ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τρως αργά το βράδυ; Οι κίνδυνοι και οι συνέπειες που μπορεί να εμφανιστούν στο σώμα σου

Σχετική έρευνα απαντά στο συχνό αυτό ερώτημα, αφού η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα κυριότερα προβλήματα υγείας της σύγχρονης εποχής.
10.10.2022
2
'
Τρως αργά το βράδυ; Οι κίνδυνοι και οι συνέπειες που μπορεί να εμφανιστούν στο σώμα σου Φαγητό

Το φαγητό και οι ώρες που επιλέγουμε να τρώμε είναι πολύ σημαντικές και επηρεάζει τόσο το σώμα, όσο και την ψυχολογία και την διάθεση μας.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να αποφεύγουμε να τρώμε αργά το βράδυ καθώς αυτό μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες στο σώμα μας.

Δες και αυτό: Κάνετε δίαιτα και δεν χάνετε κιλά; Αυτοί είναι οι 4 βασικοί λόγοι

Εικόνα
Φαγητό αργά το βράδυ: Παίζει ρόλο στις θερμίδες που καίμε και το λίπος του σώματος;

 

Μάλιστα η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ μπορεί να προκαλέσει διάφορους κινδύνους, όπως η παχυσαρκία. Ενώ κάποια άλλα προβλήματα που δημιουργούνται είναι: 

1.  Επηρεάζεται η ρύθμιση της πρόσληψης θερμίδων

2.  Αλλάζει Η ποσότητα θερμίδων που καίει ο οργανισμός

3.  Υπάρχουν επιπτώσεις στις μοριακές αλλαγές στον λιπώδη ιστό

Εικόνα
Φαγητό αργά το βράδυ: Παίζει ρόλο στις θερμίδες που καίμε και το λίπος του σώματος;

 

Στα πλαίσια μελέτης ερευνητών του Νοσοκομείου Brigham and Women, διαπιστώθηκε ότι, όταν τρώμε, επηρεάζεται σημαντικά η ενεργειακή δαπάνη, η όρεξη και οι μοριακές οδοί του λιπώδους ιστού.

Ο Διευθυντής του Προγράμματος Ιατρικής Χρονοβιολογίας του Brigham’s Division of Sleep and Circadian Disorders, Frank A. J. L. Scheer δήλωσε χαρακτηριστικά:

"Προγενέστερη έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, αυξημένο σωματικό λίπος και μειωμένη επιτυχία απώλειας βάρους. Θέλαμε να καταλάβουμε γιατί, γι’ αυτό εξετάσαμε τους μηχανισμούς που μπορεί να απαντούν σε αυτό".

"Διερωτηθήκαμε εάν έχει σημασία η ώρα που τρώμε, όταν όλα τα άλλα διατηρούνται σταθερά και ανακαλύψαμε ότι το να τρώμε 4 ώρες αργότερα έχει σημαντική διαφορά στα επίπεδα πείνας, τον τρόπο που καίμε θερμίδες μετά το φαγητό και τον τρόπο που αποθηκεύουμε λίπος", συμπληρώνει η πρώτη συγγραφέας, Nina Vujović, Ph.D., ερευνήτρια στο Πρόγραμμα Ιατρικής Χρονοβιολογίας.

Εικόνα
Φαγητό αργά το βράδυ: Παίζει ρόλο στις θερμίδες που καίμε και το λίπος του σώματος;

 

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε 16 ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος, που αντιστοιχεί στο πεδίο των υπέρβαρων ή παχύσαρκων.

Ο κάθε ασθενής συμμετείχε στα δύο ακόλουθα εργαστηριακά πρωτόκολλα:

  • Ένα με αυστηρά προγραμματισμένο διατροφολόγιο σε πρώιμες ώρες και
  • Ένα με τα ίδια ακριβώς γεύματα, καθένα προγραμματισμένο περίπου 4 ώρες αργότερα μέσα στην ημέρα

Πρίν την έναρξη καθενός από τα πρωτόκολλα, δηλαδή τις τελευταίες εβδομάδες, οι συμμετέχοντες διατήρησαν σταθερά προγράμματα ύπνου και αφύπνισης, ενώ τις τελευταίες 3 ημέρες ακολούθησαν αυστηρά πανομοιότυπες δίαιτες και προγράμματα γευμάτων στο σπίτι.

Στην συνέχεια, στο εργαστήριο οι συμμετέχοντες κατέγραφαν τακτικά την πείνα και την όρεξή τους και παρείχαν συχνά μικρά δείγματα αίματος, κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπου μετρούσαν τη θερμοκρασία του σώματος και την ενεργειακή τους δαπάνη.

Εικόνα
Φαγητό αργά το βράδυ: Παίζει ρόλο στις θερμίδες που καίμε και το λίπος του σώματος;

 

Μέσα από τις βιοψίες λιπώδους ιστού, οι ερευνητές μέτρησαν πως η ώρα του φαγητού επηρέασε τον τρόπο που το σώμα αποθηκεύει λίπος και στα δύο εργαστηριακά πρωτόκολλα.

Τα πορίσματα αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση φαγητού σε πιο προχωρημένες ώρες, είχε βαθιές επιπτώσεις στην πείνα και τις δύο ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη και επηρεάζουν την επιθυμία για φαγητό, τη λεπτίνη και τη γκρελίνη.

Πιο συγκεκριμένα, τα επίπεδα της λεπτίνης, η οποία σηματοδοτεί τον κορεσμό, μειώθηκαν στην όψιμη διατροφή κατά τη διάρκεια των 24 ωρών.

Έτσι οι συμμετέχοντες έκαιγαν θερμίδες με πιο αργό ρυθμό όταν έτρωγαν πιο αργά μέσα στην ημέρα, ενώ παράλληλα εμφάνισαν αυξημένη λιπογένεση και μειωμένη λιπόλυση, συνδυασμός που προάγει την ανάπτυξη λίπους.

Μέχρι τις τελευταίες μελέτες που έχουν γίνει πάνω στο θέμα, επιβεβαιώνεται πως η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Ρίξε μια ματιά: Θέλεις το σώμα της Αλεξάνδρας Παναγιώταρου; Σου έχουμε το υγιεινό αλλά απολαυστικό πρωινό γεύμα της

Αγαπημένο