ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ύπνος και πονοκέφαλος. Υπάρχει σχέση;

Αν ανήκεις και εσύ σε αυτούς που ο πονοκέφαλος είναι στενός τους "φίλος" ο ειδικός λύνει όλες σου τις απορίες.
4
'
ypnos-ponokefalos

Σίγουρα σου έχει συμβεί να ξυπνήσεις μετά από πολλές ώρες ύπνου και να έχεις πονοκέφαλο. Ή ο πονοκέφαλος να κάνει την εμφάνισή του τις ημέρες που δεν έχεις κοιμηθεί επαρκώς. Υπάρχει όμως πραγματική σχέση μεταξύ ύπνου και πονοκέφαλου;

Ρωτήσαμε τον Δρ. Μιχάλη Βικελή, Νευρολόγο, MSc in Headache Medicine, PhD ο οποίος μας εξήγησε ότι πράγματι ένα σύμπτωμα που έχει συσχετισθεί μεταξύ άλλων με την έλλειψη ύπνου είναι η εμφάνιση πονοκέφαλου. Ένας πονοκέφαλος όμως μπορεί να εμφανιστεί και μετά από πολλές ώρες ύπνου. Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι με βάση τις πληροφορίες που πήραμε από τον ειδικό. 

Λίγες ώρες ύπνου

Σήμερα μέσα από επιστημονικές διαπιστώσεις γνωρίζουμε ότι η έλλειψη ύπνου έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ικανότητα του εγκεφάλου μας να λειτουργήσει και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα δυσκολία συγκέντρωσης, ευερεθιστικότητα, κατάθλιψη αλλά ακόμα και πονοκέφαλο. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι κοιμήθηκαν κατά μέσο όρο μόνο έξι ώρες τείνουν να έχουν συχνότερα σοβαρούς πονοκεφάλους από αυτούς που κοιμήθηκαν περισσότερο.

Διάβασε ακόμα: Running mind: Το μυαλό που δεν σε αφήνει να κοιμηθείς. Μήπως είναι το δικό σου;

Ή πολύ περισσότερες

Παρόλο που ο λίγος ύπνος είναι γνωστό ότι προκαλεί πονοκεφάλους, ο πολύωρος ύπνος μπορεί επίσης να έχει κάποια επίδραση. Πονοκέφαλος επομένως μπορεί να προκληθεί ακόμα και από τις πολλές ώρες ύπνου - ειδικά η ημικρανία μπορεί συχνά να πυροδοτείται με αυτόν τον τρόπο.

Με το να κοιμηθούμε επομένως περισσότερες ώρες το Σαββατοκύριακο, μετά από μια στρεσογόνο εβδομάδα, μπορεί να προκληθεί μια ταχεία απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, με αποτέλεσμα τα αιμοφόρα αγγεία μας είτε να συσταλούν είτε να διασταλούν και να εμφανιστεί πονοκέφαλος.

Και τι άλλο;

Έχει διαπιστωθεί επίσης ότι κάποιες διαταραχές του ύπνου και παθήσεις όπως η άπνοια στον ύπνο ή συνήθειες όπως το σφίξιμο ή το τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου, συσχετίζονται με την δημιουργία ή με την επιδείνωση διαφόρων τύπων κεφαλαλγιών.

Μάθε και αυτό: 7 περίεργες αλλά αληθινές πληροφορίες για τα όνειρα

Ο πονοκέφαλος του hangover

Είναι πολύ πιθανόν να ξυπνήσεις με πονοκέφαλο αν κοιμηθείς έχοντας καταναλώσει μεγάλη (ή και όχι τόσο μεγάλη….) ποσότητα αλκοόλ. Το αλκοόλ δρα με ποικίλους τρόπους. Καταρχάς, με την απευθείας αγγειοδιασταλτική δράση που έχει. Με αυτό τον τρόπο φαίνεται να μπορεί να προκαλέσει σχετικά γρήγορα μια πυροδότηση κεφαλαλγίας, μετά την κατανάλωση του, ακόμη και μέσα σε λίγα λεπτά στην περίπτωση της αθροιστικής κεφαλαλγίας. Ο δεύτερος τρόπος, η αφυδάτωση που προκαλεί σε όλο το σώμα και ειδικά στον εγκέφαλο, προκαλεί ημικρανία ή πονοκέφαλο τάσεως ώρες μετά τη λήψη του. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σε μεγάλες δόσεις το αλκοόλ είναι τοξικό για τους νευρώνες, τα κύτταρα του εγκεφάλου μας.

Τι μπορείς να κάνεις για την πρόληψη του hangover πριν κοιμηθείς και παρόλο που έχεις καταναλώσει πολύ αλκοόλ κατά την έξοδό σου; Μια καλή συμβουλή, είναι να φροντίσεις να καταναλώσεις αρκετό νερό με στόχο να επισκεφτείς την τουαλέτα.

3 συμβουλές πρόληψης για ύπνο χωρίς πονοκέφαλο

Μείωσε τον χρόνο στην οθόνη των ηλεκτρονικών φορητών συσκευών

Ο χρόνος  που πιθανόν περνάς μπροστά από την οθόνη πριν τον ύπνο, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές φορητές συσκευών ή ακόμα και το smartphone σου,  πιθανόν να είναι η αιτία που δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς. Υπάρχουν ανησυχίες ότι το μπλε φως που εκπέμπουν αυτές οι συσκευές μπορούν να καταστείλουν τα επίπεδα μελατονίνης στο σώμα, μια ορμόνη που μας βοηθά να κοιμηθούμε. Το να κοιτάζεις επίσης την οθόνη του κινητού για ώρες, μπορεί να προκαλέσει πίεση στα μάτια και πόνο στον αυχένα και να πυροδοτήσει τελικά έναν πονοκέφαλο.  Μια καλή ιδέα είναι  να προσπαθήσεις να απενεργοποιήσεις οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή μια ώρα πριν από τον ύπνο για να βοηθήσεις  τον εγκέφαλό μας να χαλαρώσει.

Κάνε ένα ζεστό μπάνιο

Για να λειτουργήσει αυτή η τεχνική στο καλύτερο δυνατό, θα πρέπει να βεβαιωθείς  ότι το μπάνιο είναι ζεστό και όχι καυτό πράγμα που θα βοηθήσει το σώμα να φτάσει στην ιδανική θερμοκρασία για ανάπαυση. Αν το κάνεις  τακτικά και το εδραιώσουμε ως συνήθεια, μπορεί να βοηθήσει το σώμα σου  να αναγνωρίζει κάθε φορά ότι έρχεται το τέλος της ημέρας και ότι ακολουθεί η  ώρα για ύπνο. Επίσης βοηθάς το σώμα σου να αποβάλλει την ένταση και να χαλαρώσει πράγμα που συντελεί στην πρόληψη των πονοκεφάλων.

Επίλεξε έξυπνα τις σκέψεις σου

Ένας λόγος που μπορεί να σε δυσκολεύει να κοιμηθείς κάθε βράδυ είναι επειδή σκέφτεσαι όλα όσα έχεις να κάνεις κάθε μέρα. Κάτι που μπορείς να κάνεις είναι να γράψεις σε ένα σημειωματάριο όλες τις ανησυχίες σου την ημέρα που πέρασε, οποιεσδήποτε άλλες σκέψεις και οτιδήποτε χρειάζεται να κάνεις την επόμενη. Έτσι μπορείς να κοιμηθείς με απόλυτα καθαρό μυαλό και να μειώσεις το στρες σου, γνωρίζοντας ότι όλα όσα σε απασχολούν είναι καταγεγραμμένα και έτοιμα  να τα δουλέψεις το επόμενο πρωί. Επίσης ίσως είναι προτιμότερο να καθιερώσεις να κάνεις θετικές σκέψεις ευγνωμοσύνης λίγο πριν τον ύπνο. Μην ξεχνάς ότι το στρες συνδέεται με τον πονοκέφαλο οπότε κάθε κίνηση που μειώνει τα επίπεδά του βοηθάει.

Αν  δοκιμάσεις τα παραπάνω είναι πολύ πιθανό να αντιληφθείς μια αισθητή διαφορά στην ποιότητα του ύπνου σου, που θα έχει σαν αποτέλεσμα  πολύ πιο παραγωγικές μέρες αλλά και πιθανή μείωση των πονοκεφάλων που σχετίζονται με τον ύπνο. Φυσικά αν οι πονοκέφαλοι συνεχίζονται καλό είναι να απευθυνθείς στον γιατρό καθώς μπορεί να τα αίτια να είναι άλλα.

Μάθε ακόμα: Ποια είναι η συχνότερη από όλες τις αρρώστιες

Και μην ξεχνάς

ponokefalos-pausipono

Το πρώτο βήμα όταν σε χτυπά ο πονοκέφαλος είναι να πάρεις παυσίπονο. Εάν περιμένεις να περάσει από μόνος του το πιθανότερο είναι ότι θα χειροτερέψεις. Από τα απλά παυσίπονα είναι καλύτερο να προτιμήσεις την ιβουπροφαίνη καθώς βοηθά σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του, ενώ σύμφωνα και με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας ανήκει στις πρώτες επιλογές στην αντιμετώπιση του πονοκέφαλου τάσης. Έρευνες, μάλιστα, έχουν δείξει ότι για να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του πονοκεφάλου, θα πρέπει να λάβεις το αναλγητικό με τα πρώτα συμπτώματα και στη χαμηλότερη αλλά συγχρόνως  αποτελεσματικότερη δόση.  

Πάντα να διαβάζεις τις οδηγίες χρήσης  και εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται, θα πρέπει να απευθυνθείς στο γιατρό σου ώστε να σε συμβουλέψει και να σου δώσει πιο εξειδικευμένες λύσεις για το πρόβλημά σου. 

Διάβασε ακόμα: Πίνεις (κι εσύ) αλκοόλ το βράδυ για να κοιμηθείς; Πώς επηρεάζει τον ύπνο σου.

Αγαπημένο