ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Tι δείχνουν τα σχολεία για τη διασπορά του ιού

Τα κρούσματα στα σχολεία αποτυπώνουν το επιδημιολογικό φορτίο της κοινότητας
1
'

Τα παιδιά δεν «οδηγούν» την επιδημία και η ενδοσχολική διασπορά δεν επιβαρύνει το επιδημιολογικό φορτίο των περιοχών όπου είναι τα σχολεία ανοιχτά, αυτό τόνισε μεταξύ άλλων η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου στην πρόσφατη ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών, εξηγώντας ότι σε αυτό το συμπέρασμα έχουν έρθει με βάση τα δεδομένα από την εμπειρία τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου επιδημικού κύματος από όλο τον κόσμο, αλλά και βιβλιογραφικά δεδομένα από πολύ καλά σχεδιασμένες προοπτικές μελέτες σε σχολεία σε όλο τον κόσμο.

Μεταξύ άλλων η Καθηγήτρια τόνισε:

«Τα κρούσματα στα σχολεία αποτυπώνουν το επιδημιολογικό φορτίο της κοινότητας. Και έτσι, ήταν αναμενόμενο σε εμάς, το γνωρίζαμε, ότι εφόσον επιβαρύνεται το επιδημιολογικό φορτίο της Ελλάδας, θα έχουμε και περισσότερα κρούσματα στα παιδιά» τόνισε η Καθηγήτρια. «Η αλήθεια είναι ότι μας είχε ανησυχήσει το θέμα της μετάλλαξης, γιατί είχαν ακουστεί στην αρχή κάποια δεδομένα που έδειχναν ότι είναι πιθανόν τα παιδιά τα οποία φέρουν τη βρετανική μετάλλαξη να μεταδίδουν πολύ τη νόσο μεταξύ τους και συνεπώς να υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση στις σχολικές μονάδες. Όμως, σε δημοσίευση της προηγούμενης εβδομάδας ξεκαθαρίστηκε ότι αυτό δεν ισχύει και ότι η πιθανότητα μετάδοσης της λοίμωξης αυξάνει σε ένα ποσοστό 15%, χαμηλότερο από τους ενήλικες.

Συνεπώς, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι ακόμα και σήμερα που, ναι, με τη μετάλλαξη η οποία, όπως είπα και την προηγούμενη εβδομάδα, είναι σίγουρο ότι υπάρχει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, φαίνεται ότι αυξάνει τη μεταδοτικότητα στα παιδιά σε ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 15%. Συνεπώς, αυτό που συνεχώς λέμε, είναι ότι πρέπει να υπάρχει αυξημένη προσοχή από τα παιδιά, που ξέρουμε ότι τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας – ιδιαίτερα τα παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου. Θα πρέπει και οι εκπαιδευτικοί να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και, φυσικά, όπως ήδη ειπώθηκε οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να προσέρχονται τακτικά στο testing, το οποίο είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαγνώσουμε εγκαίρως κρούσματα και να μειώσουμε τη διασπορά στην κοινότητα».

Η Καθηγήτρια επίσης τόνισε την αξία του τεστ αναφέροντας ότι ζητούν από τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν εθελοντικά στο testing μέσω της πλατφόρμας του edu.testing. 

Αγαπημένο