ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

«Τελικά μαμά, υπάρχει Άγιος Βασίλης»;

Ο ψυχολόγος Dr. Justin Coulson, εξηγεί τι να απαντήσεις...
3
'
iparxei-agios-vasilis

Ειδικά αυτή την περίοδο η ερώτηση «Τελικά, υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;» είναι σίγουρα από αυτές που ακούς περισσότερο από όλες, κυρίως αν είσαι μαμά ή συναναστρέφεσαι με μικρά παιδιά. Ο ψυχολόγος Dr. Justin Coulson, εξηγεί τι να απαντήσεις, σε σχετικό άρθρο στο fatherly.com. Και αν μη τι άλλο, τα όσα λέει, είναι σίγουρα ενδιαφέροντα...

Ο ίδιος,ούτε λίγο, ούτε πολύ, θεωρεί ότι οι γονείς υπερπλέκουν το όλο πράγμα: «Πες στο παιδί σου την αλήθεια, ολόκληρη την αλήθεια και τίποτα εκτός από την αλήθεια», λέει ο Coulson. Γιατί όμως πρέπει να πεις την αλήθεια στο παιδί σου; Ο Coulson εξηγεί ότι αυτή η λύση, είναι η καλύτερη γιατί «Τα Χριστούγεννα θα είναι συναρπαστικά και διασκεδαστικά και ευχάριστα είτε τα παιδιά γνωρίζουν την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη είτε όχι. Με τον ίδιο τρόπο που μπορώ να παρακολουθήσω μια ταινία που γνωρίζω ότι είναι πλήρης μυθοπλασία και εξακολουθώ να βρίσκω την ταινία εξαιρετικά συναρπαστική, τα παιδιά μας μπορούν να γνωρίζουν την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη και εξακολουθούν να βρίσκουν τα Χριστούγεννα εξίσου συναρπαστικά».

iparxei-agios-vasilis-ti-na-peis-sto-paidi-sou

Τι γίνεται με τους ανθρώπους που θα έλεγαν ότι το να πουν στο παιδί τους ότι ο Άη Βασίλης δεν είναι αληθινός αφαιρεί την μαγεία των Χριστουγέννων;

Ο ίδιος, έχει απάντηση και σε αυτό. «Θα έλεγα ότι η μαγεία των Χριστουγέννων μπορεί να είναι ακόμη πιο δυνατή αν γνωρίζουν την αλήθεια για τον Άγιο από την αρχή. Τα παιδιά λένε και τα ίδια ιστορίες όλη την ώρα και το χαίρονται πολύ. Μπορούν να προσποιηθούν ότι είναι υπερήρωες, καουμπόηδες, γιατροί ή ό, τι θέλουν. Ξέρουν ότι κανένα από αυτά δεν είναι αληθινό, αλλά αυτό δεν κάνει λιγότερο διασκεδαστικό το όλο παιχνίδι. Στην πραγματικότητα, η φαντασία μπορεί πραγματικά να αποτελέσει εξτρά παράγοντα διασκέδασης και απόλαυσης. Υπάρχουν αρκετές έρευνες που αναφέρουν ότι τα παιδιά με μεγαλύτερη φαντασία έχουν στην πραγματικότητα καλύτερη αίσθηση σχετικά με τα όρια μεταξύ της φαντασίας και της πραγματικότητας.

Ποιο είναι το μειονέκτημα του να διατηρήσεις τον μύθο του Άγιου Βασίλη ζωντανό;

Ο Justin Coulson, τα εξηγεί όλα αναλυτικά: Η αλήθεια είναι ότι όταν χρησιμοποιούμε μια καταναγκαστική στρατηγική χειραγώγησης για να κάνουμε τα παιδιά μας να συμπεριφέρονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, βασιζόμαστε σε εξωγενείς παράγοντες λέγοντάς τους να είναι καλοί για να πάρουν αυτό που θέλουν. Και μόλις φύγει αυτό το κίνητρο, πώς ξέρουμε ότι θα αισθάνονται ακόμα υποχρεωμένοι να συμπεριφέρονται σωστά; Είναι ηθικά, ηθικά και επιστημονικά αμφίβολο στην καλύτερη περίπτωση.

Έρευνες αναφέρουν ότι τα παιδιά που ακούνε ψέμματα από τους γονείς τους είναι πιο πιθανό να πουν και εκείνα ψέμματα στο μέλλον, γι 'αυτό είναι πάντα καλή ιδέα να λένε την αλήθεια οι γονείς στα παιδιά τους, εάν είναι δυνατόν. Μην χρησιμοποιείτε τον Άγιο Βασίλη ως εργαλείο για να παρακινήσετε το παιδί σας. Το να τους αφήσουμε να αναπτυχθούν μέσω της φαντασίας τους είναι θετικό. Ο χειρισμός και το ψέμα όμως είναι σχεδόν πάντα αρνητικά. Θα το καταλάβουν κάποια στιγμή και υπάρχει ο κίνδυνος να νιώσουν σαν να έχετε προδώσει την εμπιστοσύνη τους.

iparxei-agios-vasilis-ti-na-peis-sto-paidi-sou-eidikos

Τι πρέπει να σκεφτούν τελικά οι γονείς σχετικά με την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη;

Όσο πιστεύω ότι πρέπει να πείτε την αλήθεια στο παιδί σας, άλλο τόσο πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που απαιτεί πολλή σκέψη και δουλειά. Εάν είστε γονέας που θέλει το παιδί σας να πιστέψει στον Άγιο Βασίλη, δεν πρόκειται να καταστρέψετε τη ζωή του. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι τόσο κακό στη διαιώνιση του μύθου του Άγιου. Οι γονείς μου με δίδαξαν να πιστεύω στον Άγιο Βασίλη και ποτέ δεν ένιωσα πληγωμένος. Αντίθετα, ήταν διασκεδαστικό και μαγικό και με έκανε ευτυχισμένο. Και νομίζω ότι μπορεί να κάνει το ίδιο και στα παιδιά σας.

Ποια είναι η συμβουλή του ειδικού για τους γονείς που δεν θέλουν να κάνουν τη περίφημη συζήτηση για τον Άγιο Βασίλη;


Σε γονείς που αναζητούν μια μέση λύση, θα πρότεινα να αφήσετε το παιδί σας να πιστέψει στον Άγιο όταν είναι μικρό και όταν αρχίσει να κάνει ερωτήσεις για πρώτη φορά, να τους ενθαρρύνετε να σκεφτούν το ζήτημα πιο... «πονηρά».  Υπάρχει πραγματικά ένας άντρας που οδηγεί σε ένα έλκηθρο με μαγικό τάρανδο που πηγαίνει σε κάθε σπίτι του κόσμου σε μια νύχτα; Μπορεί πραγματικά να γνωρίζει τη συμπεριφορά όλων; Μπορεί ένας άνθρωπος να φάει τόσα πολλά μπισκότα σε μια νύχτα; Αφήστε τους να αποφασίσουν μόνοι τους. Κανένα παιδί δεν θα μισήσει τα Χριστούγεννα αν τους αφήσετε να καταλάβουν την αλήθεια από μόνα τους. Όλα όσα τους άρεσαν για τα Χριστούγεννα δεν έχουν χαθεί, απλά τα δώρα θα προέρχονται από διαφορετικό άτομο. Από τη μαμά ή τον μπαμπά, ή και από τους δύο!

Αγαπημένο