ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πόσο διαρκούν τελικά τα αντισώματα του εμβολίου κατά του κορονοϊού;

Μάθετε τα αποτελέσματα της νέας αμερικανικής μελέτης!
17.02.2022
2
'
embolio Istock

Απάντηση στο φλέγον ζήτημα του πόσο διαρκούν τα αντισώματα από το εμβόλιο για τον κορονοϊό δίνει νέα αμερικανική μελέτη, επισημαίνοντας ότι τα αντισώματα αυξάνονται σε ποιότητα καθώς φθίνουν σε ποσότητα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σεντ Λούις, τα αντισώματα που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα γίνονται σταδιακά πιο ισχυρά και στοχεύουν με μεγαλύτερη ακρίβεια στον ιό SARS-CoV-2, για τουλάχιστον έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό για την πρόληψη της λοίμωξης COVID-19.

Η αμερικανική έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Nature, βασίστηκε στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για την διεξαγωγή συμπερασμάτων.

Οι ερευνητές πήραν δείγμα από 42 άτομα και δείγμα από λεμφαδένες από 15 άτομα, πριν ο καθείς εξ αυτών λάβει την πρώτη ή δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για την πρόληψη της COVID-19 και έπειτα τις εβδομάδες 3, 5, 7, 15 και 29 μετά τον εμβολιασμό. Επίσης, ελήφθη δείγμα από μυελό των οστών από 11 άτομα τις εβδομάδες 29 και 40 μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

Οκτώ άτομα έδωσαν και από τα τρία είδη δειγμάτων, δίνοντας την δυνατότητα στους επιστήμονες να παρακολουθήσουν την πορεία της αντισωματικής αντίδρασης με την πάροδο του χρόνου σε κάθε ξεχωριστό άτομο. Κανείς από τους οκτώ δεν είχε μολυνθεί από κορωνοϊό, άρα η αντισωματική αντίδρασή τους οφειλόταν αποκλειστικά στον εμβολιασμό.

Εικόνα
embolio

 

Ο Dr Ellebedy, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας και Ανοσολογίας, Ιατρικής και Μοριακής Μικροβιολογίας, παρατήρησε, σε συνεργασία με τους Wooseob Kim και Julian Q. Zhou, ότι τα Β-κύτταρα που στόχευαν τον κορωνοϊό παρέμεναν στα βλαστικά κέντρα όλων των συμμετεχόντων για μήνες. Ακόμα και έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό, 10 από τους 15 συμμετέχοντες είχαν Β-κύτταρα στα βλαστικά τους κέντρα.

Τα βλαστικά κέντρα είναι σαν στρατόπεδα όπου τα Β-κύτταρα εκπαιδεύονται να παράγουν αντισώματα ολοένα και καλύτερης ποιότητας. Όσο περισσότερο χρόνο περνούν τα Β-κύτταρα στα βλαστικά κέντρα, τόσο πιο ισχυρά γίνονται τα αντισώματά τους.

«Θεωρούσαμε ότι τα βλαστικά κέντρα διαρκούσαν μόνο λίγες εβδομάδες, οπότε το να βρούμε αυτά τα ‘στρατόπεδα’ που εξακολουθούν να εκπαιδεύουν τα Β-κύτταρα στην πλειονότητα των ανθρώπων τόσο καιρό μετά τον εμβολιασμό ήταν μια έκπληξη», υποστηρίζει ο καθηγητής Ellebedy.

Πράγματι έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό, τα αντισώματα ήταν αξιοσημείωτα καλύτερα απ’ ότι ήταν στην αρχή. Σε μια σειρά πειραμάτων, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μόλις το 20% των πρώιμων αντισωμάτων δεσμεύεται σε μια πρωτεΐνη του ιού. Έξι μήνες αργότερα, σχεδόν το 80% των αντισωμάτων από τα ίδια άτομα δεσμεύονταν στην πρωτεΐνη του ιού.

Μάθετε ακόμη: Κορονοϊός: Πόσο καιρό διαρκεί η ανοσία σε όσους έχουν νοσήσει;

Εικόνα
embolio

 

«Όταν εξετάζουμε τα αντισώματα, η ποσότητα δεν πρέπει να είναι η μόνη σας ανησυχία. Τα αντισώματα στους έξι μήνες μπορεί να είναι λιγότερα σε ποσότητα, αλλά είναι πολύ καλύτερα σε ποιότητα. Και αυτή η τελειοποίηση της απόκρισης των αντισωμάτων συμβαίνει από μόνη της. Λαμβάνεις τη δόση του εμβολίου, ίσως πονάει το χέρι σου για μια μέρα και μετά το ξεχνάς. Αλλά έξι μήνες αργότερα τα βλαστικά σου κέντρα εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη και τα αντισώματά σου εξακολουθούν να γίνονται όλο και καλύτερα», εξηγεί ο Δρ Ellebedy.

«Ακόμη και πολύ χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων θα εξακολουθούσαν να παρέχουν κάποια προστασία έναντι της λοίμωξης», αναφέρουν οι επιστήμονες υπό την προϋπόθεση ότι δε δημιουργούνται νέες μεταλλάξεις.

Η συγκεκριμένη έρευνα μελέτησε την ποιότητα των αντισωμάτων έναντι του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην Ουχάν και χρησιμοποιήθηκε για τον σχεδιασμό του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. Εάν μια νέα παραλλαγή είναι αρκετά διαφορετική από το αρχικό στέλεχος, τότε ενδεχομένως να μπορεί να διαφύγει των ισχυρών αντισωμάτων.

«Αν ο ιός δεν άλλαζε, οι περισσότεροι άνθρωποι που έκαναν δύο δόσεις από αυτό το εμβόλιο θα ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Η απόκριση των αντισωμάτων που είδαμε είναι ακριβώς αυτή που θα περιμέναμε από μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση. Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση, σε πολλούς ανθρώπους θα εξακολουθούσε η ενεργή βελτίωση της ποιότητας των αντισωμάτων τους. Για μένα, αυτό είναι αξιοσημείωτο. Το πρόβλημα είναι ότι ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξελίσσεται και να παράγει νέες παραλλαγές. Έτσι, τα αντισώματα γίνονται καλύτερα στην αναγνώριση του αρχικού στελέχους, αλλά δυστυχώς ο στόχος συνεχίζει να αλλάζει», αναφέρει ο Δρ Ellebedy.

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σεντ Λούις έχει ξεκινήσει ήδη τη μελέτη της επίδρασης των ενισχυτικών δόσεων των εμβολίων που στοχεύουν τις παραλλαγές του κορωνοϊού. Επομένως, αναμένουμε τα νέα στοιχεία που θα ρίξουν φως στο ζήτημα που απασχολεί το σύνολο της κοινωνίας τον τελευταίο καιρό.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός - Εμβόλια: Οι βασικές ανησυχίες του κόσμου και οι 3 πιο συνηθισμένοι μύθοι

Αγαπημένο