ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να κάνεις γυμναστική και να χάσεις λίπος;

Όλα όσα έδειξαν τα αποτελέσματα επιστημόνων σε σχετική μελέτη!
20.02.2023
1
'
Ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να κάνεις γυμναστική και να χάσεις λίπος; Photo/Istock

Ένα μεγάλο ερώτημα που αφορά όσους αθλούνται, είναι ποια ώρα αποτελεί την καλύτερη για να γυμναστεί κάποιος.

Ερευνητές από το Karolinska Institutet στη Σουηδία και το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία, πειραματίστηκαν σε ποντίκια και εντόπισαν ότι αυτά που έκαναν άσκηση σε μια πρώιμη ενεργητική φάση - το αντίστοιχο δηλαδή της πρωινής άσκησης για τους ανθρώπους- αύξησαν το ρυθμό του μεταβολισμού τους, σε σύγκριση με αυτά που έκαναν άσκηση σε ώρες ξεκούρασης.

Μάθε επίσης: Πόσες θερμίδες καις τελικά όταν κάνεις τις δουλειές του σπιτιού;

Ωστόσο κάθε ώρα της ημέρας έχει και τα δικά της οφέλη στον οργανισμό και αυτό προέρχεται από τον κιρκάδιο ρυθμό των κυττάρων.

Παρόλα αυτά οι επιστήμονες κατέληξαν ότι η σωματική δραστηριότητα το πρωί, αύξησε την έκφραση γονιδίων που συμπεριλαμβάνονται στη διάσπαση του λιπώδους ιστού, στη θερμογένεση (παραγωγή θερμότητας) και στα μιτοχόνδρια του λιπώδους ιστού, υποδεικνύοντας τον υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό.

Εικόνα
https://bestofyou.gr/cat/fitness/nea/poses-thermides-kais-telika-otan-kaneis-tis-doyleies-toy-spitioy

«Τα συμπεράσματά μας υποδηλώνουν ότι η άσκηση αργά το πρωί θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική από ό,τι η άσκηση αργά το βράδυ όσον αφορά την ενίσχυση του ρυθμού του μεταβολισμού και την καύση του λίπους, και αν αυτό ισχύει, θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμα για τους υπέρβαρους», συνοψίζει η καθηγήτρια Juleen R. Zierath από το Τμήμα Μοριακής Ιατρικής και Χειρουργικής και το Τμήμα Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας του Karolinska Institutet.

Διάβασε ακόμα: Πόσες θερμίδες καίμε τελικά με το περπάτημα;

Μπορεί τα ποντίκια να έχουν αρκετές κοινές λειτουργίες με τους ανθρώπους, για αυτό και χρησιμοποιούνται συχνά για διάφορους πειραμαρισμούς ως μοντέλα για την ανθρώπινη φυσιολογία και το μεταβολισμό, αλλά σίγουρα παρουσιάζονται και βασικές διαφορές όπως ότι τα ποντίκια είναι νυκτόβια.

«Ο σωστός συγχρονισμός φαίνεται να είναι σημαντικός για την ενεργειακή ισορροπία του οργανισμού και για τη βελτίωση των οφελών της άσκησης για την υγεία, αλλά χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα σχετικά με τη σημασία των ευρημάτων μας για τον άνθρωπο», καταλήγει η δρ. Zierath.

Φωτογραφικά πρακτορεία: iStock

Αγαπημένο