ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ινομυώματα: Απαντήσεις σε όλες τις βασικές σου ερωτήσεις

Μάθε όσα πρέπει να γνωρίζεις για την αντιμετώπιση του πιο συχνού γυναικολογικού ευρήματος!
5
'
inomiomata-vasika-erotimata

Το πρώτο που ίσως δεν ξέρεις είναι ότι τα ινομυώματα στις γυναίκες είναι πιο συχνά απ’ όσο ίσως φαντάζεσαι. Το δεύτερο, ότι οι λύσεις για την αντιμετώπισή τους με επώδυνα χειρουργεία και μεγάλης διάρκειας ανάρρωση αποτελούν πλέον παρελθόν!

Μία στις δύο γυναίκες παρουσιάζει ινομύωμα μήτρας στην αναπαραγωγική ηλικία!  Το ήξερες αυτό; Αυτό σημαίνει ότι, αν είσαι γυναίκα, είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή στη ζωή σου να εμφανίσεις κι εσύ ένα ή περισσότερα ινομυώματα, με τις πιθανότητες να αυξάνονται αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.  Και παρόλο που τα ινομυώματα δεν είναι απειλητικά για τη ζωή σου, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα και να επηρεάσουν αρνητικά ακόμα και τη γονιμότητά σου ή μια εγκυμοσύνη. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, καλό είναι να είσαι ενημερωμένη σωστά σχετικά με αυτά και ο Δρ. Θάνος Παράσχος μαιευτήρας – γυναικολόγος, ενδοσκοπικός χειρουργός, Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής embio είναι ο ειδικός που επιλέξαμε για να απαντήσει στις πιο βασικές ερωτήσεις σχετικά με τα ινομυώματα. 

Οι 9 πιο συχνές ερωτήσεις για τα ινομυώματα

  • Έχω ινομύωμα, πρέπει οπωσδήποτε να χειρουργηθώ; 

Η εμφάνιση ινομυώματος δεν οδηγεί απαραίτητα στην αφαίρεσή του. Σίγουρα όμως χρειάζεται να παρακολουθούνται από τον γυναικολόγο. Κάποια ινομυώματα μπορεί να μη δώσουν καθόλου συμπτώματα  και μπορεί απλά να συρρικνωθούν κατά την εμμηνόπαυση.  Άλλα, όμως, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα, οπότε χρειάζεται η αφαίρεσή τους. Ακόμα πάντως κι αν δεν δημιουργούν προβλήματα, δε θα πρέπει να τ΄ αφήνουμε να μεγαλώσουν πολύ, γιατί μειώνονται οι εναλλακτικές για την αντιμετώπισή τους.  Γενικά ένα ινομύωμα που υπερβαίνει τα πέντε εκατοστά θα πρέπει, ανεξάρτητα από το αν δημιουργεί προβλήματα ή όχι, να αφαιρείται. 

  • Μπορεί το ινομύωμά μου να εξελιχθεί σε κακοήθεια; 

Τα ινομυώματα είναι συνήθως καλοήθεις μάζες αποτελούμενες από λείο μυϊκό και ινώδη συνδετικό ιστό. και πολύ σπάνια μπορεί να μεταλλαχθούν σε καρκίνο. Χρειάζονται όμως παρακολούθηση από τον γυναικολόγο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. 

  • Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν τα ινομυώματα; 

Ανάλογα  με το μέγεθος και τη θέση τους στη μήτρα, τα ινομυώματα (μπορεί να είναι μόνο ένα ή περισσότερα), είναι δυνατό να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα. Όταν προκαλούν υπογονιμότητα, πυελικό πόνο, αιμορραγία με τις περιόδους, δυσκοιλιότητα, συχνοουρία, πόνο στην ερωτική επαφή, αυξάνονται γρήγορα, ή γίνονται αιτία για αποβολές, τότε συνίσταται η χωρίς χρονοκαθυστέρηση αντιμετώπισή τους. 

inomiomata-ginaikologos

  • Πώς αντιμετωπίζονται;

Το πώς θα αντιμετωπιστούν εξαρτάται από το μέγεθος και τον αριθμό τους, τη σοβαρότητα των προβλημάτων που προκαλούν, την ηλικία της γυναίκας και την επιθυμία της να προχωρήσει σε εγκυμοσύνη. Ρόλο, επίσης, παίζει και η θέση του ινομυώματος. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν είτε με φαρμακευτική αγωγή είτε με εμβολισμό, που είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, η οποία προκαλεί με την έγχυση μικρών σωματιδίων απόφραξη στις αρτηρίες του ινομυώματος, οδηγώντας έτσι στη νέκρωση και κατά συνέπεια συρρίκνωσή του. Στις περισσότερες, όμως, περιπτώσεις τα ινομυώματα αντιμετωπίζονται χειρουργικά.  

Διάβασε ακόμα: 10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τους ανωορρηκτικούς κύκλους

  • Πώς γίνεται η χειρουργική αφαίρεση ινομυώματος;

Το ανοιχτό χειρουργείο είναι η  λύση που πλέον επιλέγεται λιγότερο συχνά για την αφαίρεση των ινομυωμάτων. Η λαπαροσκόπηση και η ρομποτική χειρουργική είναι οι μέθοδοι που συνήθως προτιμώνται, καθώς επιτρέπουν σήμερα στον χειρουργό την απόλυτη ακρίβεια στην επέμβαση, ενώ συγχρόνως είναι πολλά και σημαντικά τα πλεονεκτήματα για τη γυναίκα. Η γυναίκα βγαίνοντας από το χειρουργείο δε χρειάζεται τίποτα παραπάνω από ένα ήπιο αναλγητικό για 1-2 μέρες, ενώ μπορεί να επιστρέψει κανονικά στις καθημερινές της δραστηριότητες 24 ώρες μετά την επέμβαση. Σε ό,τι αφορά το αισθητικό αποτέλεσμα με την τεχνική της λαπαροσκοπικής χειρουργικής οι τομές, εκτός του ότι είναι πολύ μικρές, γίνονται σχεδόν αόρατες με τον καιρό. Με τη λαπαροσκοπική μέθοδο μπορεί να αφαιρεθούν ινομυώματα με μέγεθος 12 έως 15 εκατοστά.  Γι’ αυτό καλό είναι να μην αφήσεις ένα ινομύωμα να μεγαλώσει, γιατί περιορίζονται οι χειρουργικές επιλογές. Τέλος, τα ινομυώματα που είναι εντός της μήτρας αντιμετωπίζονται με  υστεροσκοπική αφαίρεση. Η όλη χειρουργική διαδικασία γίνεται με τα χειρουργικά εργαλεία που περνούν δια μέσω του κόλπου και φτάνουν στο εσωτερικό της μήτρας.

  • Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις; 

Με τις τελευταίες εξελίξεις υπάρχει η δυνατότητα να αφαιρεθεί το ινομύωμα μέσα από τον ομφαλό, οπότε δε μένει κανένα απολύτως σημάδι/ Πρόκειται για την τεχνική S.P.L. (Single Port Laparoscopy) κατά την οποία η όλη επέμβαση πραγματοποιείται από ένα και μοναδικό σημείο εισόδου στην κοιλιά, τον ομφαλό. Στο σημείο αυτό τοποθετείται ειδικός καθετήρας και εισάγονται από εκεί η κάµερα και όλα τα απαραίτητα χειρουργικά εργαλεία. Η μέθοδος έχει πολλά πλεονεκτήματα, γιατί απαιτεί λιγότερη αναισθησία, έχει πιο γρήγορη  ανάρρωση - η γυναίκα επιστρέφει την ίδια μέρα στο σπίτι της -  και άριστο αισθητικό αποτέλεσµα, αφού δεν υπάρχουν καθόλου τομές. Ενώ δηλαδή µε την παραδοσιακή λαπαροσκοπική επέµβαση απαιτούνται 3 τουλάχιστον  µικρές τοµές στην κοιλιακή χώρα, µε τη νέα µέθοδο δεν μένει κανένα σημάδι, παρά μόνο η  φυσική οπή, που είναι κρυμμένη στην κοιλότητα του οµφαλού. 

inomiomata-egkios

Τι γίνεται όταν μια γυναίκα θέλει να μείνει έγκυος και έχει ήδη διαγνωστεί με ινομύωμα; 

Θα πρέπει ή δε θα πρέπει να αφαιρεθεί το ινομύωμα, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην εγκυμοσύνη; Αυτό είναι μια ιδιαίτερα συχνή ερώτηση των γυναικών. Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, απαντά ότι και σε αυτή την περίπτωση η προσέγγιση είναι εξατομικευμένη. Όπως ο ίδιος εξηγεί: «Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες που προγραμματίζουν εγκυμοσύνη, συνήθως, όταν ένα ινομύωμα είναι μέσα ή κοντά στην κοιλότητα της μήτρας, συστήνουμε να αφαιρεθεί, γιατί, εκτός του ότι μπορεί να δυσκολέψει τη σύλληψη, μπορεί, εξαιτίας των ορμονών της εγκυμοσύνης, να αυξηθεί σε μέγεθος, επηρεάζοντας αρνητικά την κύηση. Αν είναι όμως μικρό και έξω από τη μήτρα, δεν είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί πριν την εγκυμοσύνη.  Όσο για το χρόνο που μπορεί η γυναίκα να συλλάβει μετά από μια επέμβαση για την αφαίρεση ινομυώματος, έπειτα από μια επέμβαση αφαίρεσης ινομυώματος, η γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος 4 με 6 μήνες μετά, ενώ, αν το ινομύωμα είναι μισχωτό και δεν επηρεάζει το σώμα της μήτρας, η εγκυμοσύνη επιτρέπεται πιο σύντομα. 

Διάβασε ακόμα: Πότε και πώς θα γίνεις μαμά, αν ο χρόνος πιέζει

Αγαπημένο