ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πεσμένη ψυχολογία μετά τις γιορτές - Έρευνα αναλύει γιατί είναι φυσιολογικό 

Δεν είσαι ο μόνος που είναι κακοδιάθετος.
3
'
πεσμένη ψυχολογία γιορτές κακή διάθεση

Με το που τελείωσαν οι γιορτές νιώθεις να έχεις πέσει ψυχολογικά; Δεν είσαι ο μόνος! Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 64% των ανθρώπων παγκοσμίως βιώνουν αυτό που λέμε «Holiday blues», ή αλλιώς γενικά πεσμένη διάθεση μετά το πέρας των γιορτών. Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη μας και το γεγονός πως η πανδημία μας έχει κλείσει κυριολεκτικά όλους στο σπίτι, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί φέτος η κατάσταση είναι λίγο πιο δύσκολη.

Τι σου προκαλεί πεσμένη διάθεση μετά τις γιορτές

Υπάρχει σχετική έρευνα για το θέμα, με τον κύριο ένοχο για τους ειδικούς να είναι η αδρεναλίνη. Η κλινική ψυχολόγος από το New Jersey, Dr. Kennedy-Moore αναφέρει ότι η απότομη υποχώρηση των ορμονών του στρες μετά από ένα σημαντικό γεγονός, είτε πρόκειται για γάμο, είτε για διακοπές, μπορεί να έχει βαθύ αντίκτυπο στην γενική ευεξία μας. Η κακή σου διάθεση, είναι ουσιαστικά ο τρόπος του εγκεφάλου σου για να αποκαταστήσει την τάξη, ενώ προσαρμόζεται μεταξύ δύο ή και παραπάνω διαφορετικών εμπειριών. Και, για να είμαστε ειλικρινείς όλοι ξεφεύγουμε από την ρουτίνα μας μέσα στις γιορτές.

Αξιοσημείωτο είναι ότι και η διατροφή σου παίζει ρόλο, μιας και επίσης όλοι καταναλώνουμε περισσότερη ζάχαρη και αλκοόλ την εορταστική περίοδο. Το αλκοόλ είναι ευρέως αναγνωρισμένο καταθλιπτικό και αρκετές έρευνες συνδέουν το πρόχειρο φαγητό με την κατάθλιψη. Δεν προκαλεί έκπληξη λοιπόν, πως μετά από μια μακρά περίοδο υπερβολικής... απόλαυσης, ίσως να μην αισθανόμαστε καλύτερα αλλά χειρότερα.

Πώς να βρεις ξανά τους ρυθμούς σου

Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρία συγκεκριμένα πράγματα που μπορείς να κάνεις ώστε να βρεις ξανά τους ρυθμούς σου μετά τις γιορτές:

Φρόντισε τον εαυτό σου

Φάε σωστά, περιόρισε αλκοόλ και καφέ, κοιμήσου 7 με 8 ώρες και φυσικά ασκήσου. Οι επιδρομές στο ψυγείο το βράδυ για να φας «ένα μικρό γλυκάκι» μόνο κακό θα σου κάνουν. 

Κάνε πράγματα που σε διασκεδάζουν

Είτε μέσα στην περίοδο των γιορτών, είτε μετά, είτε και πριν, πάντα μπορείς να κάνεις πράγματα που αγαπάς και που σε ευχαριστούν! Πήγαινε μια βόλτα στην φύση, δες τις αγαπημένες σου ταινίες ή γράψε τις σκέψεις σου σε ένα χαρτί.

Μην είσαι αυστηρός 

Όλοι μας είμαστε διαφορετικοί και μπορεί εσύ απλώς να χρειάζεσαι λίγο χρόνο παραπάνω ώστε να προσαρμοστείς στην ζωή σου.. πριν τις γιορτές. Άκου τον οργανισμό σου και μην είσαι αυστηρός μαζί σου.

Εξάλλου, μέχρι να το καταλάβεις θα έχει έρθει πάλι το καλοκαίρι και κατόπιν αυτού ο επόμενος χειμώνας, οπότε και θα κάνεις τα σχέδια σου για τις γιορτές του 2021!
 

Αγαπημένο