ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Είσαι πολλή ώρα μπροστά στην οθόνη του κινητού σου; Ε, δεν είναι και τόσο κακό!

Η έρευνα που θα μειώσει τις ενοχές σου.
2
'
kinito

Πόσες φορές δεν έχεις νιώσει ενοχές για τις ώρες που περνάς με το κινητό στο χέρι; Για να απαντήσεις σε μηνύματα, να σερφάρεις στο διαδίκτυο, να κάνεις διαδικτυακά ψώνια;

Μία νέα μελέτη των πανεπιστημίων Bath, Lancanster και Lincoln, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο αμερικανικό ψυχολογικό περιοδικό «Technology, Mind and Behavior”,  ήρθε να ανατρέψει την κοινά εδραιωμένη επιστημονική πεποίθηση ότι η συχνή και πολύωρη χρήση των smartphones αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για στρες,  άγχος και της κατάθλιψη.

Τι έδειξε η έρευνα

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μέτρησαν τον χρόνο που αφιέρωσαν οι συμμετέχοντες σε smartphone από 199 χρήστες iPhone και 46 χρήστες Android για μία εβδομάδα. Επιπλέον, συλλέχθηκαν στοιχεία για την ψυχική και σωματική υγεία των συμμετεχόντων, καθώς και το πόσο προβληματίζει τους ίδιους η χρήση του smartphone τους. Αντίθετα από ό,τι αναμενόταν, ο χρόνος που αφιερώθηκε στο έξυπνο κινητό τηλέφωνο δεν φαίνεται να σχετίζεται με κακή ψυχική υγεία. Μάλιστα, τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι η ψυχική υγεία και ισορροπία συνδέονται περισσότερο όχι με αυτή καθ΄ αυτή τη χρήση, αλλά με τις ανησυχίες των συμμετεχόντων σχετικά με τη χρήση των έξυπνων κινητών τηλεφώνων τους.

Με λίγα λόγια όσοι ένιωθαν ενοχικά και ανησυχούσαν για το χρόνο που αφιέρωναν στο κινητό είχαν μεγαλύτερη επιβάρυνση στην ψυχική τους υγεία από εκείνους που ήταν πιο άνετοι σχετικά με τη χρήση του.

Λιγότερες ενοχές για τη χρήση κινητού

Σήμερα, περισσότερο ίσως από ποτέ, η χρήση των smartphones είναι πολύ σημαντική στους περισσότερους τομείς της καθημερινότητάς μας, από την εργασία των γονιών, την κοινωνική επαφή, μέχρι και την σχολική εκπαίδευση των παιδιών με την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε ότι, αν έτσι απλά και μόνο μειώσουμε τον χρόνο έκθεσή μας στην οθόνη του, δεν θα γίνουμε πιο ευτυχισμένοι και ψυχικά ισορροπημένοι. Σύμφωνα με τους ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης εκεί που πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή μας είναι στο να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες και τον φόβο που γεννιούνται σχετικά με τον χρόνο χρήσης των  smartphones.

 

Αγαπημένο