ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τι είναι το σύνδρομο Long Covid: Οι ηλικιακές ομάδες που εμφανίζεται και τα συχνότερα συμπτώματα

Σύνδρομο Long Covid, όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις
01.04.2022
1
'
Long Covid: Μάθε για τις παραλλαγές και τα συχνότερα συμπτώματα long_covid

Ο κορονοϊός αποτελεί το κυρίαρχο θέμα συζητήσεων για τους επιστήμονες αλλά και τους απλούς πολίτες. Διανύοντας τον δεύτερο χρόνο που ο κορονοϊός υπάρχει στην καθημερινότητα μας φαίνεται πως έχουμε περάσει αρκετά στάδια αλλά και μεταλλάξεις. Σχεδόν όλοι έχουμε περάσει έστω και μια φορά τον ιό παρά τα μέτρα προστασίας που εφαρμόζουμε καθημερινά. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ιός μπορεί να είναι ο ίδιος αλλά ο οργανισμός και οι άμυνες του είναι διαφορετικές για τον καθένα από εμάς. Για την νόσο του κορονοϊού μιλάμε καθημερινά, είτε μέσω των μέσων μαζικής επικοινωνίας είτε μέσω των διαπροσωπικών σχέσεων. Άρα αποτελεί κάτι ευρέως γνωστό σε όλους μας.

Γνώριζες όμως για την ύπαρξη του νόσου του Long Covid; Αν όχι το παρόν άρθρο είναι για σένα. Μάθε λοιπόν όσα χρειάζεσαι για τον Long Covid. 

Δείτε εδώ : Τι προβλήματα παρουσιάζονται σε ασθενείς με μακροχρόνια Covid-19;

Τι είναι η νόσος Long Covid : 

Σύμφωνα με μια νέα Ιταλική μελέτη, κάθε παραλλαγή του ιού δίνει το έναυσμα και στην εκδήλωση διαφορετικών συμπτωμάτων σε περίπτωση που κάποιος εκδηλώσει το σύνδρομο μακράς διάρκειας (long) Covid. Δηλαδή, όταν το άτομο νοσήσει από τον ιό τα συμπτώματα που θα έχει από την αρχή πρόκειται να κρατήσουν για αρκετό χρονικό διάστημα. 

Μάλιστα, μέχρι τώρα επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι περίπου οι μισοί νοσήσαντες από λοίμωξη Covid-19 υποφέρουν και από το σύνδρομο Long Covid. Η μακράς διάρκειας νόσηση δεν κοιτάζει ηλικία αλλά μπορεί να μας προσβάλει όλους ανεξαρτήτως χρόνου και ιατρικού ιστορικού. 

Ποια είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα : 

Δείτε επίσης : Ποια είναι τα συμπτώματα της Long Covid σε παιδιά και έφηβους

Τα συχνότερα αναφερόμενα συμπτώματα ήταν η δύσπνοια (37%) και η χρόνια κόπωση (36%) και ακολουθούσαν οι δυσκολίες στον ύπνο (16%), τα προβλήματα όρασης (13%) και η σύγχυση του εγκεφάλου (13%) ευρύτερα γνωστή με τον όρο ‘brain fog’.

Εικόνα
long covid

Διάβασε εδώ : Μπορεί ο σκύλος σας να καταλάβει αν έχετε covid; Τι δείχνουν οι έρευνες!

Ποιες ομάδες είναι πιο ευάλωτες: 

Οι γυναίκες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα της νόσου μακράς Covid, συγκριτικά με τους άνδρες. Ενώ οι ασθενείς με διαβήτη τύπου δύο, έχουν μικρότερο κίνδυνο για  Long Covid.

Mε βάση τις έρευνες του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Καρέτζι, παρατηρήθηκε ότι όσοι είχαν νοσήσει από την μετάλλαξη Άλφα του κορονοϊού είχαν διαφορετικά νευρολογικά και συναισθηματικά συμπτώματα συγκριτικά με εκείνους που νόσησαν από την αρχική μορφή του ιού που ανιχνεύθηκε στην Ουχάν της Κίνας.

Εικόνα
long covid

 

Αγαπημένο