ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κορονοϊός: Τι δείχνει το self test την 5η ημέρα όταν νοσείς με Όμικρον;

Τι αναφέρουν οι μελέτες;
21.01.2022
2
'
Self_test_omikron Istock

Χιλιάδες είναι καθημερινά τα κρούσματα του κορονοϊού στην χώρα μας με την μετάλλαξη Όμικρον να έχει προκαλέσει καθοριστικές αλλαγές στις ζωές μας.

Ωστόσο η εμφάνιση της Όμικρον συνοδεύεται με ηπιότερα συμπτώματα σε όσους νοσούν και έτσι η διάρκεια της καραντίνας έχει αλλάξει για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το θετικό κρούσμα τίθεται σε πενθήμερη καραντίνα και εφόσον δεν υπάρχει πλέον κανένα σύμπτωμα και την πέμπτη ημέρα είναι αρνητικό το rapid test, οι πολίτες μπορούν να επιστρέψουν στην καθημερινή δραστηριότητά τους φυσικά τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και φορώντας τις μάσκες τύπου ΚΝ-95 και FFP2.

Διάβασε επίσηςΚορονοϊός: Σε ποια μέρη και με ποιες δραστηριότητες είναι πιο εύκολο να κολλήσουμε;

Εικόνα
maskes

 

Τι δείχνει όμως το self test την πέμπτη ημέρα;

Σύμφωνα με ολοκληρωμένη συστηματική ανασκόπηση 79 δημοσιευμένων μελετών που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο και εστίασε σε συνολικά 5.340 μολυσμένα άτομα, αξιολογήθηκε όχι μόνο το ιικό φορτίο που προσδιορίστηκε με το μοριακό (PCR) τεστ, το οποίο μπορεί να παραμείνει θετικό για κάποιο χρονικό διάστημα μετά την ανάρρωση, αλλά και την ικανότητα καλλιέργειας βιώσιμου ιού από αυτούς τους ανθρώπους, που σημαίνει ότι εξακολουθούσαν να είναι σαφώς μολυσματικοί.

Δες και αυτό: Κορονοϊός: Θα κάνουμε 4η δόση εμβολίου;

 

Εικόνα
istock

Η ανασκόπηση έδειξε χαμηλό ιικό φορτίο τις πρώτες δύο ημέρες, αλλά στη συνέχεια μια κορύφωση γύρω στις τρεις έως έξι ημέρες, που ολοκληρώθηκε στις επτά έως εννέα ημέρες έως ότου δεν μπορούσε να ανακτηθεί βιώσιμος ιός τη δέκατη ημέρα. Με άλλα λόγια, τα δεδομένα υποστηρίζουν μια δεκαήμερη περίοδο απομόνωσης.

Επίσης μια μικρή μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ένα στα τρία άτομα εξακολουθούν να είναι μολυσματικά και μετά την πέμπτη ημέρα.

Τι σημαίνει αυτό;

Οι μελέτες αποδεικνύουν ότι την πέμπτη ημέρα πολλοί άνθρωποι θα εξακολουθούν να μεταδίδουν τον κορονοϊό, κάτι που ενδέχεται να προκαλεί μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού.

Μπορεί ακόμη να σε ενδιαφέρει: Κορονοϊός - Σύνδρομο Long Covid: Oδηγίες για μακροχρόνια συμπτώματα που εμμένουν

Αγαπημένο