ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Αποφάσισες να χωρίσεις; Ποια είναι τα στάδια του διαζυγίου που πρέπει να περάσεις σύμφωνα με ένανειδικό

Ο χωρισμός και το διαζύγιο είναι κάποιες από τις πιο «βαριές», δύσκολες και επίπονες καταστάσεις που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος στη ζωή του σύμφωνα με τους ειδικούς.
16.04.2021
4
'
διαζύγιο στάδια istock

Καλώς ή κακώς, στις μέρες μας το φαινόμενο των διαζυγίων έχει πάρει σημαντικές διαστάσεις. Όλα τα κράτη, αλλά και η επιστημονική κοινότητα, ασχολούνται με τις διαστάσεις και τη νομοθεσία γύρω από αυτό το θέμα, με απώτερο σκοπό να δημιουργήσουν ένα όλο και πιο ορθό πλαίσιο, για την προστασία της ψυχοσυναισθηματικής υγείας τόσο του ζευγαριού όσο και των παιδιών, αν και εφόσον υπάρχουν.

Προς αυτή την κατεύθυνση για παράδειγμα, στην Ελλάδα έχει πρόσφατα τεθεί προς ψήφιση σχετική τροπολογία που προβλέπει ώστε και οι δύο γονείς να έχουν δικαίωμα να μοιράζονται ίσα τον χρόνο και την επιμέλεια του παιδιού. Αυτό προέκυψε ως ανάγκη, αφού συχνά οι πληγωμένοι πρώην σύντροφοι, εργαλειοποιούσαν τα παιδιά και εμπόδιζαν την πρόσβαση του άλλου γονέα σε αυτά.

Υπόβαθρο συζυγικής κρίσης και χωρισμού

Ο χωρισμός και το διαζύγιο είναι κάποιες από τις πιο «βαριές», δύσκολες και επίπονες καταστάσεις που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος στη ζωή του. Οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι έχουν συντάξει μια εκτεταμένη λίστα με τις 43 πιο στρεσογόνες καταστάσεις στη ζωή.

Προς έκπληξη πολλών ανθρώπων, το διαζύγιο βρίσκεται στη θέση νούμερο 2 ενώ ο χωρισμός στη θέση 3! Είναι περισσότερο οδυνηρά γεγονότα από τη φυλάκιση, το θάνατο ενός συγγενή, την εγκυμοσύνη ή την απόλυση από τη δουλειά…

Οι λόγοι φυσικά είναι πάρα πολλοί και το κόστος σε κάθε περίπτωση πολύ σημαντικό. Πρέπει να γνωρίζουμε πως, αρκετές φορές, τα άτομα μπορεί να βουλιάξουν για χρόνια ή ακόμα και να λυγίσουν μόνιμα και αμετάκλητα από το βάρος του ψυχικού πόνου.

Ωστόσο, είναι επίσης γεγονός ότι για τον έναν από τους δύο συντρόφους, και μερικές φορές ακόμα και για τους δύο, το διαζύγιο μπορεί να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για προσωπική αλλαγή και εξέλιξη.

Χωρίς αμφιβολία είναι ένα γεγονός όπου αλλάζει οριστικά τη ζωή και των δύο ανθρώπων, εξωτερικά και εσωτερικά.

Οι τομείς ενός διαζυγίου

Το διαζύγιο βιώνεται ως μια διαδικασία πένθους και απώλειας, ακόμα και από τα άτομα που το επιζητούν και συνολικά θα τα ωφελήσει. Διακρίνεται σε 4 τομείς.

Τομέας 1: Συναισθηματικό Διαζύγιο

Σε αυτόν τον τομέα η ουσιαστική υπόσταση της οικογένειας διαλύεται και αλλάζει σε δύο ξεχωριστά άτομα που έχουν ή όχι από κοινού παιδιά.

Τα άτομα περνάνε από τα διάφορα στάδια του πένθους, με πολύ ισχυρές και βαθιά αποτυπωμένες συναισθηματικές αντιδράσεις. Δεν είναι όλες οι αντιδράσεις φανερές ή έντονες εκφραστικά, αλλά συνήθως ο ψυχικός αντίκτυπος είναι πάρα πολύ μεγάλος.

Δημιουργούνται συναισθήματα αποτυχίας, αυτό-τιμωρίας, ενοχές, κρίσεις πανικού, καταθλιπτικά περιστατικά και άλλα παρόμοια φαινόμενα.

Σε αυτόν τον τομέα, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, τα άτομα χρειάζονται τη συμβολή και αρωγή ενός επαγγελματία, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν εκείνες τις ενέργειες που θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη και αχρείαστη τελικά αναστάτωση.

Τομέας 2: Γονεϊκό Διαζύγιο

Αυτός ο τομέας αφορά σε όλες τις διαδικασίες που γίνονται σε ένα διαζύγιο με θέμα τους ρόλους, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα στην ανατροφή των παιδιών.

Αν το συναισθηματικό διαζύγιο δεν έχει ολοκληρωθεί και αν τα άτομα δεν έχουν περάσει με επιτυχία από όλα τα στάδια, τότε μπορεί αυτό το πεδίο να γίνει μια εμπόλεμη ζώνη. Αν τα συναισθήματα πίκρας και εκδίκησης, που ο ένας πρώην σύντροφος μπορεί να έχει για τον άλλον, βρουν έδαφος και κερδίσουν νομικές αξιώσεις τότε δυστυχώς μπορεί να «κλειδώσει» ένα αρκετά ανισόρροπο μοντέλο, το οποίο θα βλάψει ουσιαστικά και το ζευγάρι αλλά και τα παιδιά!

Οι νομικοί σύμβουλοι, τις περισσότερες φορές προσπαθούν να βάλουν φρένο στις συναισθηματικές προεκτάσεις, αλλά μερικές φορές είτε δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά από ότι τους ζητάει ο πελάτης του, είτε ακόμα και οι ίδιοι έχουν δικά τους κίνητρα για να κερδίσει ο πελάτης τους περισσότερα.

Διάβασε τους άλλους 2 τομείς του διαζυγίου στο 4moms.gr

Αγαπημένο