ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

3 λόγοι για να αφήσεις το κινητό σου εκτός κρεβατοκάμαρας απόψε

Σίγουρα θα ξυπνήσεις με καλύτερη διάθεση αύριο!
3
'
kinito-ektos-krevatokamaras

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε οι περισσότεροι, είναι ότι κοιμόμαστε με το κινητό μας στο κομοδίνο, το οποίο είναι φυσικά ανοιχτό. Θεωρούμε ότι μας «φρουρεί» σαν ένας καλά εκπαιδευμένος σκύλος αλλά στην πραγματικότητα, καταστρέφει τον ύπνο μας σε πολλά επίπεδα.

Αν θέλεις και εσύ να κάνεις ένα δώρο στον εαυτό σου, άσε το κινητό σου εκτός κρεβατοκάμαρας απόψε. Οι λόγοι είναι 4 και θα τους βρεις παρακάτω:

Το κινητό κρατάει τον εγκέφαλό σου σε εγρήγορση

Η ειδική στις διαταραχές ύπνου, Harneet Walia, εξηγεί σε σχετικό της άρθρο ότι το κινητό κρατάει ξύπνιο τον εγκέφαλό μας και εμάς σε κατάσταση υπερδιέγερσης. «Το να κοιτάς το κινητό σου διεγείρει τον εγκέφαλο, και τελικά σε δυσκολεύει στο να κοιμηθείς και να χαλαρώσεις», λέει η ίδια. «Ακόμα και ένας γρήγορος έλεγχος μπορεί να εμποδίσει τον εγκέφαλό σου να εκκρίνει την μελατονίνη, την ορμόνη του ύπνου και τελικά μπορεί να μας κρατήσει ξάγρυπνους για τουλάχιστον μια ώρα ακόμα.»

Το μπλε φως από την οθόνη του εμποδίζει την έκκριση μελατονίνης

Το μπλε φως που εκπέμπει το η οθόνη του κινητού μας δεν είναι μόνο κακό για την όρασή μας, αλλά και για τον εγκέφαλό μας, όπως αναφέραμε παραπάνω. Η Dr. Walia λέει ότι υπάρχει έρευνα που υποστηρίζει την συσχέτιση μεταξύ των κατασταλμένων επιπέδων μελατονίνης και της έκθεσης στο μπλε φως. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που έχουμε όλοι στο σώμα μας και είναι  υπεύθυνη για τον κύκλο ύπνου - αφύπνισης. Έτσι, όταν το σώμα σου έχει εξαντληθεί, αλλά εσύ δεν έχεις κοιμηθεί σωστά ή δεν μπορείς να κοιμηθείς λόγω της οθόνης του κινητού σου, τότε την επόμενη ημέρα θα νιώσεις κόπωση και ευερεθιστότητα.

kinito-ektos-krevatokamaras-erevna

Το μπλε φως από το τηλέφωνό σου είναι ένα τεχνητό χρώμα που μιμείται το φως της ημέρας. Αυτό δεν σε επηρεάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που χρειάζεσαι τη νύχτα, όταν προσπαθείς να χαλαρώσεις για να κοιμηθείς.

Το να δεις στο κινητό σου κάτι που θα σε αγχώσει διαταράσσει τον ύπνο REM σου

Ο ύπνος REM είναι εκείνος που μας ξεκουράζει πιο πολύ από όλους καθώς είναι το στάδιο εκείνο που είναι πιο βαθύ από όλα. Ωστόσο, το να δεις στο κινητό σου ή και στην τηλεόραση κάτι που θα σου δημιουργήσει ανησυχία ή άγχος, μπορεί να σε επηρεάσει αρνητικά και τελικά ο ύπνος σου να είναι άτσαλος και σε καμία περίπτωση επανορθωτικός. 
 

Τι πρέπει να κάνεις για να κοιμάσαι καλύτερα

  • Το να κοιμηθείς ποιοτικά απαιτεί μια διαδικασία που σίγουρα θα σου πάρει κάποια ώρα. 
  • Φάε ελαφριά ώστε το στομάχι σου να μην είναι βαρύ.
  • Κάνε ένα χαλαρωτικό μπάνιο.
  • Περιόρισε τις κακές σκέψεις σου και οτιδήποτε σου δημιουργεί άγχος.
  • Ξάπλωσε στο κρεβάτι σου με ένα καλό βιβλίο αλλά όχι το κινητό σου δίπλα σου.
Αγαπημένο