ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ποια είναι η χειρότερη θέση ύπνου

Το καμπανάκι που κρούουν οι ειδικοί.
3
'
sleep sutterstock

Είναι γεγονός. Ορισμένες θέσεις ύπνου θεωρούνται ιδανικότερες για την υγεία σας από άλλες.  Και υπάρχει μια συγκεκριμένη που μπορεί να είναι η απόλυτη … καταστροφή. Ιατροί και ειδικοί ομόφωνα συμφωνούν ότι ο ύπνος μπρούμυτα θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάφορα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με τον Alex Savy, πιστοποιημένο προπονητή της επιστήμης ύπνου και ιδρυτή του SleepingOcean, ο ύπνος μπρούμυτα που πιέζει το στομάχι θεωρείται η λιγότερο υγιής θέση για να κοιμάσαι.

Μήπως ανήκεις κι εσύ σε αυτό το ποσοστό;

74% των ανθρώπων κοιμούνται στο πλάι και μόνο το 16% κοιμάται μπρούμυτα. Αν ανήκεις όμως σε αυτούς που προτιμούν να κοιμούνται μπρούμυτα, καλό είναι να ξέρεις ότι θέτεις σε κίνδυνο την υγεία σου. Πιο συγκεκριμένα, ο ειδικός ύπνου και ιατρικός σύμβουλος Pietro Luca Ratti, PhD  υποστηρίζει ακόμη  ότι ο ύπνος πάνω στο στομάχι ασκεί περισσότερη πίεση στην καρδιά και τους πνεύμονες και για αυτό μπορεί να επιβαρύνει τη λειτουργία τους. 

Μάθε επίσης: Γιατί είναι επικίνδυνο αν κοιμάσαι λιγότερο από 6 ώρες κάθε βράδυ. 

Για ποιον άλλο λόγο είναι επιβαρυντική αυτή η στάση ύπνου

"Για να μπορείς να αναπνέεις, ενώ είσαι ξαπλωμένος στο στομάχι σου, πρέπει να στρίψεις το λαιμό σου στη μία πλευρά. Αυτό δημιουργεί μια συστροφή στον αυχένα σου που τον βγάζει εκτός ευθυγράμμισης με τη σπονδυλική στήλη", λέει ο Savy. Η επιβάρυνση μπορεί να είναι μεγαλύτερη, αν το κεφάλι δεν εναλλάσσει θέσεις από τη μία πλευρά στην άλλη κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μπορεί να δημιουργηθεί ένταση στον αυχένα και στην πλάτη, που οδηγεί σε πόνο των συγκεκριμένων περιοχών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με την πάροδο του χρόνου αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο σοβαρά πιασίματα και προβλήματα στον αυχένα και στην πλάτη.

Πώς μπορείς να κάνεις αυτή τη στάση ύπνου λιγότερο επικίνδυνη;

Παρά όλες αυτές τις προειδοποιήσεις, εάν είσαι αποφασισμένος/νη να κοιμάσαι μπρούμυτα,  μπορείς να χρησιμοποιείς μαξιλάρια για να μειώσεις την επιβάρυνση.  Έτσι, μπορεί να τοποθετείς ένα μαξιλάρι κάτω από τα πόδια σου, το οποίο τα ανυψώνει, πράγμα που αποφορτίζει από την πίεση τη σπονδυλική στήλη.

Πώς να αλλάξεις τη λανθασμένη στάση ύπνου

Εάν πάντως, μετά από όσα διάβασες, επιθυμείς μια πιο ομαλή μετάβαση στον πλευρικό ύπνο, ο οποίος θεωρείται πολύ πιο υγιεινός, ο Ratti προτείνει να δοκιμάσεις να βάλεις ένα μαξιλάρι μεταξύ του στομάχου και του στρώματος. Κάτι τέτοιο θα σε αποτρέψει να κοιμάσαι μπρούμυτα και να συνηθίσεις να κοιμάσαι στο πλάι.

Διάβασε ακόμα: 5 σημάδια ότι δεν κοιμάσαι καλά. 

Αγαπημένο