ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πειράζει αν καθυστερήσεις τη δεύτερη δόση του εμβολίου αν μεσολαβούν διακοπές;

Τι απαντά το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ.
3
'
δεύτερη δόση εμβολίου shutterstock

Κάτι που χρειάζεται να ξέρεις χωρίς να σε φοβίζει είναι ότι ο  εμβολιασμός έναντι του SARS-CoV-2 μπορεί να έχεiς παρενέργειες με συμπτώματα που μοιάζουν με γριππώδη συνδρομή, το οποίο είναι φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού για να δημιουργήσει αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2.

Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) εξέδωσε πρόσφατα οδηγίες για τους πολίτες που θα εμβολιαστούν έναντι του SARS-CoV-2 ενημερώνοντας σχετικά με τη δεύτερη δόση του εμβολίου και τα επιθυμητό μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτη και δεύτερης δόσης στα εμβόλια που την απαιτούν για να ολοκληρωθεί η εμβολιαστική κάλυψη.

Τι πρέπει να προσέξεις

Και τα δύο εγκεκριμένα εμβόλια mRNA απαιτούν δύο δόσεις για να διασφαλιστεί η μέγιστη προστασία. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα εμβόλια που απαιτούν 2 δόσεις μπορεί να μη σας προστατεύουν μέχρι 1 εβδομάδα ή 2 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση. Ακόμα και εάν έχεις παρενέργειες από την 1η δόση του εμβολιασμού μπορείς να προχωρήσει στη 2η δόση εκτός αν ο ιατρός σου συστήσει να μην προχωρήσεις στη 2η δόση. 

Μπορείς να κάνεις τη δεύτερη δόση νωρίτερα; 

Το χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων εξαρτάται από το είδος του εμβολίου που έχεις κάνει. Η δεύτερη δόση θα πρέπει να γίνει με διαφορά 3 εβδομάδων (21 ημερών) μετά την πρώτη δόση με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και με διαφορά 1 μήνα (28 ημερών) μετά την πρώτη δόση.

Θα πρέπει να λάβεις τη δεύτερη δόση του εμβολίου όσο το δυνατό εγγύτερα στο προγραμματισμένο, αλλά όχι νωρίτερα.

Επομένως θα πρέπει να έχεις προγραματίσεις τις διακοπές έτσι ώστε να μην καθυστερήσεις να κάνεις τη δεύτερη δόση λόγω διακοπών. 

Διάβασε ακόμα: Είναι ασφαλές να ταξιδέψεις αν έχεις εμβολιαστεί

Αγαπημένο