ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γυναικολογικοί καρκίνοι: Τεστ που θα τους ανιχνεύει είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει!

Το "επαναστατικό" τεστ που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα !
03.02.2022
3
'
microbiological laboratory istock

Το νέο "επαναστατικό" τεστ που θα ανιχνεύει ταυτόχρονα πολλούς γυναικολογικούς καρκίνους, ή και θα προβλέπει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να εμφανίσει τέσσερις καρκίνους (ωοθηκών, μαστού, μήτρας και τραχήλου).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δόκτωρ του αυστριακού Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ Μάρτιν Βιτσβέντερ, οι οποίοι προέβησαν και στη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», σύμφωνα με το BBC, τη “Guardian” και το New Scientist, εκτιμούν ότι το λεγόμενο τεστ WID θα οδηγήσει στην πιο έγκαιρη διάγνωση των πιο συνηθισμένων γυναικολογικών καρκίνων σε μικρότερη ηλικία. Έτσι θα υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να αποφευχθεί ο καρκίνος προτού καλά-καλά αρχίσει, κάτι που θα αποτελούσε τεράστια πρόοδο για την επιστήμη αλλά και δώρο για την υγεία των γυναικών. 

Μπορεί ακόμη να σας ενδιαφέρει: Ινομυώματα και γονιμότητα: Πότε την απειλούν

Το εν λόγω τεστ ανίχνευσε το 71,54% των γυναικών έως 50 ετών και το 54,5% των γυναικών άνω των 50 ετών που είχαν καρκίνο των ωοθηκών. στη συνέχεια μία ανάλογη μελέτη σε δείγματα κυττάρων από 329 γυναίκες με καρκίνο του μαστού και 869 χωρίς, είχε αντίστοιχα θετικά, ενθαρρυντικά αποτελέσματα. 

Εικόνα
istock

 

Ορισμένα στατιστικά στοιχεία :

- Ο καρκίνος των ωοθηκών ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων από γυναικολογικούς καρκίνους, καθώς στο 75% των περιπτώσεων, δηλαδή τρεις στις τέσσερις, εντοπίζεται σε προχωρημένο στάδιο, όταν δηλαδή πλέον οι όγκοι έχουν εξαπλωθεί.

- Ο καρκίνος του μαστού αν και αποτελεί το πιο σύνηθες είδος που απασχολεί τις γυναίκες, η ανίχνευσή του είναι εφικτό να γίνει έγκαιρα λόγω των μαστογραφιών και των βιοψιών. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει δημιουργηθεί από τους επιστήμονες κάποιο τεστ που να μπορεί να ανιχνεύσει αξιόπιστα τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες κάτω των 50 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί πως το "επαναστατικό" στοιχείο του νέου αυτού τεστ που θα εισάγει η επιστημονική κοινότητα, έγειται στο ότι με βάση ένα και μόνο δείγμα κυττάρων που έχει ληφθεί από τον τράχηλο για έλεγχο ρουτίνας, ανοίγει ο δρόμος για να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άλλων γυναικολογικών καρκίνων, όχι μόνο του ίδιου του τραχήλου της μήτρας.

Επιδίωξη ερευνητών και γιατρών είναι στο μέλλον το τεστ είναι να δίνει σε κάθε γυναίκα ένα ξεχωριστό "σκορ" για καθέναν από τους τέσσερις γυναικολογικούς καρκίνους, το οποίο θα αλλάζει στην πορεία της ζωής της ανάλογα με το πως εξελίσσεται η υγεία της. Εκείνες με υψηλότερο ποσοστό, θα κάνουν συχνότερες μαστογραφίες, χειρουργικές επεμβάσεις και λοιπές θεραπείες.

Είναι απαραίτητες ωστόσο περαιτέρω έρευνες και μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές ώστε να επιβεβαιωθεί το κατά πόσο μπορεί να είναι αποτελεσματικό το προγνωστικό τεστ WID.

Διαβάστε επίσης: Κολπίτιδες και εγκυμοσύνη: ένα γνωστό και σύνθετο πρόβλημα!

Αγαπημένο