ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γιατί δεν χρειάζεται να ανησυχείς αν καθυστερήσεις να κάνεις τη δεύτερη δόση του εμβολίου

Τα καλά νέα σχετικά με την ισχυροποίηση της ανοσίας σε περίπτωση καθυστήερησης της δεύτερης δόσης του εμβολίου έναντι της νόσου COVID-19.
3
'
Τα καλά νέα αν καθυστερήσεις να κάνεις τη δεύτερη δόση του εμβολίου istock

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί κάποιος να καθυστερήσει να κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Να έχει φορτωμένο πρόγραμμα, να είναι σε διακοπές, να αρρωστήσει. Χρειάζεται να ανησυχει για αυτό; Μάλλον όχι. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΚΠΑ και  στοιχεία που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο,   ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων παραμένει υψηλή ακόμα και για το στέλεχος Δέλτα ακόμα και με τη καθυστέρηση της δεύτερης δόσης. Ωστόσο αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η στρατηγική που επιλέχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ακριβώς αυτή της καθυστέρησης της δεύτερης δόσης η οποία έχει τα εξής δυο πλεονεκτήματα:

Αυξάνεται η πρωταρχική ανοσία ταχύτατα σε πληθυσμιακό επίπεδο

Αυτό σημαίνει ότι επιτυγχάνεται ταχύτερα το πρώτο βήμα του τείχους ανοσίας.

Ίσως σε ενδιαφέρει κι αυτό: Πώς επηρεάζεται θετικά το σπέρμα των ανδρών από το COVID-19 εμβόλιο. 

Καταλήγει σε πιο ώριμες και ευρείες ανοσολογικές αποκρίσεις

Αυτό έχουν δείξει χρόνια μελετών σε εμβολιαστικά σχήματα και επιβεβαιώνονται και στην περίπτωση των εμβολίων Covid-19.

Η στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου έδωσε ταχύτερη πληθυσμιακή κάλυψη στην εκκίνηση αλλά και ανώτερης ποιότητας εμβολιαστική κάλυψη σε βάθος χρόνου λόγω της καθυστέρησης της δεύτερης δόσης. Το γεγονός ότι οι πρόσφατες μελέτες στο Ισραήλ έδειξαν χαμηλότερη αποτελεσματικότητα έναντι της μετάλλαξης Δέλτα από ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο πιθανώς να οφείλεται στην καθυστέρηση της δεύτερης δόσης, αν και προς το παρόν δεν έχουμε δει την ανάλυση των δεδομένων του Ισραήλ σε δημοσίευση σε περιοδικό με κριτές. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως για τον προγραμματισμό των δόσεων του εμβολίου σου θα πρέπει ο καθένας από εμάς ανάλογα με το ατομικό ιατρικό του ιστοριικό να συμβουλευθεί τον γιατρό του. 

Διάβασε ακόμα: Τι συμβαίνει στο σώμα ενός εμβολιασμένου

Αγαπημένο