ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Διαλειμματικό περπάτημα για καύση λίπους

Το περπάτημα είναι η ιδανική άσκηση όταν μένεις σε μία χώρα με τόσο ήπιο καιρό τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Και μάλιστα όχι οποιοδήποτε περπάτημα. Το διαλειμματικό περπάτημα είναι ένας τρόπος άσκησης που μπορεί να σου προσφέρει εξαιρετικά οφέλη
2
'
dialimatiko perpatima

Διαλειμματικό περπάτημα ή interval walking, είναι ένα πρόγραμμα το οποίο μπορείς να το εφαρμόσεις τις βραδινές ώρες που έχει πέσει η θερμοκρασία στο πάρκο της γειτονιάς, στην παραλία, στον διάδρομο του σπιτιού ή στο γυμναστήριο. Στόχος είναι η απώλεια βάρους και η καύση λίπους, η οποία επιτυγχάνεται με γρήγορο περπάτημα για κάποια δευτερόλεπτα και αργό περπάτημα επίσης για μερικά δευτερόλεπτα. Το αποτέλεσμα αυτής της εναλλαγής ταχύτητας του βαδίσματος ανά μερικά δευτερόλεπτα, βελτιώνει την φυσική σου κατάσταση ενώ ταυτόχρονα κάνεις περισσότερες καύσεις θερμίδων.

Με λίγα λόγια η διαλειμματική προπόνηση περιλαμβάνει διαστήματα έντονης άσκησης που εναλλάσσονται με διαλλείματα ανάπαυσης. Δηλαδή όταν τρέχεις δεν είναι απαραίτητο να κρατάς τον ίδιο ρυθμό, ενώ επιβάλλεται η αλλαγή ρυθμού. Είναι γνωστό εξάλλου ότι η διαλειμματική προπόνηση, μπορεί να εφαρμοστεί στο περπάτημα, το τρέξιμο, το ποδήλατο, στα βάρη κτλ.

Γιατί όμως να επιλέξεις το διαλειμματικό περπάτημα ως μορφή άσκησης. Γιατί έτσι επωφελείσαι από τα γενικά οφέλη της διαλειμματικής προπόνησης.

Διάβασε και αυτό: Αερόβια ή αναερόβια άσκηση; Τι να επιλέξεις για απώλεια λίπους;

Γιατί να επιλέξεις την διαλειμματική προπόνηση;

dialimatiki proponisi

Χρειάζεσαι πολύ λιγότερο χρόνο για να ολοκληρώσεις μια προπόνηση, σε σχέση με την συμβατική αερόβια προπόνηση.

Οι καύσεις των θερμίδων γίνονται ακόμα και κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων χαμηλής έντασης, διότι οι σφυγμοί παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. 

Βελτιώνει την αερόβια ικανότητα, την καρδιαναπνευστική λειτουργεία καθώς και την μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου, ενώ επιτρέπει την διατήρηση της μυϊκής μάζας. 

Η καύση θερμίδων συνεχίζεται ακόμα και μετά το πέρας της προπόνησης, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την συμβατική αερόβια.

Η διαλειμματική άσκηση οδηγεί σε ταχεία αύξηση του βασικού μεταβολισμού, για χρονικό διάστημα ανάλογο της έντασης και της διάρκειάς της. 

Αυξάνει κατακόρυφα τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης, η οποία είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό μας, για την καύση λίπους και την αύξηση της μυϊκής μάζας. 

Αδυνατίζει όμως;

xasimo kilwn

Με την διαλειμματική προπόνηση πετυχαίνεις την διέγερση του μεταβολισμού σου, αυξάνοντας τις ορμόνες του σώματος με σκοπό την αύξηση των καύσεων λιπώδους ιστού. Πετυχαίνοντας αυτό, η ενεργοποίηση του μεταβολισμού θα είναι υψηλή καθώς θα πετύχεις τις μέγιστες καύσεις ακόμη και για κάποιες ώρες μετά την προπόνηση.

Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι αξίζει να αναφέρουμε ότι έρευνες από το πανεπιστήμιο του Ohio μας δείχνουν ότι κατά την διάρκεια μίας προπόνησης με γρήγορο περπάτημα για 1 λεπτό και αργό για άλλο 1 λεπτό για μια συγκεκριμένη διάρκεια, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των καύσεων έως και 20% περισσότερο από ότι θα πετύχαινε κάποιος που θα βάδιζε με σταθερό ρυθμό.

Μία άλλη έρευνα στην Αυστραλία, η οποία πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά σε γυναίκες, έδειξε ότι όσες ακολούθησαν 20λεπτα προγράμματα υψηλής εντάσεως διαλειμματικής άσκησης (HIIT) τα οποία αποτελούνταν από σπριντ 8 δευτερολέπτων και ξεκούραση 12 δευτερολέπτων, έχασαν έξι φορές περισσότερο σωματικό λίπος σε σχέση με όσες ακολούθησαν ένα σταθερό αερόβιο πρόγραμμα 40 λεπτών, στο 60% της μέγιστης καρδιακής τους συχνότητας.

Τέλος το East Tennessee State University είχε παρόμοια αποτελέσματα σε άτομα τα οποία ακολούθησαν πρόγραμμα HIIT για οκτώ εβδομάδες. Έχασαν 2% σωματικού λίπους, σε σχέση με όσους ακολούθησαν συμβατικό πρόγραμμα αερόβιας στον διάδρομο.

Διάβασε επίσης: Pilates: Ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σου με 3 ασκήσεις 

Δοκίμασέ το!

Κάνε για 1 λεπτό γρήγορο περπάτημα και στη συνέχεια περπάτησε κανονικά για 2 λεπτά. Συνέχισε έτσι μέχρι να ολοκληρώσεις 15-30 λεπτά προπόνησης σε υψηλή ένταση ώστε να πετύχεις την αύξηση του μεταβολισμού σου, βελτιώνοντας την καρδιαναπνευστική λειτουργεία και την μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου έχοντας ως αποτέλεσμα να αυξήσεις και την αντοχή σου.

Πώς να κάνεις διαλειμματική προπόνησης στο διάδρομο ή στον δρόμο

60¨ γρήγορο περπάτημα

60¨ κανονικό περπάτημα

60¨ γρήγορο περπάτημα

60¨ κανονικό περπάτημα κτλ.

Επανέλαβε αυτή την εναλλαγή για 15 – 30 λεπτά ώστε να νιώσεις ότι υπάρχει εναλλαγή της καρδιακής συχνότητας (αυξομείωση των παλμών), να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου και να πετύχεις μεγαλύτερες καύσεις λίπους.

Εάν είσαι ήδη γυμνασμένη και μπορείς να ανταπεξέλθεις σε μεγαλύτερες εντάσεις και ταχύτητες, μπορείς να εφαρμόσεις ένα παρόμοιο πρόγραμμα αλλάζοντας το γρήγορο περπάτημα σε:

15-30¨ σπριντ

60¨ γρήγορο περπάτημα

15-30¨ σπριντ

60¨ γρήγορο περπάτημα κτλ.

Τους χρόνους μπορείς να τους προσαρμόσεις ανάλογα με την φυσική σας κατάσταση. Για παράδειγμα θα μπορούσες να κάνεις 30¨ σπριντ και 1.30 λεπτό γρήγορο περπάτημα.

Και μην ξεχνάς:

strech

Να κάνεις ζέσταμα και διατάσεις για τουλάχιστον 10λεπτά, έτσι ώστε να προσαρμοστεί το μυϊκό σύστημα και να ανταποκριθεί οργανισμός σας σε ένα έντονο πρόγραμμα. 

Να κάνεις αποθεραπεία στο τέλος του προγράμματος, ώστε να επανέλθει το σώμα πιο εύκολα στην αρχική του κατάσταση και οι μύες του σώματος να παραμείνουν ελαστικοί, αποβάλλοντας έτσι τις ουσίες τις οποίες έχει εκκρίνει το σώμα (όπως είναι το γαλακτικό οξύ).

Το ίδιο πρόγραμμα θα μπορούσε να εφαρμοστεί κάνοντας ποδήλατο, κολύμπι ή με ασκήσεις με το βάρος του σώματος και αντιστάσεις (λάστιχα, ιμάντες αιώρησης, βάρη κ.α.)

Διάβασε ακόμα: 3 τρόποι για γρήγορη μυική γράμμωση 

Αγαπημένο