ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κορονοϊός: Πόσο άσχημα νοσεί κάποιος που κολλάει δύο φορές το ίδιο στέλεχος;

Κολλήσατε 2η φορά την ίδια μετάλλαξη; Δείτε τι θα σας συμβεί!
28.01.2022
2
'
Istock

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία, 1 στα 10 κρούσματα στη χώρα μας, αποτελεί επαναμόλυνση της μετάλλαξης όμικρον.

Η μετάλλαξη όμικρον, αποτελεί την κύρια αιτία, του πιο πρόσφατου σφοδρού επιδημικού κύματος covid-19 στη χώρα μας αλλά και σχεδόν σε όλον τον κόσμο.

Κατά την περίοδο που είχε ανιχνευθεί μόνο το βασικό στέλεχος του ιού, οι επιστήμονες εκτιμούσαν, πως εφόσον κάποιος νοσήσει, οι πιθανότητες να ξανακολλήσει, μειώνονται σημαντικά για 6 μήνες μετά την νόσηση. Ωστόσο, μετά την εμφάνιση των μεταλλάξεων , αρχικά της άλφα και της δέλτα, μείωσαν το εκτιμώμενο χρονικό διάστημα επαναλοίμωξης, σχεδόν στο τρίμηνο.

Πρόσφατα όμως και μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης όμικρον στα τέλη του 2021, σημειώθηκαν ουκ ολίγα περιστατικά επαναλοίμωξης σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Μάλιστα ο καθηγητής Ανοσολογίας στο Κολέγιο Imperial του Λονδίνου, Ντάνι Άλτμαν, υποστηρίζει πως ο συνδυασμός δύο ετών πανδημίας, μερικών «κύκλων» αντισωμάτων που εξασθενούν και δύο μεγάλων κυμάτων ανοσοδιαφυγής από την Δέλτα και μετά την Omicron, καθιστούν υπαρκτή την ανεξέλεγκτη επαναμόλυνση.

Διαβάστε ακόμηΚορονοϊός: Τι δείχνει το self test την 5η ημέρα όταν νοσείς με Όμικρον;

Πόσο υψηλές είναι οι πιθανότητες 2ης νόσησης σε σύντομο χρονικό διάσημα;

Το αν ένας οργανισμός θα ξανανοσήσει άμεσα, δεν είναι κάτι που απαντάται μεμονωμένα. Υπάρχει ένα πλήθος παραγόντων που μπορεί να οδηγήσουν στην επαναμόλυνση η μη. Ορισμένοι εξ αυτών είναι ο πλήρης η μη εμβολιασμός και το διάστημα που έχει παρέλθει απ' αυτόν, το ιικό φορτίο στο οποίο θα εκτεθεί ο εκάστοτε οργανισμός, αλλά φυσικά και τα υποκείμενα νοσήματα που μπορεί να έχει.

Η μετάλλαξη όμικρον είναι που προκαλεί την επαναμόλυνση;

Ο Πολ Χαντερ καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, απαντά ως εξής : "Θα περίμενα ότι ο κίνδυνος μιας δεύτερης λοίμωξης από όμικρον είναι πολύ χαμηλότερος από τον κίνδυνο να κολλήσει κανείς όμικρον μετά από δέλτα αφού έχει αναπτύξει αντισώματα στην πρωτεΐνη ακίδας S της όμικρον".

Αν νοσήσω δεύτερη φορά θα νοσήσω ηπιότερα;

Η σοβαρότητα μιας επαναμόλυνσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της παραλλαγής που εμπλέκεται και της κατάστασης εμβολιασμού ενός ατόμου. Παρατηρούνται συχνά και οι δύο περιπτώσεις: στη μεν πρώτη το άτομο που κολλά δύο φορές την ίδια παραλλαγή είναι πιθανό τη δεύτερη φορά να έχει έκδηλα συμπτώματα της Covid-19 ενώ αντίθετα παρατηρείται εξίσου συχνά το ιικό φορτίο στις επαναμολύνσεις είναι χαμηλότερο από ό,τι στις πρωτογενείς λοιμώξεις, γεγονός που σημαίνει ότι η ασθένεια μπορεί, γενικά, να είναι λιγότερο σοβαρή.

Ενημερωθείτε και για αυτό: Κορονοϊός: Το πιο ανησυχητικό και άγνωστο μέχρι σήμερα σημάδι της μετάλλαξης "Όμικρον".

Αγαπημένο