ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γιατί εγκλωβιζόμαστε στις σχέσεις ανάγκης;

Υπάρχει άραγε διέξοδος; Και αν ναι γιατί σου έχει καρφωθεί στο μυαλό ότι δεν είναι τόσο εύκολη;
3
'
sxeseis-anagkis

Πολλές φορές έχουμε ακούσει τόσο από φίλους όσο και από γνωστούς, ιστορίες ανθρώπων οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι σε μία σχέση που κρατάει χρόνια παρόλο που είναι δυσλειτουργική, υπάρχουν πολλά προβλήματα και κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τοξική. Μπορεί ακόμα και εσύ ο ίδιος να έχεις προσωπικά βιώματα από σχέσεις  οι οποίες δεν σου προσέφεραν κάτι, όμως, παρόλα αυτά παρέμεινες ή παραμένεις εκεί από ανάγκη, συνήθεια, συμβιβασμό.

Ακούω συχνά, άνθρωποι να υπομένουν και να συμβιβάζονται σε μακροχρόνιες σχέσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται ως τοξικές μόνο και μόνο επειδή φοβούνται να μείνουν μόνοι τους ή επειδή ζουν χρόνια με τον ή την σύντροφο. Και αναρωτιέμαι πραγματικά πόσο απόγνωση μπορεί να νιώθει  κάποιος μέσα του για να επιλέγει να μένει σε μία τέτοια κατάσταση η οποία μόνο λειτουργική δεν μπορεί να είναι. Κι, όμως, το φαινόμενο αυτό το συναντάμε καθημερινά.

Ποιοί είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που παραμένεις σε σχέσεις ανάγκης

Η ανασφάλεια 
 

Πρώτος παράγοντας που κάνει κάποιον να παραμένει  σε μία προβληματική σχέση είναι η ανασφάλεια και η χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον συμβιβασμό του απέναντι στις καταστάσεις αφού ζει με την πεποίθηση ότι δεν αξίζει κάτι καλύτερο. Πολύ κόσμος ανησυχεί ότι αν χωρίσει, θα δυσκολευτεί να βρει ξανά κάποιον ή κάποια για να κάνει σχέση. Αυτός ο τρόπος σκέψης δεν βοηθά καθόλου διότι μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία και να επιβεβαιωθεί. Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιος μπορεί να δυσκολεύτηκε μέχρι τώρα να βρει κάποιον σύντροφο και εύλογα να ανησυχεί για το επόμενο βήμα. Είναι λογικό και κατανοητό αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αυτοτιμωρία που υποβάλλει τον εαυτό του μέσα από την συνύπαρξη του σε μια τοξική σχέση. Γιατί πολύ απλά εγκλωβισμένος σε μια σχέση ανάγκης δεν εξελίσσεται.  
 

Η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά 

Άλλος σημαντικός παράγοντας που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να παραμένει κάποιος σε μια σχέση ανάγκης είναι το γεγονός ότι το έχει ξαναδεί όλο αυτό να γίνεται. Κάποιος από την οικογένεια ή από τον κοινωνικό του περίγυρο μπορεί να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο. Εφόσον το βλέπεις αυτό και το βιώνει,το θεωρεί δεδομένο και το αναπαράγει χωρίς να το αμφισβητείς. Θεωρεί ότι είναι κάτι αυτονόητο και ότι έτσι λειτουργούν οι σχέσεις. Όμως, επειδή κάποιος κάνει κάτι δε σημαίνει ότι είναι και σωστό. 

sxeseis-anagkis-aities

Η δύναμη της συνήθειας
 

Ένας ακόμα παράγοντας ο οποίος επηρεάζει, είναι η ανάγκη του ανθρώπου να ανήκει κάπου, το οποίο συνδέεται με τη δύναμη της συνήθειας. Η συνήθεια δημιουργείται και δυναμώνει μέσα από τις καθημερινές ρουτίνες ενός ζευγαριού: τρώνε μαζί, κοιμούνται μαζί, κάνουν διακοπές μαζί. Θα πρέπει όμως να σκεφτεί κανείς: αξίζει στο βωμό της συνήθειας, να θυσιάζει τον εαυτό του; Την απάντηση αυτή την γνωρίζει, όμως, μόνο ο ίδιος...
 

Πως να αποδεσμευτείς από μια σχέση ανάγκης 

Το παν είναι η πρόληψη. Στην αρχή μίας σχέσης, υπάρχει έντονος ενθουσιασμός και ίσως παραβλέπεις κάποια σημάδια τα οποία δείχνουν πολλά για τον χαρακτήρα του άλλου. Προσπάθησε να μετριάσεις τον ενθουσιασμό σου και εντόπισε τα στοιχεία που σε ενοχλούν και συζήτησε τα  με τον σύντροφο σου. Αν βλέπεις ότι στην πορεία της σχέσης δεν έχει αλλάξει κάτι, προσπάθησε να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και πάρε τις αποφάσεις που πρέπει. Υπάρχουν δύο δρόμοι και θα πρέπει να είσαι αυστηρή με τον εαυτό σου. Ή παραμένεις στη σχέση, για τους λόγους που εσύ ξέρεις, υποστηρίζοντας την επιλογή σου και παραδεχόμενη την αδυναμία σου ή σταματάς αυτή τη σχέση. Το γεγονός ότι χώρισες ή θες να χωρίσεις από μία σχέση δε σημαίνει ότι σταμάτησε η ζωή σου και ότι έκλεισε η τύχη σου για πάντα. Να ξέρεις ότι υπάρχουν άλλοι άνθρωποι (πιθανοί σύντροφοι) για όλους εκεί έξω. Επειδή δυσκολεύτηκες κάποτε να βρεις κάποιον, δεν σημαίνει ότι αυτό θα ισχύει πάντα. Μπορείς αν θες να κάνεις κάποιες τονωτικές αλλαγές που θα σου ανεβάσουν την αυτοπεποίθηση. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι πιο πιθανό να επιλέξεις εσύ αντί να αφεθείς να σε επιλέξουν. Όμως πάνω από όλα φρόντισε να κάνεις τις επιλογές που θα σε κάνουν περισσότερο ευτυχισμένο ή ευτυχισμένη.

Αγαπημένο