Αξίζει να αναφερθούμε και στα μέτρα που έχουν τεθεί σε λειτουργία από τον Ιούνιο του 2020, με την επανεκκίνηση λειτουργίας των γυμναστηρίων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 3 άξονες, α)Τήρηση Γενικών Κανόνων Προστασίας & Υγιεινής, β) Αποφυγή Συγχρωτισμού γ) Προστασία ευπαθών ομάδων. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τα ακόλουθα: 

α)Τήρηση Γενικών Κανόνων Προστασίας & Υγιεινής 

Υποχρεωτική χρήση προστατευτικού εξοπλισμού (γάντια, μάσκες) από τους υπαλλήλους και τους αθλούμενους

Ύπαρξη φιάλης αλκοολούχου διαλύματος (με αντλία έγχυσης και βάση) σε ευκρινή θέση, σε όλους τους χώρους

Υποχρεωτική Θερμομέτρηση κατά την είσοδο 

Απολύμανση ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα, όλων των χώρων (δάπεδα, πάγκοι, όργανα, λεκάνες, νιπτήρες, ντους, ερμάρια) 

Β) Αποφυγή Συγχρωτισμού 

Αποτροπή εισόδου πολλών ατόμων στο Club με διασφάλιση επιφάνειας ωφέλιμου χώρου άθλησης, ανά εκγυμναζόμενο στα πέντε  (5) τετραγωνικά μέτρα

Τοποθέτηση διαγραμμίσεων στις Αίθουσες Γυμναστικής και στις Receptions και σήμανση των διαθέσιμων ερμαρίων (lockers)

Γ) Προστασία Ευπαθών ομάδων

Προκαθορισμένες ώρες προπόνησης για τις ευπαθείς ομάδες

Σύστημα προκράτησης (booking system) για τα ομαδικά μαθήματα 

Απτή απόδειξη όλων αυτών είναι ότι από την πρώτη στιγμή της επανέναρξής των δραστηριοτήτων μας, τον περασμένο Ιούνιο,  σε σύνολο 160.000 check-ins και τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα του ΕΟΔΥ,  κατεγράφησαν μόνο 2 κρούσματα, τα οποία, μάλιστα, δεν λειτούργησαν ως cluster διασποράς, αποφεύγοντας να αναμεταδώσουν τον ιό. 

Σε αντίστιξη με τα παραπάνω, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για τα αποτελέσματα μετρήσεων και ερευνών που έχετε στα χέρια σας και αφορούν τη χώρα μας, φανερώνοντας πιθανά αρνητικά δεδομένα στους χώρους άσκησης συγκριτικά με άλλες ασχολίες, δίνοντας σας κίνητρο για να προβείτε σε τόσο σκληρά μέτρα εναντίον του κλάδου της άσκησης.  Ειδάλλως, εξακολουθούμε να αδυνατούμε να αντιληφθούμε το λόγο που δεν μπορείτε να εισηγηθείτε θετικά το άνοιγμα – τουλάχιστον – των οργανωμένων εξωτερικών χώρων άθλησης. 

Εμείς ως ηγέτης στον χώρο του fitness τη στιγμή που η πανδημία ενέσκηψε στη χώρα μας, επιχειρήσαμε να συμβάλλουμε με κάθε δυνατό τρόπο, στην διατήρηση της ψυχικής και σωματικής υγείας των μελών μας μέσω διαδικτυακών μαθημάτων αλλά κυρίως επενδύοντας  σε εξωτερικούς χώρους προπόνησης, αντιλαμβανόμενοι τις ανάγκες της εποχής. 

Υπό αυτό το πρίσμα, θα θέλαμε, μέσω αυτής της επιστολής να ζητήσουμε μια τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, που να αφορά στο ερώτημα του γιατί να μην μπορούν να λειτουργήσουν οι ανοιχτοί χώροι άθλησης, ακολουθώντας τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Επιπλέον, θέτουμε εαυτούς στη διάθεση σας  στο πλαίσιο ενός γόνιμου διαλόγου πάντα με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας και της ευζωίας των πολιτών της χώρας, προσφέροντας τις γνώσεις και την εμπειρία μας, όπου κριθεί αναγκαίο.

Προσδοκώντας στην θετική σας ανταπόκριση, 

Με εκτίμηση, 

Παναγιώτης Μπάζος

CEO, HOLMES PLACE & ICON Fitness Greece»

Αγαπημένο