ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

3 Πράγματα που μπορείς να κάνεις με τα παιδιά σου αυτές τις γιορτές

Δραστηριότητες με τα παιδιά στο σπίτι
2
'
family_photo

Είναι σημαντικό αυτές τις ημέρες που περνάμε στο σπίτι να αποκτήσουμε εμπειρίες με τα παιδιά μας που σε άλλη περίπτωση δεν θα ήταν εύκολο να έχουμε.

Για αυτό λοιπόν οι γονείς θα πρέπει να βρουν δημιουργικές δράσεις για να απασχολήσουν τα παιδιά αλλά και να περάσουν καλά και οι ίδιοι.

1.Μαγείρεψτε με το παιδί :

Ολοένα και περισσότερες έρευνες εστιάζουν στα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ένα παιδί όταν συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία του οικογενειακού τραπεζιού.

Μέσω της μαγειρικής τα παιδιά :

 • Διδάσκονται πώς να συνεργάζονται με ένα άλλο άτομο και μαθαίνουν να επικοινωνούν. Η κουζίνα είναι μέρος όπου οι γονείς με τα παιδιά μπορούν να κάνουν ουσιαστικές συζητήσεις, να επικοινωνήσουν, να μοιραστούν μυστικά και να γνωρίσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον.
 • Ενισχύουν  το αίσθημα της συμμετοχής, της αυτοπεποίθησης, της επιτυχίας, της κατάκτησης και της συνεισφοράς.
 • Μαθαίνουν να συγκεντρώνονται, να οργανώνουν, να ετοιμάζουν πράγματα, να τα βάζουν σε σειρά και να έχουν καλύτερη αντίληψη του χρόνου.
 • Γνωρίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον πλούτο της σωστής και ισορροπημένης διατροφής.

2.Φτιάξτε παζλ:

Το παζλ είναι ένα διαχρονικό χόμπι με οφέλη που δεν έχουν ακόμη μελετηθεί πλήρως, σύμφωνα με τον Patrick Fissler, ψυχολόγο και ερευνητή νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ulm (Γερμανία) και συγγραφέα μιας μελέτης που φιλοδοξεί να συμπληρώσει αυτό το κενό.

Η συμπλήρωση ενός παζλ ενεργοποιεί μια σειρά γνωστικών ικανοτήτων, πράγμα που μπορεί μακροχρόνια να αποβεί ωφέλιμο για τον εγκέφαλό μας. Στη μελέτη βρήκε ότι η συμπλήρωση παζλ ενεργοποιεί 8 οπτικές και χωρικές εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως π.χ. η αντίληψη, η ευελιξία, η ταχύτητα της σκέψης και η νοητική περιστροφή (που χρησιμοποιείται από τον παίκτη για να φανταστεί προς τα πού να τοποθετήσει το κάθε κομμάτι).

paidia_puzzle

Διαβάστε μαζί ένα βιβλίο:

Η ανάγνωση βιβλίων στα παιδιά θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τους γονείς. Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που έχουν  γονείς που τους διαβάζουν βιβλία διαθέτουν πλουσιότερο λεξιλόγιο από τα άλλα.

Γιατί είναι ωφέλιμο όμως να διαβάσεις με το παιδί σου ένα βιβλίο;

 • Τα παιδιά αναπτύσσουν ισχυρότερους δεσμούς με τους γονείς τους όταν αυτοί τους διαβάζουν ιστορίες από βιβλία.
 • Είναι σημαντικό στην ανάπτυξη της γλώσσας.
 • Εκπαιδεύει το μυαλό.
 • Βοηθά στη συγκέντρωση.
 • Ενθαρρύνει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα.
 • Βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν ενσυναίσθηση.
 • Αποτελεί πηγή διασκέδασης (ειδικά όταν ο γονιός χρωματίζει την φωνή και κάνει την ιστορία του βιβλίου να φαίνεται αληθοφανή).
Αγαπημένο