ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τελικά το σώμα σου καίει τόσες θερμίδες όσο νομίζεις;

Ο χρυσός κανόνας του αδυνατίσματος έχει όνομα: έλλειμμα θερμίδων (αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο). Για να καις θερμίδες πρέπει να τρως λιγότερο και να γυμνάζεσαι περισσότερο. Αλλά μια νέα μελέτη ανατρέπει με μαθηματικό τρόπο την ποσότητα ενέργειας που καίμε πραγματικά.
10.11.2021
1
'
γυναίκα γυμνάζεσαι και καίει θερμίδες istockphoto

Εάν θέλεις να αδυνατίσεις και κάνεις δίαιτα, το πιθανότερο είναι ότι προσέχεις πόσες θερμίδες καις κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης και παρεμπιπτόντως κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αλλά μια νέα μελέτη αποκαλύπτει το μυστικό του αδυνατίσματος με μαθηματικό τρόπο και το πόσες θερμίδες καίμε πραγματικά. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Roehampton στο Λονδίνο ανακάλυψαν ότι για κάθε 100 θερμίδες που πιστεύουμε ότι καίμε μέσω της άσκησης (παρακολουθώντας και τα fitness tracker), οι περισσότεροι καίνε λιγότερες από 72 θερμίδες.

Διάβασε ακόμη: Τι να κάνεις για να χάσεις εύκολα 200 θερμίδες χωρίς να κάνεις γυμναστική!

Τι δείχνει η μελέτη;

Χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από 1754 ενήλικες, που συμπεριλάμβαναν μετρήσεις της σύστασης του σώματός τους και της βασικής ενεργειακής δαπάνης. Αφαίρεσαν αυτούς του αριθμούς από τη συνολική ενεργειακή δαπάνη που καταναλώνεται στην άσκηση και σε άλλες δραστηριότητες, όπως το περπάτημα.

Χρησιμοποιώντας στατιστικά μοντέλα, οι ερευνητές μέτρησαν εάν οι θερμίδες που καίγονται κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας αύξησαν τη συνολική ημερήσια ενέργεια που χρησιμοποιήθηκε, αλλά η μελέτη διαπίστωσε ότι δεν συνέβαινε αυτό.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έκαιγαν περίπου το 72% από την αναμενόμενη καύση. «Συνεπάγεται ότι μια μακροπρόθεσμη αύξηση της δραστηριότητας δεν μεταφράζεται άμεσα σε αύξηση της συνολικής ενεργειακής δαπάνης», αναφέρεται στη μελέτη.

Μάθε: Βρες την άσκηση που καίει τις περισσότερες θερμίδες

Δεν καίμε το ίδιο αλλά αν γυμναζόμαστε καίμε!

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι η καύση θερμίδων ποικίλλει από άτομο σε άτομο και ότι το να μάθεις πώς ο μεταβολισμός σου ανταποκρίνεται σε διαφορετικές ασκήσεις μπορεί να είναι το μυστικό για αποτελεσματικό αδυνάτισμα.

Παρατήρησαν επίσης ότι οι άνθρωποι των οποίων το σώμα τους καίει μόνο το 50% ή περισσότερες από τις θερμίδες που δαπανούν κατά τη διάρκεια της άσκησης εξακολουθούν να καίνε περισσότερες θερμίδες σε σχέση με όσους δεν γυμνάζονται.  

Είναι σημαντικό επίσης να σημειωθεί ότι αυτή η νέα μελέτη δεν εξέτασε την πρόσληψη τροφής των συμμετεχόντων και επικεντρώθηκε αποκλειστικά στην παραγωγή ενέργειας κάθε ατόμου. Και όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, η απώλεια βάρους είναι περίπου 75% δίαιτα και 25% άσκηση, επομένως πρέπει να προσαρμόσεις τις διατροφικές σου συνήθειες εάν θέλεις να αδυνατίσεις.

Δες επίσης: Γυμναστική και Διατροφή: Γιατί πεινάμε μετά την άσκηση;

Αγαπημένο