ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τι πιστεύουν πραγματικά οι άλλοι για εσένα, όταν βλέπουν τις φωτογραφίες των αναρτήσεών σου

Τα αντιφατικά συμπεράσματα που αποκαλύπτει νέα έρευνα για όσους φωτογραφίζονται συχνά και αγαπούν τη συχνή έκθεση μέσω φωτογραφιών.
3
'
τι πιστεύουν οι άλλοι για εσένα όταν βλέπουν τις φωτογραφίες σου istock

 Έχεις κι εσύ μανία με την ανάρτηση των φωτογραφιών σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Και πασχίζεις να τραβήξεις τις πιο όμορφες, συναρπαστικές και καλοστημένες φωτογραφίες; Κι όμως, όσο όμορφη, σέξι, ανέμελη, διασκεδαστική, διανοούμενη ή επιτυχημένη κι αν (θέλεις να) δείχνεις στις φωτογραφίες σου, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα κάτι που αντιλαμβάνονται όσοι βλέπουν τη φωτογραφία σου, ανεξάρτητα από τα likes και τα θετικά σχόλια που θα εισπράξεις. Θέλεις να μάθεις τι πιστεύουν πραγματικά για εσένα όσοι κοιτούν τις φωτογραφίες σου;

Ότι είσαι ψεύτικη

Πιο συγκεκριμένα, έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο UBC, στο Βανκούβερ του Καναδά, και δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών έδειξε ότι, όταν η εικόνα ενός ατόμου εμφανίζεται σε μια φωτογραφία, αυτό το άτομο εκλαμβάνεται ως λιγότερο αληθινό.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι αρκετά ευφυής για να αντιληφθεί ότι ένα χαμόγελο σε μια φωτογραφία μπορεί να είναι ψεύτικο και ότι η εικόνα που βλέπει μπορεί να είναι απλά ένα καλοστημένο σκηνικό. Όσο περισσότερες φωτογραφίες βλέπει από ένα συγκεκριμένο πρόσωπο τόσο πιο ψεύτικο καταλήγει να πιστεύει ότι είναι αυτό και η ζωή του.  Άρα η υπερέκθεση ενισχύει την αίσθηση ότι το άτομο που εκτίθεται δεν είναι αυθεντικό. 

Ίσως σε ενδιαφέρει να μάθεις γιατί τα γυαλιά ηλίου σε κάνουν να φαίνεται περισσότερο ελκυστική στις φωτογραφίες. 

Ότι είσαι λιγότερο έξυπνη

Αυτό ήταν το δεύτερο εύρημα της έρευνας και πραγματικά εγείρει προβληματισμούς, αφού οι επικεφαλής της έρευνας δεν μπορούν να δώσουν σαφή εξήγηση γιατί τα άτομα που εκθέτουν τις φωτογραφίες τους πιο συχνά εκλαμβάνονται από όσους τις βλέπουν ως λιγότερα έξυπνα.

 «Διαπιστώσαμε επίσης ότι οι άνθρωποι δίνουν τελικά λιγότερη προσοχή στο άτομο στη φωτογραφία από ό,τι ο φωτογραφιζόμενος πιστεύει», επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Rob Jenkins, Ψυχολόγος.

Οι  ερευνητές εξηγούν ότι τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης εγείρουν προβληματισμούς για το πώς και τι μπορεί να παίξει ρόλο, όταν κάποιος προσπαθεί να χτίσει μια εικόνα ελκυστική σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο για τους άλλους κι αυτό σίγουρα δεν έχει να κάνει με τις φωτογραφίες που αναρτά στα social του. Σε ό,τι αφορά τις διασημότητες ο υπερβολικά αυξημένος αριθμός των like είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία, καθώς γίνεται με ένα μεθοδευμένο τρόπο και συχνά στηρίζεται σε ψεύτικους followers που ενισχύουν ακόμα περισσότερο στον εγκλωβισμό σε έναν ψεύτικο ψηφιακό κόσμο.  

Φυσικά, υπάρχουν πολλά επαγγέλματα που απαιτούν έκθεση στα social media, εξηγεί ο Δρ. Τζένκινς, επισημαίνοντας όμως ότι τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας θέτουν σημαντικές αμφιβολίες για το πώς ακριβώς πρέπει να γίνεται η έκθεση μέσω φωτογραφιών, πόσο συχνά και με ποιο ακριβώς τρόπο.  

Φυσικά, όλα αυτά δεν στα γράφω για να σου κόψω τη φόρα, αν αγαπάς τις αναρτήσεις φωτογραφιών σου. Μόνο να προβληματιστείς σχετικά με τους βαθύτερους στόχους και τις πραγματικές ανάγκες σου σε ό,τι αφορά την εικόνα σου. Θεωρώ εξάλλου ότι είσαι από αυτούς που γνωρίζουν καλά ότι η πραγματική ζωή και οι πιο ωραίες στιγμές είναι εκείνες που είναι εκτός του κλικ της όποιας φωτογραφίας.

Διάβασε ακόμα: 7 πράγματα που σε κάνουν λιγότερο ελκυστική σύμφωνα με την επιστήμη

Αγαπημένο