ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πότε πρέπει να κάνεις κατάψυξη ωαρίων και ποιο είναι το κόστος;

Ποιες γυναίκες αφορά η κατάψυξη ωαρίων;
13.03.2022
2
'
Πότε πρέπει να κάνεις κατάψυξη ωαρίων και ποιο είναι το κόστος; OVUM

Σκέφτεστε να προχωρήσετε σε κατάψυξη ωαρίων; Δεν είστε η μόνη! 

Η νέα εργασιακή πραγματικότητα για τις γυναίκες αλλά και όλο το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι, οδηγούν τη σύγχρονη γυναίκα σε διλήμματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης! Ένα από αυτά είναι και το "Πότε να κάνω παιδί;"

Η κατάψυξη ωαρίων ή κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μία διαδικασία κατά την οποία τα ωάρια της γυναίκας συλλέγονται, καταψύχονται και αποθηκεύονται ως μέθοδος διατήρησης της γονιμότητας για το άμεσο ή και μακρυνό μέλλον. Υπολογίζεται ότι δεκάδες χιλιάδες γυναίκες σε Αμερική και Ευρώπη προχωρούν στη διαδικασία της κρυοσυντήρησης ωαρίων κάθε χρόνο με τα ποσοστά να αυξάνονται μήνα με τον μήνα.

Εικόνα
istock

 

Δείτε ακόμη:  Κολπίτιδες και εγκυμοσύνη: ένα γνωστό και σύνθετο πρόβλημα!

Ας λύσουμε μαζί μερικές απορίες σχετικά με την κατάψυξη ωαρίων. Πότε πρέπει ή μπορεί να την κάνει μία γυναίκα; Μέχρι ποια ηλικία είναι αποτελεσματική; Ποια είναι η διαδικασία; Πόσο καιρό διαρκεί και πόσο κοστίζει;

Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω αν θέλω να καταψύξω τα ωάριά μου; 

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία της κατάψυξης ωαρίων, πραγματοποιούνται εξετάσεις για να αξιολογηθεί η ποιότητα και η ποσότητα των ωαρίων, περιλαμβάνονται εξετάσεις αίματος και υπερηχογράφημα. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων ακολουθεί ουσιαστικά το ίδιο πρωτόκολλο με την εξωσωματική γονιμοποίηση. Η μόνη διαφορά είναι ότι μετά τη λήψη των ωαρίων από τις ωοθήκες, δεν γονιμοποιούνται στο εργαστήριο, αλλά φυλάσσονται για μελλοντική προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η κατάψυξη ωαρίων ή κρυοσυντήρηση, ακολουθεί τέσσερα βασικά βήματα:

  • Φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών ώστε να υπάρξει παραγωγή ωαρίων.
  • Λήψη των ωαρίων αυτών από τις ωοθήκες.
  • Κατάψυξη με τη μέθοδο της υαλοποίησης.
  • Φύλαξη σε υγρό άζωτο.

Είμαι 37 ετών! Είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή; 

Η γονιμότητα έχει όρια. Η γυναίκα έχει συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων, που καθώς μεγαλώνει μειώνονται και αποκτούν χειρότερη ποιότητα. Τα 35-37 χρόνια είναι ένα σταυροδρόμι, καθώς τότε αρχίζει να γίνεται πιο δύσκολη η σύλληψη.  Ενδεικτικά, τα 35-37 έτη μπορεί να είναι ένα όριο χωρίς να αποκλείονται μεγαλύτερες ηλικίες. Η κατάψυξη ωαρίων θα βοηθήσει στο μέλλον τις γυναίκες να έχουν επιλογές και να μην πιέζονται ασφυκτικά από το χρόνο που περνά. Πρέπει πάντοτε όμως να έχουμε στον νου μας ότι κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και η κάθε γυναίκα θα πρέπει να παίρνει συμβουλές ειδικά για αυτήν από τον γυναικολόγο της! 

Εικόνα
istock

 

Πώς θα χρησιμοποιηθούν τα ωάριά μου στο μέλλον και μετά από πόσο καιρό; 

Όταν η γυναίκα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τα κατεψυγμένα ωάρια και είναι έτοιμη να επιχειρήσει μία εγκυμοσύνη, τα ωάρια αποψύχονται και γονιμοποιούνται από το σπέρμα. Τα έμβρυα που έχουν δημιουργηθεί από αυτή τη διαδικασία, μεταφέρονται στη μήτρα της γυναίκας, με τη διαδικασία της εμβρυομεταφοράς. Το πότε θα αποφασίσει να αξιοποιήσει τα ωάριά της είναι καθαρά προσωπική της υπόθεση. 

Ίσως ακόμη σας ενδιαφέρει: Δίαιτα μετά από καισαρική: Πότε να την ξεκινήσεις

Αγαπημένο