ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κεφάλαιο χωρισμός: Γιατί «διαλύονται» τα δυνατά ζευγάρια;

Η έρευνα που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τελικά κανένας γάιδαρος δεν είναι δεμένος...
5
'
xorismos-zevgaria-aities

Αν ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που νιώθουν απόλυτα ασφαλείς σε έναν γάμο που μετράει πολλά χρόνια ακόμα κι αν υπάρχουν προβλήματα στη σχέση, ίσως χρειάζεται να αλλάξεις τα πιστεύω τύπου: «είμαστε τόσα χρόνια μαζί-αποκλείεται να χωρίσουμε-έχουμε περάσει τόσα πολλά μαζί». Νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τελικά κανένας γάιδαρος δεν είναι δεμένος...  Τι μπορεί όμως να φταίει;  

Διαζύγιο και γάμος

Το διαζύγιο ως θεσμός των καιρών μας φαίνεται πως χτυπά την πόρτα σε ζευγάρια που είναι σε γάμο ακόμα και για 20 έως 30 χρόνια. Και ενώ θα περίμενε κανείς πως δύο άνθρωποι που έχουν μοιραστεί τη ζωή τους για ένα τόσο πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχουν λόγο να χωρίσουν, τα στοιχεία  από μία νέα έρευνα έρχονται να το διαψεύσουν.

Πιο συγκεκριμένα στοιχεία της Συμβουλευτικής Γραμμής Σεξουαλικής Υγείας προκύπτει πως ένας μεγάλος αριθμός ζευγαριών προχωρεί σε λύση του γάμου, μετά από 22 χρόνια κατά μέσο όρο κοινής συμβίωσης.

«Στη σύγχρονη εποχή τα κοινωνικά δρώμενα επιτρέπουν το διαζύγιο, το οποίο σε παλαιότερες εποχές ήταν συνυφασμένο με τον κοινωνικό στιγματισμό. Η σημερινή κοινωνία είναι πιο απελευθερωμένη. Από την άλλη, το γεγονός ότι ο μέσος όρος ζωής των ανθρώπων έχει αυξηθεί κατά πολύ συγκριτικά με παλαιότερα, δίνει τη δυνατότητα να μπορεί να ξαναφτιάξει και πάλι τη ζωή του κάποιος στα 50 ή 60 του χρόνια", εξηγεί ο Dr. Θ. Ασκητής, ψυχίατρος και Προέδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, που πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με τους αιτιολογικούς παράγοντες που ωθούν ένα ζευγάρι με τόσο μακρόχρονη σχέση στο χωρισμό.

xorismos-diazugio-noumera

Τι λένε τα νούμερα για τον χωρισμό;

Οι πιο συχνοί αιτιολογικοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στον χωρισμό τα ζευγάρια που είναι παντρεμένα πολλά χρόνια σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας είναι οι εξής:

  • 33% πιστεύει πως η ρουτίνα και ο κορεσμός ωθούν στο διαζύγιο

Η κάθε μέρα είναι ίδια με την άλλη και όλες οι μέρες γίνονται σταδιακά ίδιες. Δημιουργούνται αισθήματα απογοήτευσης και μοναξιάς και η αρχική αμφιβολία μετατρέπεται σε βεβαιότητα για το ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, με αποτέλεσμα η απομάκρυνση και η απόσταση ολοένα να μεγαλώνει. Πολύ συχνά οι σύντροφοι παραπονιούνται ότι έχουν κουραστεί ψυχολογικά, ότι αισθάνονται άδειοι και ότι ή σχέση δεν τους ευχαριστεί πλέον.

  •  29% υποφέρει από το σύνδρομο άδειας φωλιάς

Αναφέρει δηλαδή πως το γεγονός ότι τα παιδιά έχουν φύγει από το σπίτι είναι καθοριστικής σημασίας για την απόφασή τους για διαζύγιο. Μετά από 20 ή 30 χρόνια γάμου τα παιδιά έχουν φύγει από το γονεϊκό σύστημα και έτσι οι γονείς δεν έχουν το κίνητρο να μείνουν μαζί προκειμένου να τα μεγαλώσουν και να τα φροντίζουν. Θεωρούν πλέον ότι είναι ικανά να διαχειριστούν το διαζύγιο. Επιπλέον η απουσία των παιδιών από το σπίτι, φέρνει συχνά στην επιφάνεια το συναισθηματικό κενό μεταξύ των συντρόφων.

  •  16% αναφέρει πως η απιστία οδηγεί στο διαζύγιο

Και πράγματι έχει παρατηρηθεί ότι στη μέση ηλικία τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα χαρακτηρίζονται από φιληδονία. Βλέποντας πως τα χρόνια περνούν αισθάνονται την ανάγκη να ξανανιώσουν. Η ανασφάλεια που φέρνει ο χρόνος με το πέρασμά του, δημιουργεί την ανάγκη της επιβεβαίωσης, ότι ακόμα «μετράω». Έτσι, οδηγείται κανείς στη δημιουργία μιας άλλης σχέσης που τον κάνει να νιώθει αρεστό  ή αρεστή. Αν έχεις απατήσεις ή απατηθεί διάβασε το άρθρο "Κανείς δεν είναι κανενός". Εξάλλου, στην ηλικία αυτή το σεξ παραμένει σημαντικό και για τα δύο φύλα, ως στοιχείο ευχαρίστησης, χαράς και επιβεβαίωσης.

xorismos-apomakrinsi

  •  13% οδηγούνται στον χωρισμό λόγω σεξουαλικής απομάκρυνσης 

Πολλά ζευγάρια παραπονιούνται για την αλλαγή στη σεξουαλική τους ζωή, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις μεταβάλλεται δραματικά. Δεν είναι σπάνιο κάποιοι να απέχουν σεξουαλικά. Οι συγκρούσεις, η φθορά της καθημερινότητας, η ύπαρξη ενός σεξουαλικού προβλήματος που συνδέεται με την αύξηση της ηλικίας, η ψυχική απομάκρυνση, η σχέση που πλέον είναι «δεδομένη» και δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις για αυτήν, οδηγούν τους συντρόφους σε μια σχέση που το σεξ δεν έχει χώρο.

  • 9% έχει υπαρξιακού τύπου προβλήματα που οδηγούν στον χωρισμό

Η υπαρξιακή- εσωτερικού τύπου κρίση που περνά κανείς όσο μεγαλώνει και κάνει έναν απολογισμό ζωής, δημιουργεί ερωτηματικά, ανασφάλεια, φόβο και την ανάγκη να «προλάβει» να ζήσει όσα δεν έκανε, να ευχαριστηθεί. Εξάλλου, τα προβλήματα υγείας είναι συχνά σε αυτήν την ηλικιακή περίοδο και δημιουργούν αίσθημα ανεπάρκειας και ψυχολογικής πίεσης.

Φυσικά οι σχέσεις των ανθρώπων δεν είναι εύκολο να αποτυπωθούν με ή σε νούμερα. Όμως αν κάποιο από τα παραπάνω πιστεύεις ότι σε αφορά, ίσως είναι καιρός να το αναλύσεις λίγο παραπάνω αν δεν θες να δεις έναν γάμο που ισοδυναμεί με τη μισή σου ζωή να γκρεμίζονται.

Και αν πάλι διαπίστωσες ότι είναι περισσότερα από ένα τα νούμερα που αφορούν το γάμο σου, τότε σίγουρα έχεις  παραπάνω λόγους για να ανησυχείς.

Δες τι μπορείς να κάνεις και πως μπορείς να το δουλέψεις με το άλλο σου μισό γιατί υπάρχουν περιθώρια διορθώσεων με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Μόνο με σταυρωμένα χέρια μη μείνεις…
 


 

Αγαπημένο