ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Έλλη Κοκκίνου: Τι είναι η κοιλιοκάκη από την οποία πάσχει

Θεραπεύεται ή όχι;
3
'
Έλλη Κοκκίνου κοιλιοκάκη

Η Έλλη Κοκκίνου, έχει δηλώσει  πως πάσχει από κοιλιοκάκη και για αυτό το λόγο έχει αποκλείσει από την διατροφή της την γλουτένη. Παρόλα αυτά, η νόσος δεν την εμποδίζει να "χτίσει" ένα γυμνασμένο σώμα κάνοντας γυμναστική και ακολουθώντας την κατάλληλη δίαιτα. 

Τι είναι όμως η κολιοκάκη και πόσο συχνή νόσος είναι;  

Η κοιλιοκάκη είναι μια πεπτική διαταραχή που προκαλείται από μια ανώμαλη ανοσολογική αντίδραση στη γλουτένη. Σύμφωνα με την Εταιρία Νόσου Κοιλιοκάκης 1 στους 100 Ευρωπαίους πάσχουν από τη νόσο και χρειάζεται να αποκλείσουν την γλουτένη από τη διατροφή τους. 

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε τρόφιμα που παρασκευάζονται από δημητριακά όπως σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη. Βρίσκεται επίσης σε βρώμη που έχει παρασκευαστεί σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας που χειρίζονται άλλους κόκκους. Η γλουτένη μπορεί να ανιχνευθεί ακόμη και σε ορισμένα φάρμακα, βιταμίνες και καλλυντικά όπως το κραγιόν. Η δυσανεξία στη γλουτένη, χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του σώματος να αφομοιώσει ή να διαλύσει τη γλουτένη. 

Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν δυσανεξία στην γλουτένη αλλά όχι κοιλιοκάκκη.

Για αυτό είναι σημαντικό να μάθεις όλα όσα πρέπει για την κοιλιόκακη και κυρίως για τις εξετάσεις που επιβεβαιώνουν ότι κάποιος όντως έχει κοιλιοκάκη.

Τα συμπτώματά της, στα οποία έχουμε αναφερθεί εκτενώς, πλήττουν συνήθως το έντερο και το πεπτικό σύστημα, αλλά μπορούν επίσης να επηρεάσουν άλλα μέρη του σώματος. 

Θεραπεύεται η κοιλιοκάκη;

Ουσιαστικά, ο μόνος τρόπος για τη θεραπεία της κοιλιοκάκης είναι η μόνιμη απομάκρυνση της γλουτένης από τη διατροφή του ατόμου που νοσεί. Ευτυχώς, πολλές εταιρείες παράγουν προϊόντα χωρίς γλουτένη, τα οποία μπορούν να βρεθούν σε διάφορα παντοπωλεία και καταστήματα ειδικών τροφίμων. Οι ετικέτες σε αυτά τα προϊόντα θα αναφέρουν "χωρίς γλουτένη". 

Υπενθυμίζουμε, ωστόσο, ότι δεν αρκεί η διαπίστωση "με ενοχλούν τα τρόφιμα με γλουτένη" για να αποκλείουμε τρόφιμα από τη διατροφή μας. Η διάγνωση  μιας πιθανής κοιλιοκάκης ή άλλων πεπτικών διαταραχών όπως το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου ή η Nόσος Crohn από τον γαστρεντερολόγο αφού γίνουν κατάλληλες εξετάσεις είναι πάντα απαραίτητη. 

Αγαπημένο