ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Οι 10 πιο κοινές αιτίες διαζυγίου

Μάθε οπωδήποτε ποια είναι η Νο3 που οδηγεί σχεδόν το 60% των ζευγαριών στο διαζύγιο.
4
'
Οι πιο κοινές αιτίες διαζυγίου shutterstock

Με τη βοήθεια της ομάδας δεδομένων του INSIDER και μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας (NCBI), κατατάξαμε τις πιο κοινές αιτίες διαζυγίου που ισχύουν στις κοινωνίες της Δύσης. Φυσικά, ένας γάμος μπορεί να είναι για πολλά χρόνια σε κρίση πριν οδηγηθεί στο διαζύγιο, με τα πραγματικά αίτια της κρίσης να υποβόσκουν.

Αξίζει να τονίσουμε ότι η μελέτη διερεύνησε παντρεμένα ζευγάρια και διήρκησε 14 χρόνια! Ας δούμε ποιες είναι 10 κύριες αιτίες διαζυγίου, μετρώντας ανάποδα για να φτάσουμε στο Νο1 που είναι βέβαιο ότι θα σε εκπλήξει.

10. Θρησκευτικές διαφορές  

Αυτές αποτελούν αιτία διαζυγίου για το 13,3% των ζευγαριών, σε έναν κόσμο με πιο ανοιχτά σύνορα από ποτέ. 69% των παντρεμένων δηλώνουν ότι ο ή η σύζυγός τους μοιράζεται τη θρησκεία τους, σύμφωνα με έρευνα του Pew Center. Η ίδια έρευνα δείχνει ότι τα ζευγάρια που πιστεύουν σε «διαφορετικούς θεούς» είναι λιγότερο ευχαριστημένα από εκείνα σε γάμους ίδιας πίστης.

9. Έλλειψη υποστήριξης από την πατρική οικογένεια

Αυτή είναι η αιτία διαζυγίου για το 17,3% των ζευγαριών. Όλοι στην αρχή ονειρευόμαστε μια σχέση μακριά από τους γονείς. Μετά συνήθως προκύπτουν "τα όλα του γάμου δύσκολα", και χωρίς λίγη βοήθεια μπορεί τα πράγματα να οδηγήσουν στα ζευγάρια που πνίγονται από τις προκλήσεις και τελικά χωρίζουν. 

8. Προβλήματα υγείας

18,2% φαίνεται ότι δεν αντέχουν τα προβλήματα υγείας, όταν αυτά χτυπήσουν την πόρτα. Συνήθως αυτός που εγκαταλείπει τον γάμο, "τραγικά δυστυχώς", είναι ο υγιής.

 Σύμφωνα με την Elizabeth Ochoa, σύμβουλο γάμου και επικεφαλής ψυχολόγος στο Beth Israel Medical Center στη Νέα Υόρκη, οι ασθένειες μπορεί να είναι επιζήμιες για έναν γάμο. Μερικά ζευγάρια, όμως, μέσα από την ασθένεια του ενός εξελίσσονται και αποδεικνύονται πιο δυνατά από ποτέ.  

7. Ενδοοικογενειακή βία

Αυτή είναι η αιτία διαζυγίου για το 23,5% των ζευγαριών.

Σχεδόν το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων στην έρευνα του NCBI ανέφεραν τόσο τη σωματική όσο και τη συναισθηματική κακοποίηση στους γάμους τους ως τη σημαντικότερη αιτία διαζυγίου.

Διάβασε επίσης: Πόσες γυναίκες σκοτώνονται καθημερινά από τον οικείο σύντοφό τους. 

6. Eθισμοί

34,6%των ζευγαριών παραδέχονται ότι η αιτία διαζυγίου ήταν η κατάχρηση ουσιών του ενός, μεταξύ αυτών και το αλκοόλ. Στην πραγματικότητα ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερος.

5. Οικονομικά προβλήματα

36,1% των ζευγαριών χωρίζουν αναφέροντας ότι η αύξηση του άγχους και της έντασης μέσα στη σχέση λόγω των οικονομικών προβλημάτων ήταν η βασική αιτία διαζυγίου. Σύμφωνα με το Forbes, συγκρούσεις μπορεί να δημιουργηθούν κι από τα αντικρουόμενα οικονομικά προφίλ των δύο συντρόφων, όταν π.χ. ο ένας αγαπά να ξοδεύει κι ο άλλος προσπαθεί να κάνει οικονομία. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να αποδειχθεί επιζήμιος για τα ζευγάρια.

4. Παντρεμένοι πολύ νέοι

Να μια αιτία έκπληξη. Το 45,1% των ζευγαριών που παντρεύτηκαν σε μια μέση ηλικία 23,3 ετών χωρίζουν. 

Σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο Pew, η ηλικία του γάμου έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 50 χρόνια. Το 1960, το 59% των ατόμων ηλικίας 18-29 ετών ήταν παντρεμένοι. Πενήντα χρόνια αργότερα το 2010, ο αριθμός αυτός μειώθηκε στο 20%. Και το 2011, η μέση ηλικία για έναν πρώτο γάμο για έναν άνδρα ήταν 28,7 και 26,5 για μια γυναίκα. Τα σύγχρονα ζευγάρια ωστόσο δεν φαίνεται ότι αντέχουν τη διάρκεια του γάμου, αν έχουν παντρευτεί σε νεαρή ηλικία.

Διάβασε κι αυτό: Μήμπως ο ευτυχισμένος γάμος είναι θέμα DNA; 

3. Οι συχνοί καβγάδες

57,7% των ζευγαριών δηλητηριάζονται σε τέτοιο βαθμό από τις συχνές συγκρούσεις και τα αρνητικά συναισθήματα που προκύπτουν εξαιτίας των καβγάδων που τελικά χωρίζουν. Οι καβγάδες είναι η Νο3 αιτία διαζυγίου μεταξύ των ζευγαριών για αυτό μην την υποτιμάς. Γι' αυτό διάβασε: Πώς να μειώσεις τους καβγάδες.

2. Απιστία ή εξωσυζυγική σχέση

Σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη. 59,6% δεν αντέχουν την αποκάλυψη μιας απιστίας - πόσο μάλλον την αποκάλυψη εξωσυζυγικής σχέσης - και οδηγούνται σε διαζύγιο. Η απιστία είναι η δεύτερη πιο κοινή και αιτία διαζυγίου. Όχι όμως και αναμενόμενοι, αφού το 40% περίπου των ζευγαριών προσπαθούν να ισορροπήσουν μετά από αυτό το πλήγμα στον γάμο τους. Διάβασε επίσης τους διαφορετικούς τρόπους που τα ζευγάρια αντιδρούν μετά την αποκάλυψη μιας απιστίας. 

Όσο για το νούμερο ένα… θα σε εκπλήξει, γιατί σύμφωνα με τους επικεφαλής της έρευνας αυτή είναι η πιο σοβαρή αιτία χωρισμού ενός ζευγαριού. Όλα τα προηγούμενα φαίνεται να ξεπερνιούνται, αυτή όμως η αιτία οδηγεί μόνο σε συμβισμένους και δυστυχισμένους γάμους. Διάβασε ποια είναι η πραγματική αιτία διαζυγίων εδώ. 

 

 

Αγαπημένο